IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

5 praktikus szempont táblaválasztásnál - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla, interaktív panel, digitális rajztábla, táblamásolók, digitális mikroszkóp, oktatási projektor, ultraközeli vetítés, szuperközeli projektor, dokumentumkamerák, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, PC és laptop, e-papír, digitális toll, digitális olvasóköny, webkamera, nyelvi laborork, interaktív tanterem, táblaszoftver, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu5 praktikus szempont táblaválasztásnál

Mielőtt elköteleznénk magunkat egy interaktív táblatípus mellett, érdemes végiggondolni a következőket...

Milyen táblát válasszunk?

A tábla-, és eszközrendszer megválasztása leginkább attól függ, hogy milyen szerepet szánunk a táblának.

A táblákat az interaktív tábla funkció mellett - kivitelezéstől függően - több funkcióra is alkalmasak lehetnek. Használhatjuk őket...

Fehértáblaként

A megszokott zöld, vagy fekete táblára való írás, mint hagyományos oktatási módszer mellőzése, és csak az interaktív tábla használatára való áttérés nem fog az egyik napról a másikra menni.

Praktikus, és az átmenetet segítő megoldást jelentenek azok a táblák, amelyeknek a felülete kimondottan úgy van kiképezve, hogy azokra szárazon törölhető, pormentes filccel lehessen írni, és az írást nyom nélkül le lehessen törölni.

A legjobb, ha gyakorlatban győződünk meg arról, hogy mennyire írható filctollal a tábla, és hogy valóban nyom nélkül törölhető-e. Zavaró lehet az a tábla, amelyről nem lehet jól eltávolítani az előző feliratokat.

Táblamásolóként

Az elektronikus táblamásolási funkció a táblát vezérlő szoftver, és egy speciális toll kérdése. Ez a digitális, prezentációs filctoll úgy van kiképezve, hogy miközben írunk vele, jeleket is ad az interaktív eszköznek. Így a táblán is látjuk az írást, és a számítógépen is megjelenik a felirat.

Ez a funkció ott lehet hasznos ahol szükség van arra, hogy a vetítő nélkül, fehértáblaként használt táblára írtakat a számítógépen keresztül el lehessen menteni, azt ki lehessen nyomtatni.

Interaktív táblaként

Nyilván ez a legfontosabb szerepe a táblának. Helyszűke, vagy gazdaságossági okokból előnyös lehet, az olyan tábla választása , amely mindhárom funkcióra alkalmas. Az ilyen táblákat szokták 3 az 1-ben tábláknak is nevezni.

Milyen táblafelületet válasszunk?

A tábla felülete több szempontból is fontos lehet.

Azok a táblák, amelyeknek az egész felülete maga az érzékelő (puha táblák, vagy érintős táblák) illetve a beépített érzékelőhálós kemény táblák fizikai sérülése esetén sérülhet maga az érzékelő rendszer is, ezért ezek óvatosabb kezelést igényelnek, szemben a mobil interaktív eszközzel felszerelt táblákkal, ahol a tábla fizikai sérülése nem okozhat ilyen problémát.

A tartósság, a fizikai behatásoknak való ellenállás mellett a tábla felületének csillogása egy fontos tulajdonság.

Az írhatóság szempontjából előnyös a csillogó, zománcos felület, ami viszont kimondottan zavaró, sőt káros lehet, ha a vetítő erős fénye visszatükröződik benne!

A legelőnyösebb megoldást azok az vetítés-optimalizált megoldások adják, amelyek rendkívül nagy tartósság mellett, jól írható és törölhető felületen, megfelelő mattítást biztosítanak, úgy hogy a projektor tükröződő fénye nem bántja a nézők (tanulók) szemét.

A tábla kiválasztásának fontos szempontja, hogy…

Kik fogják használni a táblát?

Kis gyerekeknél - amíg a tollal való írás általánossá nem válik - még fontos szerepe lehet az ujjal vezérelhető puha tábláknak.

A tollal írható változatok a felsőbb osztályokban, a közép- és felsőfokú oktatásban jól beváltak, mert itt sokkal természetesebb a tollal való írás.

Vannak olyan táblák is, amelyek alkalmasak mindkét írásmódra.

Mekkora táblát vegyünk? A tábla mérete

A tábla mérete és arányai szintén mérlegelendő tényező.Függ attól, hogy hol és miként helyezzük el a táblát.

A táblák méretét a gyártók nem egységesen adják meg. Legtöbbször a tábla írható felületének (munkaterület) átlóméretével (pl. 196 cm), és/vagy a munkafelület magasságának és hosszúságának méretével vagy éppen fordítva, a hosszúság és a magasság méretekkel találkozhatunk (pl. 120 x 180 cm; vagy 180 x 120 cm).

Vannak keretes vagy keret nélküli táblaváltozatok is, illetve olyanok, ahol a bevetített felület mellett fix vezérlőfelületet (gyorsikonok) is elhelyeztek. Ezért fontos, hogy a tábla pontos külső méreteit és a vetíthető felület méretét tisztázzuk a kiválasztás során.

Tipikus képátmérők a 103-122 cm, 160-165 cm, 196-209 cm tartományok. Ezek a kis (60 x 90 cm), közepes (100 x 130 cm), és nagy (120 x 160-180 cm) táblaméret kategóriáknak felelnek meg.

A tábla arányai

A táblák döntő többsége 4:3-as képarányú interaktív munkafelülettel rendelkezik, de megjelentek már a 16:9-es arányú táblák is, amik ideálisak lehetnek mozgóképek megjelenítésére. A jövőben egyre inkább a nyújtott,16:9-es képarányú rendszerek elterjedése várható. Az ilyen arányú táblák interaktív felületét csak 16:9 képarányú projektorokkal lehet maximálisan kihasználni.

A tábla súlya

A tábla súlyának elsősorban akkor van szerepe, ha a táblát rendszeresen mozgatni szeretnénk. Ekkor célszerű a táblát gördíthető állvánnyal együtt beszerezni. A táblák tipikus súlya a 10 - 40 kg tartományba esik.

A tábla elhelyezése

A táblákat fix vagy mozgatható módon lehet elhelyezni.

Általános iskolákban, kis gyerekeknél a falon történő elhelyezésnél figyelembe kell venni azt a sajátságos tényt, hogy - - szemben a hagyományos táblákkal, - az interaktív tábla egész felületét, így tehát a tetejét is kényelmesen el kell, hogy tudják érni a tanulók.

Erre azért van szükség, mert a táblán számítógépes programokat jelenítünk meg, melyeknek menüsora a képernyőn legtöbbször a felső sorban van elhelyezve! Ezért, ha azt akarjuk, hogy a kissebb gyerekek is el tudják ezeket érni, vagy a táblát kell olyan magasságba tenni, hogy ezt könnyen megtehessék, vagy egy fellépőt kell a táblánál alkalmazni.

A mozgatható táblákat gurítható állványra kell szerelni.

Interaktív táblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  QOMO - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu   
   
  Returnstar - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu AVM Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
B&L Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 Promethean. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
  AVCentrum Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
AVM Konferenciatechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

Consult-Exim Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu


 

 

 


   
Numonics Corporation - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
     
  Interwrite - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  
ERLAS Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu   3M - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  
 
DNN Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

 
ERLAST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

 
EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

Galax Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

 

 

 
Cleverboard - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
CONEN - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
 

LEGA Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

 

LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

  Stiefel Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  
***

Kapcsolódó cikkek: -


Ha kérdése, véleménye, észrevétele van, netán szívesen megosztaná tapasztalatait másokkal is a témával kapcsolatban, kérjük, értelemszerűen töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el szerkesztőségünkbe, vagy írjon nekünk az info@iot.hu email címre. Köszönjük!

Szerkesszük együtt! Amennyiben publikálni szeretne az Interaktív Oktatástechnika Portálon, kérjük olvassa el szerkesztőségi levelünket itt.

  
 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: