Interaktív Oktatástechnika - IOTvideó

Visszapillantás a PIL 2011-re - Videó összefoglaló az Innovatív Tanárok Fórumáról - IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak November 3-4 között, immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Microsoft Partners in Learning (PIL) keretében a magyarországi Innovatív Tanárok Fóruma. Az idén a patinás lillafüredi kastélyszálló adott otthont az IKT-val támogatott oktatás hazai zászlóvivőinek és az innovatív módszereket még csak most tanuló, érdeklődő pedagógusoknak.

A mintegy 40 tanári projekt első három helyezettje tavasszal Lisszabonban képviselheti az ország színeit a PIL európai seregszemléjén...

Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője, a PIL Fórum koordinátora szerint nagyon sok remek projekt került az idén is bemutatásra. Mint mondta, a Fórum kimondott célja, hogy helyt adjon minden ötletnek és elképzelésnek, amely elősegíti a tanárokat és a tanulókat abban, hogy készségszinten legyenek képesek használni a tanítás-tanulás során a korszerű infokommunikációs eszközöket és megoldásokat.
 
"A multimédiával elárasztott 21. századi világunkban, az oktatás talán legnagyobb kihívása a tanulók figyelmének megragadása, és megtartása az iskolai órán... A PIL Fórum éppen abban tud segíteni a tanároknak, hogy ilyen figyelemfelkeltő- lekötő eszközökkel és módszerekkel találkozzanak, méghozzá a saját tanárkollégáik mindennapi gyakorlatából." - tette hozzá Merényi Ádám.
 
A Hajdúszoboszlóról érkező Erdei Gyula (Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola) Fedezzük fel Amerikát földrajzi projektje harmadik helyezést ért el. A projekt legfőbb erénye, hogy a földrajzi (virtuális) kalandozások során nagy teret enged a tanulók elképzeléseinek és megoldásainak. "... a gyerekek kutatnak, önállóan olyan dolgokat végeznek, amiket én nem biztos, hogy meg tudok mutatni nekik egy 45 perces órán..." - mondja a tanár úr, aki egyébként az iskola igazgatója is egyben.

A váci Gergelyi Katalin magyar tanárnő (Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium) hét budapesti kávéház történetének és mai helyzetének kutatásába ágyazva vizsgálja diákjaival az irodalmi kapcsolatokat a Kávéház és irodalom - régen és ma projektjében.  "A gyerekek csoportokban dolgoznak, dokumentumokat osztanak meg, filmeket, interjúkat készítenek és töltenek fel a videó megosztókra... az összes IKT tudásukat bevetik a projektben!"

Klacsákné Tóth Ágota (Budapest, Nagy László Gimnázium) már "veteránnak" számít a Tanári Fórumon. Eddig minden évben részt vett különös gonddal kimunkált és hallatlanul újszerű projektjeivel. Először különdíjas, majd második helyezett lett, míg az idén a dobogó legfelső fokára állhatott az "Az a híg, folyó és igen vékony matéria..." című projektjével.

"A projekt nagymértékben a tanulók kezdeményezésére épül... online gondolattérképet készítettek, kísérleteztek, QR kódokba rejtve adták tovább tudásukat az egész iskolai közösségnek... a végén pedig egymást is kiértékelték." - mondja az első helyezett tanárnő a hőtan rejtelmeit 12 tudományterület szemszögből vizsgáló grandiózus projektjéről, és hozzáteszi azt is, hogy "Az idei projektünk sikerét annak is köszönhetem, hogy nagyon sok segítséget kaptam a projekt  előválogató óta a Microsoft szakembereitől."
 
Az idei Fórum maga is innovatív volt, ugyanis a pedagógusok a második napon projektfoglalkozásokon vettek részt, ahol sok gyakorlatias IKT újdonsággal ismerkedhettek meg.

Az alábbi videó összefoglaló érdekessége, hogy az egyik ilyen, a Movie Maker projektcsoport tagjainak a munkája is benne van.Itt pedig megnézheti az első két Innovatív Tanárok Fórumán készült IOT videókat!

Kattintson erre a logóra a videó alsó vezérlő sávjában, hogy a többi videót is lássa.


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor