Projektorok - Oktatási projektorok

Projektor lámpa nélkül!? Érdemes váltani a legközelebbi projektor-beszerzéskor! - IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A projektor lámpa csere költséges dolog. Mielőtt új vetítőt szereznénk be az interaktív táblákhoz, feltétlenül ismerjük meg a LÉZER/LED vetítők legújabb generációját, amelyek  - a CASIO újításának köszönhetően - lezárták a higanygőz projektor lámpák korszakát.

Bemutatjuk a CASIO "M" projektor sorozatot...

Casio projektorok - M sorozat

Projektor lámpa, mint alattomos költségtényező

Az interaktív táblák számának hirtelen megnövekedésével egyenes arányban nőtt meg az iskolákban található projektorok száma is. Az új vetítők mellet azonban ott vannak még a régiek, amelyek cseréje, pótlása bármikor aktuálissá válhat.

A projektor szíve az izzó, szokták mondani, és ez annyiban igaz is, hogy a legdrágább fogyóeszközről beszélünk, amit bizony - használattól függően - pár évente, borsos áron cserélnünk kell. Az iskolákban egyre halmozódó projektorok lámpái így egy alattomos költségtényezővé léptek elő...

Lézer-LED projektor lámpák

Meghalt a király - Éljen a király!

 A hidegfényű, hibrid Lézer/LED diódás CASIO projektorok megjelenésével az új vetítők "szíve" nem forró többé, az teljesen kihűlt, cserébe viszont hallhatatlanságot kaptunk, mert ezek az újgenerációs vetítők akár 20,000 vetítési üzemórát is képesek teljesíteni! Emberi nyelvre lefordítva ez kb. 20 év osztályteremben eltöltött időt jelent! 

Azon túl, hogy ez legalább féltucattal kevesebb izzó cseréjének elmaradását jelenti, nem kell időt sem vesztegetni a lámpacserékre - mondhatnák, hogy azt egy életre el lehet felejteni.

Mi teszi biztosan tönkre a mai projektorokat?

A hagyományos projektorok lámpáinak legnagyobb ellensége ha úgy kapcsoljuk le a vetítőt, hogy annak ventilátora nem tudja szépen lehűteni a lámpát. Az ilyen "akciók" nagyban hozzájárulnak a gyakoribb lámpacserékhez, és így többször és mélyebben kell az iskolai költségvetés zsebébe nyúlni (ha egyáltalán lesz pénz az újra!).

A CASIO Lézer/LED projektorok esetében ilyen baleset nem fordulhat elő, a projektort nyugodtan és bármikor ki lehet kapcsolni... bekapcsolás után pedig max. 8 másodperc múlva már ragyog a kép az interaktív táblán, kezdődhet is az óra...!

WiFi vagy nem WiFi projektorok

WiFi vagy nem WiFi

A Casio M modelljei (CASIO XJ-M145, CASIO XJ-M150 ... CASIO XJ-M255) felbontásukban, fényerejükben és abban különböznek, hogy képesek-e WiFi üzemmódban is működni (az ...5-ös végződésüek igen!). Egyidőben egy WiFi projektorhoz akár az egész osztály (max. 32) diáklaptopjai csatlakozhatnak, amiből a képernyőn egyszerre 4 aktív jeleníthető meg!

Ami a felbontást illeti, van XGA (1024x768) és WXGA (1280x800) felbontású: ezek bármelyike finom felbontású szöveg megjelenítést tesz lehetővé az interaktív táblán.

Fényerő tekintetében az M sorozat 2,500 ill. 3,000 ANSI lument tud, ami azt jelenti, hogy a teremben még fényes nappal sem kell behúzni a függönyöket. A készüléket automatikus fényerő szabályzóval rendelkeznek, ami nem csak a szemünket, de a pénztárcát is védi!

Tanóra PC nélkül

Ha már a CASIO projektoraival (hagyományos) lámpa nélkül is lehet vetíteni, akkor említsük meg azt is, hogy bizonyos esetekben a számítógép hiánya sem jelenheti az óra kényszerű elmaradását! A WiFi tudással felvértezett modellek ugyanis képesek az USB portba dugott pendrájvról lejátszani a Power Point bemutatókat, roppant módon megkönnyítve ezzel a tanárok életét.

Színesebb mint valaha

A CASIO projektorok hibrid LED/lézer fényforrása egyébként 50%-al fényesebb színeket eredményeznek, ami a tanulók szemében az ábrák, animációk jobb megértését, és a figyelem nagyobb lekötését eredményezik!

Zsebre megy a játék

Még egyszer érdemes kitérnünk a projektor lámpa csere költségekre. Számoljunk csak egy átlagos 70.000 Ft-os lámpacserével, és - legyünk konzervatívak - mondjuk, hogy csak 6 lámpacserét spórolunk meg egy projektor élete alatt... bizony ez is majd' félmillió forintot jelent!

Projektor lámacsere - Zsebre megy a játék!

Nem kis pénz igaz!?

Lehűlő projektorok, zöldülő szemlélet

Végül, az üzemeltetési megtakarításokon túl, van még egy további, pénzben közvetlenül nem is kifejezhető érték, vagy szempont is a higanygőz lámpa nélküli projektorok mellett, és ez a környezetvédelem!

Nincs nagyszerűbb példája annak, ha az osztályteremben felragyogó vetítő már kevésbé károsítja a környezetünket, mint azt elődei tették!  Az iskola falai között így a gyakorlatban is környezettudatosságra nevelhetjük a nebulókat!

DNN Kft. - professzionális Vizuáltechnika 

További információ a CASIO LED/Lézer projektorokról >>> dnn.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: