IKT műhely - IKT az osztályomban

Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésBeszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

 Egy remek online szolgáltatásnak köszönhetően néhány lépésben látványos fotóalbumot készíthet, amelyhez hangos megjegyzéseket fűzhet. Ráadásul még helyet sem foglal a merevlemezén, hiszen a hangos albumot a világháló őrzi.

A VoiceThread szolgáltatás egyike a net számos fényképalbum készítő alkalmazásának, ám kitűnik közülük egyszerűségével, látványosságával, újszerűségével. A szolgáltatás használata ingyenes, csupán regisztrálni kell magunkat, amely szokás szerint a nevünk és e-mail címünk megadásából, illetve egy jelszó kiválasztásából áll.

A regisztráción túljutva, kezdhetjük fotóalbumunk feltöltését. Kattintsunk a Create gombra, majd balra az Upload (Feltöltés) lehetőségre. Több forrás is feltűnik, amelyből feltölthetünk fájlokat: a saját számítógépünkről (From My Computer), weboldalról (URL), a Flickrről, a Facebookról vagy valamilyen tárolóeszközről.
 
Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

Több forrásból is feltölthetünk képeket majdani fotóalbumunkba

A képeket (illetve az egyéb fájlokat) a jól megszokott Tallózással választhatjuk ki. A balra látható nézőképen forgathatjuk el őket, vagy ha netán meggondolnánk magunkat, a kép alján lévő szemetes szimbólumra kattintva, kivehetjük albumunkból. Ha az Add a title and description gombra klikkelünk, nevet adhatunk albumunknak, illetve néhány soros megjegyzést is fűzhetünk hozzá. Ennek akkor lesz jelentősége, ha már több albumot is összeállítottunk.
 
Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

Ebben az ablakban adhatunk címet és rövid leírást az albumunkhoz

A VoiceThread szolgáltatás – ahogy arra a neve is utal – arra is lehetőséget kínál, hogy hangos megjegyzéseket fűzzünk az egyes képekhez. Ehhez a Comment menüpontot kell választanunk. A Yourself opcióval még a saját arcképünket is mellékelhetjük az album mellé, így ha valaki megnézi ez utóbbit, tudja, hogy ki kommentálja a képeket. (A saját fényképünket egyébként utólag is bármikor hozzáadhatjuk az albumunkhoz.)
 
Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

Az események kommentátora is megjelenhet az album mellett, feltéve, hogy úgy akarjuk

A program újdonsága, hogy szöveges magyarázatot akár telefonon is hozzáfűzhetünk a rendszerhez, ez az opció azonban csak az Egyesült Államokban működik, úgyhogy kis hazánkban meg kell maradnunk a mikrofon mellett.

A Record gombra kattintva egy színkör és egy ceruzaszimbólum tűnik elő, ez utóbbival tetszőleges színben rajzolhatunk a képre (például azt a bizonyos nyilat, amelyik mutatja, melyik volt a szállodai szobánk ablaka). Akkor sem kell elkeserednünk, ha nincsen hangbeviteli eszközünk: az A type opcióra kattintva egy kis szövegbeviteli mező tűnik elő, ahova beírhatunk bármilyen, a fotót kommentáló megjegyzést.
 
Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

Ha nincs hangrögzítőnk, szöveges megjegyzéseket is tehetünk

Ha elkészült a fényképalbumunk, akkor egyetlen lapon is megjeleníthetjük a képeket, amelyek közül bármelyikre egyetlen kattintással ráközelíthetünk, illetve bármikor újabb képekkel kiegészíthetjük. A többképes nézet utolsó ablakában a beszélő fényképalbum megosztási lehetőségei közül választhatunk: megtarthatjuk csak magunknak, de akár publikussá is tehetjük, azaz megoszthatjuk a nagyvilággal, feltehetjük weboldalunkra, blogunkba vagy például a MySpace-re.
 
Beszélő fotóalbum, amelyhez tárhely sem kell

A MyVoice menüpont alatt képes-hangos útmutatót is kapunk

Ha úgy tetszik, akár e-mailben is elküldhetjük a barátainknak, akik egy linket fognak kapni, amellyel beléphetnek a VoiceThread oldalára, és megnézhetik a fotókat.
A saját gépünkre úgy menthetjük el beszélő albumunkat, hogy a To Go menüpontra kattintunk, majd a Copy This opciót választjuk. Ekkor a VoiceThread oldalra mutató link a Vágólapra kerül. Ezt a linket kell elmentenünk valahova, s erre kattintva bármikor megnézhetjük képeinket, amelyek – minthogy a neten tároljuk őket – nem foglalják a helyet merevlemezünkön.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható techline.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: