Hírek - IKT hírek röviden

Windows 8 vezérlés a szemünkkel

A demóváltozatban lévő Gaze nem százszázalékosan szemvezérelt működtetést kínál, hanem – kihasználva a Windows 8-ban meglévő, az érintőképernyők számára kialakított Metro felhasználói felületet – kombinálja a szem követésére épített utasításokat az érintésekkel, és lehetőséget biztosít a vezérlés testre szabására, a finomhangolásra is.

A Tobii vezetője reméli, hogy technológiájuk legalább áttörés lesz a hordozható számítógépek kezelésében, mint maga az érintőképernyő volt korábban.

A svéd fejlesztőcég a CES kiállításon demózza azt a technológiát, amelynek köszönhetően a szemünkkel adhatunk utasításokat a számítógépnek.

A stockholmi székhelyű Tobii Technology nem ismeretlen cég az IT-iparban: az egyetemi kutatói programból kinőtt vállalkozás 2001-ben jött létre, hogy az általuk fejlesztett, szemkövetésre épülő számítógép-kezelési technológiát tökéletesítsék és értékesítsék. Azóta sok helyen bemutatkoztak már, a tavalyi CeBIT-en a Lenovóval közösen létrehozott, szemmel vezérelhető laptopot mutatták be, nemrég pedig elkezdték reklámozni az első arcade-játékgépekre kifejlesztett, szemmel vezérelhető videojátékot, az EyeAsteroidsot

A vállalat a technológia terjesztése érdekében most a hivatalosan január 10-én kezdődő Consumer Electronics Show (CES) szakkiállításon mutatja be azt, hogy a Microsoft készülő Windows 8 operációs rendszerét hogyan lehet az ő technológiájukkal a kéz és tekintet együttes használatával kezelni a PC-ken és a táblagépeken, hogyan lehet hatékonyabbá és könnyebbé tenni a felület kezelését. A kiállítás megnyitása előtt azonban, tegnap óta a látogatók és az újságírók már kipróbálhatják a megoldást, amelynek neve Tobii Gaze. 

A demóváltozatban lévő Gaze nem százszázalékosan szemvezérelt működtetést kínál, hanem – kihasználva a Windows 8-ban meglévő, az érintőképernyők számára kialakított Metro felhasználói felületet – kombinálja a szem követésére épített utasításokat az érintésekkel, és lehetőséget biztosít a vezérlés testre szabására, a finomhangolásra is. A Tobii vezetője reméli, hogy technológiájuk legalább áttörés lesz a hordozható számítógépek kezelésében, mint maga az érintőképernyő volt korábban. 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu - Szemmel is lehet vezérelni a Windows 8-at

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: