Közösség - Események

Digitália mobilszelencéje - mobil interaktív tábla bemutató Makón 2.rész

"Az előadó tanárnő beszélt arról is, miféle ellenállással, ellenérvekkel találkozott tanári körökben, s jókat nevettünk, amikor sorolni kezdte: „Jaj, én nem értek hozzá!"...

Nem megfizethetetlen és nem lehet megunni
Két dolog is tisztázódott a bemutatón. Az egyik, hogy ez nem egy megfizethetetlen dolog, a másik pedig: nem lehet megunni, hiszen számlálhatatlan olyan tartalom van, ami felhasználható, az internetről is szabadon letölthető és így tovább. Ez azt is jelenti, és mindenki megértette: aki használja az interaktív táblát az napról-napra jól használható anyagokhoz juthat, ha utánajár a neten!

Félelmek kipipálva
A hangulatra jellemző, hogy az előadó tanárnő beszélt arról is, miféle ellenállással, ellenérvekkel találkozott tanári körökben, s jókat nevettünk, amikor sorolni kezdte: „Jaj, én nem értek hozzá!... Kinevetnek a diákok... Mi lesz, ha nem találom a kapcsolót...” és így tovább.

Haladás lépésről-lépésre
Elmondta egyébként, hogy ő most egy igen nagy adag információt „önt ránk”, de ez nem azt jelenti, hogy mindennek egyszerre kell megvalósulnia – lépésről lépésre lehet haladni a rendszer kiépítésében, a módszerek használatában.

A kollégákat ez egyértelműen bátorította: sokan jöttek utána hozzám, hogy akkor ezt el kell kezdeni, fogjunk össze, segítsük egymást. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen bemutató előadás nem egyenlő egy részletes felkészítéssel, de annyi bizonyos: egy hatalmas kezdő lendületet adott mindannyiunknak!
 
Digitália mobilszelencéje - mobil interaktív tábla bemutató Makón 2.rész
 
Személyes tapasztalat
A szünetben volt lehetőség, hogy magunk is kipróbáljuk a rendszert. Ott tolongtak a kolégák, körbegyűltünk, s „testközelben” kipróbálhattuk az eszköz egyes funkcióit.

A tartalom a neten hever - digitális tananyag-választék és lehetőségek
Világos számunkra, hogy az eszköz csak közvetít – de nem mindegy, hogy mit. A digitális tartalmak, a tananyagok témája hangsúlyosan szóba került, hiszen a Mozaik Kiadó képviselőjét is meghívtuk, aki bemutatta digitális tananyagaikat.

Az igazi élményt azonban az jelentette  és a nagy áttörést az hozta, hogy kiderült, milyen sok anyag található a neten, ma már magyarul is, nem csak angol vagy német nyelven! Persze, az is világossá vált, hogy ehhez bizony sok keresgélés kell, a tanárnő elmondta, hogy éjszakába nyúlnak a felkészülései – de azt is, hogy mindez megéri!

Házi feladatot a neten
Nagy érdeklődéssel néztük-hallgattuk, hogy például miképp lehet megosztani az általunk a neten talált, s lefordított anyagokat a többiekkel, hogyan lehet házi feladatot adni a diákoknak a hálózaton, s ellenőrizni azt, s elmondta, hogy milyen sok anyag található már bizonyos fórumokon a magyar portálokon, köztük rengeteg olyan, amit ő maga töltött fel.

Valahol el kell kezdeni
Mivel vannak a pályázatba bevont pedagógusaink és osztályaink, természetesen már kijelöltünk egy irányt.  Ilyen a szövegértés, a magyar irodalom, a matematika, az idegen nyelvek, az úgynevezett „életpályára felkészítés” témaköre.

De jómagam bármelyik tanórán elképzelhetőnek tartom a használatát – ahol a pedagógus lelkesedése tartós maradt a bemutató nyomán...

Ötről a hatra
Ötről eszköz beszerzéséről döntöttünk, valamint természetesen projektorokról és fehér táblákról. De hozzáteszem: még egy „vandálbiztos” fehér ajtófélfát is csináltatunk, hiszen láttuk, hogy akár arra is lehet vetíteni...

Azt hiszem, ezek a kis eszközök azért nagyon hasznosak, mert hosszú távra egyelőre nem tudunk tervezni, legfeljebb egy évre látunk most előre. Igaza van, egy profi tábla nyilván jobb – de ezek a wii-táblák most kiválóan megfelelnek gyakorlásra, megszokásra.

IOT.hu: Ha ezek után megkérdezi Öntől egy pedagógus bárhonnan az országból, hogy ajánlaná-e nekik is mindezt – bemutató előadás, wii-tábla stb. -, akkor mit válaszolna?
Teljes szívvel és meggyőződéssel ajánlom!  Nyilvánvaló lett mindannyiunk előtt, hogy ily módon lépheti át a mi iskolánk is a digitális oktatás korszakának küszöbét!
 
IOT.hu: Remélem, portálunkon majd olvashatunk a projekt megvalósulásáról, az eredményekről is.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánunk.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: