Közösség - Események

Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részben - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésVarázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részben

Nagy sikerrel mutatta be Laborde professzor matematikai oktatószoftverének legújabb tagját az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának meghívására tartott szakmai napon. Az érdeklődők megismerkedhettek egy mindent tudó digitális iskolatáskával is...

Cabri, avagy a matematika oktatásának szükségszerű megújítása

A szervezők célja az volt, hogy bemutassák a matematikai és természettudományos kompetencia-fejlesztés lehetséges interaktív módszereit és eszközeit.

A választékból nyilvánvalóan kiemelkednek azok a matematikai-geometria szoftverek, amelyek a tantárgy oktatását dinamikussá és interaktívvá, animálttá és a szerkesztéseket visszajátszhatóvá teszik, hogy csak egy néhány példát említsünk a korszerű taneszközök jellemzői közül.

Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenLaborde professzor, a Cabri szoftverek atyja és mai napig leglelkesebb fejlesztője előadásában elmondta, hogy annak idején szoftvere a matematikusok többségének nemtetszését váltotta ki, mondván, hogy "a matematikusok a fejükben mozgatják a dolgokat..."

Az élet azonban bebizonyította, hogy ezek az alkalmazások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a természettudományos tárgyak oktatása megújulhasson.

A Cabri dinamikus matematikai szoftverek fejlesztése már több mint 20 éves múltra tekint vissza. Annak idején első volt a maga nemében, és máig piacvezető a területen.

Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenMagyarországi ősbemutató - Cabri Elem Creator: látványos tananyagok készítése flash programozás nélkül

A szakmai napra nem csak tanárok, hanem tananyagfejlesztéssel foglalkozó kiadók is hivatalosak voltak A most bemutatott Cabri Elem szoftver a legújabb fejlesztés eredménye és egy koncepcióbeli változást hozott.

A szoftver nem a végfelhasználóknak hanem elsősorban tananyagfejlesztőknek készült, de akár az alkotó kedvű matematika, fizika tanároknak is megadja az önálló tananyagfejlesztés lehetőségét.

A Creator egy könnyen kezelhető szerzői szoftver digitális tananyagot fejlesztők számára. Segítségével programozási ismeretek nélkül fejleszthető igényes, egyedi digitális tananyag, olyan, amit a gyerekek biztosan imádni fognak.

A program rendkívül sokrétű, színes és hatékony alkalmazási lehetőségeket teremt: a legelemibb megszámlálási gyakorlatoktól egészen a testek építéséig vidám, az 1-6. osztályos korosztályhoz illő ábrákkal, programozás nélkül előállíthatók az interaktív feladatok.

 Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenLaborde professzor különösen büszkén említette, hogy a szoftver 10-15-ször gyorsabb, mint a ma oly népszerű flash alkalmazások, ugyanakkor az átlagemberek is képesek könnyedén használni.

Cabri Elem - több legyet egy csapásra

A Cabri Elem matematikai oktató szoftver, - amely természetesen a Creator-ral készült - az 1-6. évfolyamon tanulóknak tantermi és otthoni környezetben egyaránt használható, kész interaktív tananyag gyűjtemény, amellyel lefedhető a teljes matematika tananyag.

A programban az objektumok közvetlenül, játékosan manipulálhatók és így a felfedező tanulás élményét adja gyerekeknek, ugyanakkor alkalmas az önellenőrzés is, így kiváló eszköz lehet a tanárok számára is.

Kezelése rendkívül egyszerű, megjelenését tekintve olyan, mint egy digitális munkafüzet, amely számos feladatlapot tartalmaz.

Híd a valóság és a matematika világa között

Jakubisz Zsuzsa, az Innovatív Oktatási Technológiák Kft. ügyvezetője a Cabri szoftverek kiemelkedő szerepét abban látja, hogy ezek az alkalmazások képesek hidat teremteni a matematika és a geometria elvont világa és a kézzelfogható valóság, a mindennapi praktikum között.

 - A matematika, de talán az egész természettudományos oktatásban hangsúlyváltásra van szükség abban a tekintetben, hogy a nagyon elméleti és teoretikus megközelítésről a gyakolatorientált és a praktikus tudás felé tegyünk lépéseket - mondja a cég vezetője, akik egyébként a Cabri szoftverek hazai képviseletét látják el.

Newton a szőnyeg szélén - zseni-ellenőrzés öt perc alatt

 Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenA bemutatón terítékre kerültek a már Magyarországon is ismert és régebb óta használt 2D-s és 3D-s Cabri szoftverek újdonságai is.

 Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenA professzor azzal kápráztatta el a hallgatóságot, hogy Isaac Newton Princípiájának faksimili kiadásából vett, a bolygók mozgását leíró ábráját elővéve, és a Cabri szoftver vektorgeometriai eszközeit alkalmazva pár perc alatt bebizonyította a több-százéves rajz korrektségét - Newton jelesre vizsgázott!

 Varázslatos természettudomány - digitális híd valóság és absztrakció között két részbenMűvészet és matematika - Dali a matek órán

Lenyűgöző, igazi  2d 3d alkalmazási csemege volt Salvador Dali Corpus Hypercubus-ának geometriai elemzése, amely szemléletesen bizonyította, hogyan lehet az egyébként száraznak és unalmasnak, elvontnak és érthetetlennek bélyegzett matematikát és geometriát élvezetessé, mi több gyakorlatiassá tenni.

Tényleg ezer fokos a gyertya lángja? - A válasz a digitális iskolatáskában lapul

A szakmai nap második felében bemutatásra került egy univerzális, digitális iskolatáska is, amely amellett, hogy tudja a mezei laptopok és netbookok funkcióit még sok minden másra is képes...

Cikksorozatunk 2. részében erről az eszközről lesz szó.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: