IKT műhely - WEB2.0

Virtuális világot szőnek a Flickr fotóiból - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésVirtuális világot szőnek a Flickr fotóiból

Egy különleges számítógépes szimuláció segítségével lehelnek új életet a Flickr közösségi fotómegosztó képeibe: az algoritmus a különböző képek millióiból készíti az adott területek virtuális mását.

Virtuális világot szőnek a Flickr fotóiból
 

A Washingtoni Egyetem Grafikai és Képalkotási laborjának munkatársai a Flickr adatbázisában található, Rómáról, Velencéről és Dubrovnikról készített félmillió képből készítette el a városok háromdimenziós virtuális változatát. A munka a Microsoft Photosynth technológiáján alapul, ám azt egy új algoritmussal jócskán felgyorsították.


 Az igazi különbséget az jelenti, hogy míg a Photosyth kiválóan alkalmas egy épület, vagy épp egy tájegység rekonstruálására, több százezer fotó után nagyon belassul - nyilatkozta Sameer Agarwal, a projekt egyik alkotója. Szerinte a módosított változattal tényleg nagy adatmennyiséggel tudnak egyszerre dolgozni - a nagy áttörés pedig a gyors képkezelésben rejlik.

A projekt honlapján több videó is szemlélteti az eljárást, így ott a Szent Péter bazilika mellett a Colosseum vagy épp a Szent Márk tér rekonstrukciója is látható, ahogy Dubrovnik esetében a háttérben a hegyek is jól kivehetők. Az egyes virtuális terekben aprócska gyémánt alakú jelek mutatják, hogy a különböző fotósok honnan, és milyen szögből készítették a felvételeket.


 A program előbb a képeket a különböző közös motívumok alapján illeszti össze, a háromdimenziós rekonstrukciót mindezt pedig az új algoritmus segíti. Róma esetében 500 számítógép 13 órájába került, amíg elkészült a 150 ezer képes rekonstrukció, míg további 8 óra volt a háromdimenziós kép megalkotása. Velence esetében 250 ezer képet használtak: itt előbb 27 majd 38 óra volt a folyamat. A kontraszt persze éles, hiszen az eredeti Photosynth használatával a 250 ezer kép egybeillesztése még 500 számítógéppel is legalább egy évig tartott volna.

A kutatók a következő lépésben az egyes városok teljes rekonstrukcióját is elkészítik majd, így a nagyobb épületeken, vagy épp városrészeken túl egész Róma bejárható lesz majd. Ráadásul a most kifejlesztett algoritmus több más területen, így a videojátékokban, vagy GPS-ekben is a gyorsabb navigációban segíthet majd. A hasonló rekonstrukciók az állagmegóvásban is hasznosak, hiszen a városok digitális másában nem tesznek kárt sem az elemek, mint Velence, sem pedig a  turizmus, mint Róma esetében.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható mult-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: