IKT műhely - IKT az osztályomban

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

Az Anime Studio Pro 8 egy full HD rajzfilmkészítő program, amellyel akár 3D animációkat és rajzfilmeket is készíthetünk.

A programban mindent egy helyen találunk a teljes rajzfilmek, videoklipek, animációk elkészítéséhez. Még az elkészítés módja is szabadon választott: ha gondoljuk, a hagyományosan, papíron megrajzolt jelenetekből állíthatjuk össze benne a kész művet, vagy a beépített

rajzeszközökkel akár közvetlenül az Anime Studióban is megrajzolhatunk mindent, háttértől a karakterekig. De importálhatunk anyagokat például a Poserből is, és az így átvett objektumokat a programon belül szabadon tudjuk állítgatni. Az új változatban az importált fájlok használata ráadásul interaktív, vagyis egy importált PSD fájlt bármikor módosíthatunk utólag a Photoshopban, az átalakítások pedig megjelennek az Anime Studióban látható képen is.

 

A felület szerencsére nem változott sokat

Az Anime Studio Pro emellett számtalan időt rabló feladatot leegyszerűsít. Ilyen például a szájmozgás hozzáidomítása a hanghoz, amely a lip syncing technológiával mindössze néhány mozdulat műve, vagy az előző verzióban debütált és általunk is kielemzett fizikai modellezés lehetősége, amelynek köszönhetően egy halom animációs fázis megrajzolásától, beállításától eltekinthetünk, s azok kiszámítását rábízhatjuk a programra (például ahogy egy labda elsöpör néhány bábut).

Egyszerűen használható effektek

Természetesen van "csontváz" használati lehetőség, vagyis a megrajzolt karakterek mozdulatait az általunk megadott "csontváz" segítségével is beállíthatjuk. A kamera és az objektumok mozoghatnak térben, így némi 3D hatást is vihetünk az amúgy 2D animációkba, van rajztábla támogatás és rengeteg speciális effekt, kezdve az esőtől a füstön át az árnyékokig és elmosásokig, amelyek használatával sok időt spórolhatunk, miközben látványosabbá is tehetjük a filmet.
Mindezt persze (a Photoshopból való "live" átemelés kivételével) megtaláltuk már a 7-es verzióban is, szóval térjünk is rá gyorsan, milyen újdonságok várnak ránk a 8-asban. Akit a hetes jobban érdekel, itt megtalálja korábbi anyagunkat róla.

A 8-as verzió újdonságai
A felület maga nem sokban változott, néhány opció került máshova, de nem számottevő, így ezzel most nem foglalkozunk részletesen.
Viszont ha már úgyis említettük, akkor ismétlésként: az új verzióban az importált képek (például PSD fájlok), hangok, videók külső programmal történt változtatásait az Anime Studio Pro automatikusan frissíti a "vásznon"is, vagyis ilyen esetekben nem kell újra importálni a dolgokat. Képeknél is jól jön, de például egy szinkronhang változtatásakor aranyat ér (a szájmozgást meg úgyis leköveti a lip sync).

Az új karaktertervező

Van új Image Tracing funkció, amely a külső programban rajzolt képeket alakítja át animáció-kész formára. Nagy segítség, ha a karaktereket nem az Anime Studióban tervezzük meg.
Ha viszont a karakterek ott készülnének, de nem akarunk korszakalkotó újdonságokat, csak pár egyszerűen animálható szereplőt, akkor a Character Wizard funkciót fogjuk imádni.

A mozgást is egyszerűen modellezhetjük

Ezzel előre elkészített sablonokat szabhatunk át, szinte minden apró részletet beleértve (végtagok hossza, szemek helyzete, mérete, stílusa, haj jellemzői stb.). Ráadásul az így készült karakterekből rögtön megvan minden nézet (elöl, hátul, oldal stb.), és ami még ennél is jobb, megtervezhetjük a mozgásukat is, amelyet aztán az Actions panelen később bármikor "aktiválhatunk". Első sétáló figuránk animációjának elkészítése így nagyjából 3 percet vesz igénybe, ha nagyon szöszölős hangulatban vagyunk (mellesleg az integetés, ugrás stb. is megvan előre definiáltan ezeknél a karaktereknél). Később újra is használhatjuk az így készült karaktereket, ha elmentjük azokat saját sablonként.

A rétegkezelésben újdonság a maszkok használatának lehetősége, illetve az is hasznos, hogy immár egy mozdulattal cserélhetjük a teljes renderelési stílust.

Anaglyph vagy Youtube 3D filmeket is készíthetünk

És ha már renderelés: az új, 3D renderelési lehetőségnek köszönhetően rajzfilmünket akár a Youtube 3D formátumnak megfelelően is exportálhatjuk, de készíthetünk hagyományos Anaglyph (ez ugye a piros/kék szemüveggel térbelinek látható) filmet is, Minthogy az Anome Studio Pro térben is képes mozgatni a rétegeket és a kamerát, elég látványos filmeket kreálhatunk így.

Az export funkciók nagyjából egyeznek a korábbiakkal, így akár Full HD minőségű rajzfilmet is készíthetünk, illetve van közvetlen Youtube és Facebook megosztás is.

Ahogy eddig, a programból most is két változat látott napvilágot, így van egy Pro és egy Debut változat. Utóbbi kifejezetten jó választás otthonra,

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborTovább az eredeti cikkhez >>> techlinehu - Anime Studio Pro 8 animációk és rajzfilmek készítése akár térhatással is

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: