Hírek - IKT hírek röviden

10 Giga ingyen tárhely mindenkinek! Ingyenes Microsoft fejlesztőeszközök az egri főiskola informatikus hallgatóinak - Együttműködés a Microsoft és az Eszterházy Károly Főiskola között
10 Giga ingyen tárhely minden hallgatónak... ez is része annak a több lábon álló együttműködési megállapodásnak, amit a Microsoft Magyarország és az Eszterházy Károly Főiskola írt alá a szoftvervállalat oktatási programjainak keretében.  Ennek részeként az egri főiskola összes informatikus és tanárjelölt hallgatója, valamint a tanári kar ingyenesen használhatja valamennyi Microsoft fejlesztőeszközt és szerverterméket az iskolában és otthonában egyaránt.
 
A február 14-én aláírt együttműködés több száz diákot és tanárt érint, értéke több százmillió forintra tehető.

Mindenki tisztában van azzal, milyen meghatározó tud lenni tanulmányai, szakmai pályája szempontjából egy-egy jó oktató. Ezt felismerve a Microsoft Magyarország tudatosan építi a kapcsolatot a magyarországi oktatókkal a hazai képzés versenyképességének növelése érdekében. Segít a tanároknak abban, hogy elősegítsék és ösztönözzék tanulóik sikerességét, valamint, hogy támogassák őket a jövőre való felkészülésben.

Eme törekvés egyik lépcsőjeként több lábon álló együttműködési megállapodást írt alá a Microsoft Magyarország és az egri Eszterházy Károly Főiskola. A megállapodás része, hogy a Dream Spark program keretében a legtöbb szerveroldali és fejlesztőeszközt – egyebek mellett a Visual Studio legújabb változatát – a főiskola informatikus és tanárjelölt hallgatói, valamint tanári kara oktatási és kutatási célra egyaránt felhasználhatja.

A szoftvertámogatás mellett a vállalat célja az informatikai tudás megszerzésének elősegítése. A Microsoft IT Akadémia programjának keretében hivatalos Microsoft tananyagokat ad a főiskolának, így a tanulók nemzetközileg elismert Microsoft Certified Professional (MCP) vizsgára készíthetők fel, amellyel a hallgatók a nemzetközi munkaerőpiac által széles körben elismert tanúsítványt szerezhetnek. A Microsoft biztosítja az MCP-hez szükséges tananyagot, az e-learning környezetet, a laborgyakorlatokat, valamint az oktatók kiképzését is.

A megállapodás harmadik eleme egy pilot projekt mindkét szervezet számára: a tervek szerint a főiskola gyakorlóiskolájának egy osztálynyi diákja szeptembertől Windows 8 operációs rendszert futtató táblagépeken kezdik meg a tanévet. A projekt célja, hogy kiderüljön, hogyan tudják a tanulók használni a mindennapi tanórákon a legkorszerűbb táblagépeket.

Az Eszterházy Károly Főiskola egy úgynevezett „Innovatív Tanári Kompetenciaközpont" létesítését is tervezi, ahol a tanárok a legkorszerűbb hardverekkel és szoftverekkel ismerkedhetnek meg, így ezeket alkalmazva színesíthetik, tehetik hatékonyabbá óráikat. Mindezeken túl, az együttműködés keretében a Microsoft felhő alapú infrastrukturális támogatást nyújt az intézmény hivatalos elektronikus kommunikációjához. A Live@edu rendszer bevezetését követően az intézmény összes hallgatója és oktatója – mintegy 10 ezer fő – egyenként 10 gigabájt tárhelyű, saját nevére szóló intézményi e-mail fiókhoz fér hozzá.

A megállapodásban rögzített szoftverszolgáltatás és tudástámogatás értéke több százmillió forintra tehető.

Az Eszterházy Károly Főiskola hallgatói előtt is megnyílik az út, hogy részt vegyenek a Microsoft Student To Business programjában, amely a testre szabott képzést követően gyakornoki lehetőséget biztosít a Microsoft partnereinél és ügyfeleinél.

„Az Eszterházy Károly Főiskola összes oktatójával közös a célunk: a végzett informatikus és tanárjelölt hallgatók naprakész tudással rendelkezzenek. Ehhez a Microsoft igyekszik minden segítséget megadni. Minden cégnek szüksége van ugyanis olyan munkavállalókra, akik azonnal hadra foghatók, akiket nem kell hónapokon keresztül kitanítani. Az Eszterházy Károly Főiskolán ilyen szakembereket képeznek. A Microsoft világszerte, így Magyarországon is partneri viszonyt alakít ki az oktatásban résztvevő közösségekkel annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kiaknázni a diákokban rejlő lehetőségeket. Ők jelentik ugyanis számunkra a jövőt" – emelte ki Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Eszterházy Károly Főiskola hosszú ideje elhivatottan törekszik arra, hogy különböző karain informatikai oktatásban részesülő (tanárjelölt) hallgatói behatóan megismerkedjenek a legkorszerűbb infokommunikációs technológiákkal. Ezért a főiskola vezetése hajlandó sok áldozatot hozni és előremutató lehetőségeket biztosítani a hallgatók számára (pl. laptop program). A gyakorlati képzés mellett pedig a legfrissebb elméleti tudást is biztosítani kívánja az érdeklődők részére – a mesterképzésen túl újonnan akkreditált Neveléstudományi Doktori Iskolájának egyik alprogramja (Elektronikus tanulási környezetek) keretében is. Így a megszerezhető IKT-ismeretek teljes oktatási spektrumát kínálja az intézménybe jelentkezők számára. A gazdag portfólió értékét még inkább növeli a Microsoft Magyarországgal most megkötött együttműködési megállapodás, melynek eredményeképpen hallgatóink valóban piacképes tudással léphetnek be a munkaerőpiacra" – hangsúlyozta Dr. habil. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: