Szoftverek - Táblaszoftverek

WiiTábla - Digitális taneszközök wii alapokonFlow!Work - egy sokoldalú interaktív táblaszoftver magyar nyelven is

A WiiTáblához többféle táblaszoftvert is mellékelnek. Ezek közül kiemelkedik a Flow!Works, amely magyar nyelvű, és mindent tud, amit egy korszerű táblaszoftvereknek tudnia kell.

Most röviden bemutatjuk a legfőbb funkciókat...

Előadó  és szerkesztő eszközök
Toll (Ceruza) eszköz  és Radír eszköz

Több alapvető beállítás létezik, olyanok, mint a szín, vastagság, áttetszőség, végalakzat és vonalstílus. A radír eszköz használata szorosan kapcsolódik a toll használatához .

A radír kiválasztása beállítása és használata szoftveresen és a táblán lévő ikonnal, valamint a tolltartóban elhelyezett vak radírral is lehetséges.

Toll (Ceruza) eszköz használata Windows alkalmazásban

Windows felületen a toll ikonjára kattintva éppen úgy lehet használni a tollat, mint fehér háttéren.

Sorkiemelő  eszköz

A sorkiemelő eszköz alapvető használata hasonlít egy egyszerű sorkiemelő  tollra vagyis egy áttetsző réteget jelenít meg a kiemelni szánt szöveg, vagy alakzat felett. A Flow!Works szoftverben lehetőség van a sorkiemelő toll vastagságának, színének és áttetszőségének beállítására. Az üzemmódok között választhatjuk a terület satírozását is, ebben az esetben az ovális, vagy a négyzet alakzatot választhatjuk. Természetesen a Windows-os felületen is használható az eszköz.

Ecset

A vonal vastagsága változik annak függvényében, hogy  milyen gyorsan húzzuk a tollat.

Lézermutató

Figyelem felhívó funkciója van. A vonal amit húzunk változtatja a színárnyalatát.

Toll vastagsága

Itt állíthatjuk be a toll (ceruza, ecset) vastagságát 1-20-ig, valamint kiválaszthatjuk fejének  , törzsének, lábának alakját. A tábla szélén a vékony (3-as) , közepes (10-es) és vastag (15-ös) vonalvastagság azonnal elérhető. Start – rendszer beállítások- ban állíthatjuk be, hogy a táblaszélén a vékony, közepes és vastag vonal milyen vastag legyen. A 3-10-15 az alap beállítás. Itt állíthatjuk be a sorkiemelő toll áttetszőségét és vastagságát is.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Színes toll

A toll színének beállítása alatt tudjuk változtatni a toll (ceruza) színét. A még több szín esetén a teljes színskála közül választhatunk. A tolltartóban közvetlenül elérhető a piros , fekete, kék toll. (ha fehér háttéren írunk fekete, ha fekete háttéren írunk automatikusan fehérre vált a toll.)

Mintás toll

A mintás toll egy tekintet vonzó eszköz mely használata nem csupán az alsó tagozatban hatásos. Az eszköz beállítási lehetőségei sokban hasonlítanak a toll eszköz beállításaira, azonban ennél az eszköznél a mintázatot kell beállítani a toll színének beállítási funkciónál.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Intelligens toll (Alakzat felismerő)

Az intelligens toll a szabadkézi rajzot felismeri és korrigálja. Beállítási lehetőségei azonosak a toll eszköz beállítási lehetőségeivel.

Törlés lehetőségei

A szabadkézi rajzok, vagy szövegek törlése radírral történik. Törölhetünk pixelenként, vagy egy törlendő területet jelölhetünk ki, vagy az egész oldalt törölhetjük. Az alakzatokat, képeket, vagy karakteres szövegeket radírral nem lehet törölni, azokat a  szerkesztésnél ( képre kattintva kétszer, bal alsó ikonra kattintva a kivágást kell választani) törölhetjük.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Hátterek, képek és mutató eszközök
Hátterek

Tanórák és előadások során gyakori igény, hogy a Windows háttér mellett egyéb háttereken is lehessen dolgozni. A Flow!Works szoftverben az üres fehér lapra kattintva egy teljes képernyős fehér hátteret kapunk eredményül. Ugyanezt kapjuk, ha a tábla szélén lévő fehér lap ikonra kattintunk A tábla szélén lévő ikonnal fekete hátteret is közvetlenül beállíthatunk. A Start menüben a háttér színét megváltoztathatjuk bármilyenre. Bármilyen képet beállíthatunk háttérnek ha kétszer rákattintunk és bal alsó sarkán lévő menüben kiválasztjuk a háttérképnek való beállítást.

Tipp: érdekes és hasznos tulajdonsága a háttereknek, hogy kicserélhetőek. Egy vaktérképre rajzolva, majd a teljes térképet kiválasztva kicserélhetjük  a hátteret, miközben a rajzok megmaradnak és ellenőrizhetjük, hogy jó helyre rajzoltak- e rá

Képek

A képek gombra kattintva képgalériából válogathatunk. Az állományok egy könyvtár struktúrában helyezkednek el, mely kategorizálja a képeket. Egy kép vagy animáció használatához csak a rajzterületre kell emelni a kívánt elemet a galériából. Saját képek bevitele a bal oldalon lévő fül bal felső sarok kattint (váltás funkció panelre),  és külső forrásokat választva oldható meg.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Képek mentése

A képek mentése segítségével a Windows felület bármely részét "lefotózhatjuk". Felvételt készíthetünk egy alkalmazás egy részéről, vagy akár egy képről is az interneten, ha nem szeretnénk lementeni a képgalériába. A kép felvétele után a Flow!Works program egy fehér lapra illeszti azt, mely utána képként módosítható, szerkeszthető, háttérként beállítható.

Mentésnél választhatunk  egész oldal, téglalap alakú terület vagy akár bármilyen szabálytalan alakzat közül.

Tipp: először mód váltás gombbal menjünk vissza a Windows alkalmazásba és keressük meg a kívánt képet az interneten vagy számítógép könyvtárában., start- eszközök- képmentése- (képernyő, terület, szabálytalan) közül választva akár egy teljes oldalt, vagy téglalap  vagy szabálytalan alakú részt menthetünk át egy fehér lapra.

WiiTábla - Digitális taneszközök wii alapokon
További részletek itt >>> wiitabla.hu


***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: