Számítógépek - Okostelefonok

Okostelefonok - iPhone vs. Android Segítünk választaniAz okostelefonok rendíthetetlenül törnek előre, aminek az a következménye, hogy lassan eltűnnek a hagyományos, régi értelemben vett mobilok a gyártók és szolgáltatók kínálatából.

Egyre több olyan webes szolgáltatás (Facebook, Twitter, műsorújságok, időjárás appok) jelenik meg és kezd uralkodni, amelyeket nem lehet másként igénybe venni, mint smartphone-ról.

Mindez oda vezet, hogy azokat is elkezdi izgatni az okostelen vásárlásának gondolata, akik eddig azt sem tudták eszik-e vagy isszák az érintőképernyőt. Most nekik szeretnék segíteni, tehát főleg azok figyeljenek, akik most szeretnék beszerezni első okostelefonjukat.

Azonnali dilemma

Nem titok, hogy e cikk megírását is egy kedves rokon segítségkérése ihlette, aki maga sem érti hogyan, de arra jött rá, hogy okosmobilt venne. Nem hiába, elég jól működik a marketing gépezet mindenhol a világon. Viszont rögtön az elején belefutott abba a döntéskényszerbe, hogy iPhone-t vegyen, vagy valamilyen androidos készüléket. Tisztában van vele ő is, mi is, hogy nem csak ez a két alternatíva létezik, de mivel ezek a legnépszerűbbek, most csak ezekre térünk ki.

Árkérdés

Minden tanácsadás, így ez is, azzal kezdődik, hogy ki, mennyi pénzt akar szánni a készülékre. Az iPhone prémium termék, s mint ilyen drágának számít, főleg az olcsóbb androidos telefonokhoz képest. Tovább szűkítést jelent, hogy kártyafüggetlenül csak még drágábban lehet megvásárolni az iPhone-okat. A legolcsóbb verzió is 193 ezer forintba kerül, ezért aki ennyit nem engedhet meg magának, az fordulhat a GSM-boltokhoz, ahol bizonytalan eredetű, állapotú telefonokat szerezhet be nem sokkal olcsóbban, vagy mehet a szolgáltatókhoz. Pontosabban ahhoz a kettőhöz (Vodafone, T-Mobile), ahol kapható a termék. Itt nyilván olcsóbban, de mindenképpen valamiféle szerződés aláírása és hűségnyilatkozat megkötése után vihetjük haza a hőn áhított iPhone-t, vagy megvesszük használtan, ami járható út, de talán egy külön cikk témája lehetne.

A három, mai napig forgalomban lévő iPhone

A három, mai napig forgalomban lévő iPhone


Az androidos mobilok esetében ez a kérdés sokkal árnyaltabb, hiszen több gyártó (Samsung, LG, HTC, Sony, Motorola, Huawei, ZTE, stb.) még több modellje közül lehet választani, amelyek közt van 150 ezer forintos és akár 50 ezer forintos is. A szolgáltatók ezeket a készülékeket is nagyjából mind árusítják, közülük a Telenor az, aki kiemelten kezeli a „droidos" mobilokat, de érdemes a független telefonokat is keresni, hiszen gyakran alig kerülnek pár ezer forinttal többe, mint ha előfizetéssel együtt jutnánk hozzá. Míg az iPhone esetében mindig ugyanazt a minőséget kapunk, az ár változása legfeljebb a tárkapacitásban mutatkozik meg, addig az androidos telefonok esetében igen nagy szórás tapasztalható a minőséget, gyorsaságot, kezelhetőséget illetően.

Hardver ügy


Az iPhone-ból jellemzően a legfrissebb modell kapható a szolgáltatóknál és a kereskedésekben, ami jelen pillanatban az iPhone 4S. Az egy ideje magyarul is elérhető Apple online boltjában az S jelű készülék mellett megvehető a kettővel korábbi 3GS is, ami még mindig erősen tartja a maga 114 ezer forintos árát. A szolgáltatók ennél bővebb kínálatot tartanak, mivel náluk az iPhone 4S-4-3GS trióból lehet választani, legyen szó a Vodáról, vagy a T-Mobile-ról. Ennek ellenére sokféleségről nem beszélhetünk, nagyjából ugyanazt kapjuk, bár erősen ajánlott már a 4-el jelölt mobilok közül választani. Köztük azonban számottevő különbségek nincsenek, a kijelző méret ugyanaz, egy új vásárlónak bőven megfelel az iPhone 4 is.
És még ennél is sokfélébbek az androidos mobilok

És még ennél is sokfélébbek az androidos mobilok


Ehhez képest az Androidra vágyók zavarba ejtően sokféle telefonnal szembesülhetnek, ami ezzel együtt ennek a rendszernek az előnye is. Ha nincs sok pénzünk, 40-60 ezer forintért akkor is vásárolhatunk magunknak érintőképernyős okostelefont, sőt, a feltöltő kártyás csomagokban nem ritka a 10 ezer forint körüli összeg is. Ezekkel érdemes vigyázni, és elfogadni azt, hogy nem fognak száguldó menüvel, csillogó kijelzővel szolgálni, az alapfeladatok elvégzésére megfelelnek, és még alkalmazásokat is telepíthetünk rá, de sok örömünk nem lesz benne. A középkategória (60-100 ezer Ft) viszont más sokkal kecsegtetőbb, itt egyre nagyobbak, és jobb felbontásúak a kijelzők, fejlettebbek a kamerák, gyorsabbak a processzorok, aminek akkor van jelentősége, ha nem akarjuk a falat kaparni az első héten a lassan reagáló telefon miatt.

Rendszerbeli különbségek

Az iPhone az úgynevezett iOS operációs rendszert használja, ami a piac egyértelműen legjobban kitalált, legkönnyebben megtanulható felülete. Aki nem akar nagyon belemerülni abba, hogy milyen folyamatok zajlanak a háttérben, nem akarja keresni, hogy miként törölhet egy alkalmazást, csak gyorsan, hatékonyan használni akarja azt, akkor annak nem érdemes továbbmennie. Noha a kezdetekben ez nem volt fókuszban, mára az iPhone nagyjából minden téren (főleg funkciók tekintetében) utolérte a többi gyártót, sőt, van, amiben le is hagyta. A korlátot a jelenleg már kicsinek számító, 3,5 hüvelykes kijelző jelenti, hiszen ez adott, és legfeljebb a következő kiadás esetében lesz nagyobb. Iszonyú mennyiségű alkalmazás tölthető le hozzá, és alacsonyabb ugyan az ingyenes appok száma arányaiban, mint az Android esetében, de ezek az összegek nem magasak, pontosan azért, hogy egy-egy vásárlás ne üsse meg a pszichológiai limiteket. Ha nem nyúlunk bele a rendszerbe (lásd: jailbreak), akkor komoly változtatásokat, testre szabást nem hajthatunk végre a rendszeren, így az nagyjából hasonlóan fog kinézni.
 
Valamit elárul talán ez a kép az iPhone és Android használókról

Valamit elárul talán ez a kép az iPhone és Android használókról

Az Android egy sokkal szabdaltabb, nehezebben követhető operációs rendszer, mivel eltérések vannak a különböző verziók között - bár mostanában nagyjából minden piacra kerülő telefonon a két legfrissebb rendszer (Gingerbread, Ice Cream Sandwich) fut. Ott van aztán a kezelőfelületek kérdése, ami szintén változhat gyártónként: hogy megkülönböztessék magukat, illetve a termékeiket, a gyártók egyedi kezelőfelületeket fejlesztenek a mobilokra, amitől az egyiken futó Android teljesen máshogyan nézhet ki, mint a másikon lévő. Ez azt is jelenti, hogy többféle igényt tudnak így kielégíteni: akinek csicsásabb megjelenés kell, az ezt a gyártmányt, akinek az egyszerűbb, az a másik gyártót választja. Az Apple-nél mindez egységes, hiszen egy a gyártó, így biztosan tudható, hogy mit kap a vásárló a pénzéért.
A letölthető alkalmazások sokszínűsége szédítő

A letölthető alkalmazások sokszínűsége szédítő


Az Android Market szintén feldolgozhatatlan mennyiségű alkalmazással szolgál és már annak menedzselése, rendszerbe helyezése is felnőtt a feladathoz, bár az AppStore eleganciáját, logikáját talán még mindig nem érte el. Az Android tényleg a barkácsoló, az utolsó ikont és háttérképet is megváltoztatni kívánóknak szól, itt kiélheti magát az, aki ezekre gerjed. A widget rendszer miatt totálisan testre szabhatók a képernyők (több is van belőlük, amelyek közt lapozással váltogathatunk), ez a szabadság az iPhone-ban nincs meg.

Konklúzió?

Reméljük a fentiek alapján kicsit könnyebb a választás, ami ...

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: