IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak"Beszélni" is tud az új online angol-magyar szótár. A Topszótár.hu az eddigi online megoldások hátrányait orvosolja, és az első hallásra furcsán hangzó "szórakozva szótárazni" fogalmat is megvalósítja.

Manapság egyre többen választják a hagyományos, nyomtatott szótárak helyett az online megoldások kényelmét. Gyorsaságuk és könnyű kezelhetőségük ellenére azonban sok, eddig megoldatlan anomália is fémjelezte a működésüket, ami rontott a felhasználói élményen. Akik próbálták már az internetet segítségül hívni egy idegen szöveg megértéséhez, biztos találkoztak hasonló problémákkal: ha valaki pontos eredményre vágyott, valamelyest tisztában kellett lennie egy-egy szó jelentésével, mivel a találatokat relevancia nélkül listázták ki a különböző rendszerek, megnehezítve ezzel a helyes választást. Ugyancsak problémát jelentett, hogy a rendhagyó nyelvtani szabályokra sem hívták fel a "gyanútlan" felhasználó figyelmét, így könnyű volt hibázni a további munka során. A közelmúltban megjelent, hazai fejlesztésű Topszótár alapítói pont az ilyen hiányosságok kiküszöbölésére vállalkoztak, amely 3 év folyamatos fejlesztés után, most márciusban valósult meg.

A kiadott közlemény szerint a hatékonyság érdekében a Topszótár jelentéscsoportokba rendezi a keresési eredményeket, és a több szófajú szavaknál szófajokra lebontva kapjuk a találatokat. A lista elejére természetesen a leggyakoribb kerül, ahogy például a "book" kifejezésnél is látszik. Számos jelentéshez példamondatot is társítottak, ami kontextusában mutatja be egy-egy szó helyes használatát.

Jelentős előrelépés az eddigi szótárakhoz képest, hogy a fokozott, ragozott vagy többes számú alakokra való kereséskor sem kell az eredeti szótövet kitalálni, hogy a szótár megmutassa az alapjelentést. Ilyen esetekben automatikusan a tőszavat kapjuk eredményként, és megjegyzésként megtudjuk azt is, hogy az adott szó melyik alakjára kerestünk. Például ha a "wrote" szó jelentésére vagyunk kíváncsiak, akkor találatként a write ige jelenik meg. A Topszótár figyelmeztet a szavak rendhagyóságára is, ami nagy segítséget jelenthet a szavak tanulásánál.

"Nekünk is sok kényelmetlenséget okozott korábban, hogy szótárazáskor párhuzamosan kellett az internet gyorsaságára és a kézi szótárak alaposságára támaszkodni. Ezért egy olyan rendszer létrehozását tűztük ki célul, amely a hátrányok elhagyásával összevonja a két formátum előnyeit, és még némi kikapcsolódási lehetőséget is nyújt szótárazás közben" - utalnak az oldalon fellelhető egyéb opciókra a Topszótár alapítói. Az alapok mellett ugyanis beépítettek olyan, a mindennapjainkat az angol nyelvvel összekötő funkciókat is, mint viccek és slágerek szövegeinek fordítása, vagy a mindenki által ismert akasztófajáték, amelyek révén könnyedebbé válhat az egyébként unalmas szótárazás.

A készítők víziója ezzel még nem valósult meg teljesen, a távlati tervek közt olyan - online szótáraknál korábban nem látott - újítások is szerepelnek, mint az egy perces nyelvtani gyorstalpalók, vagy tematikus szószedetek, amelyek mellett a kikapcsolódás eszközei is bővülni fognak.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Új angol-magyar online szótár indult

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: