Számítógépek - Laptop és PC

Érkezik a Wikireader - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésÉrkezik a Wikireader

Az Openmoko bemutatta a Wikireader nevű készülékét, amely lehetővé teszi, hogy bárki akár túrázás közben is hozzáférjen a Wikipedia online lexikon anyagaihoz.

Az eszköz tervezésekor a szakemberek az egyszerűségre törekedtek és sikerült is egy olyan terméket kifejleszteniük, amelyen egyetlen felesleges gomb sem található. Amint a nevéből is kitűnik, a Wikireadernek egyetlen célja van: a Wikipedia mintegy 3 millió cikkéhez való hozzáférés biztosítása. A készülék működtetéséhez és a tartalmak előhívásához mindössze három gombra van szükség és az olvasó elfér akár a nadrágzsebben is. A negyedik gomb a Wikireader ki- és bekapcsolásáért felel.
 
Az egyszerűség már a kijelző esetében azonnal szembetűnik: a beépített érintőképernyő ugyanis fekete-fehér, kizárólag szövegeket tud megjeleníteni, viszont akár erős napfényben is jól olvasható. A háttérvilágításról ugyanakkor a felhasználóknak le kell mondaniuk. A telepített szoftver és a három funkciógomb segítségével bárki kereshet a Wikipedia anyagai és az előzmények között, illetve véletlenszerűen is megjeleníthet cikkeket. Az érintőképernyőnek köszönhetően lehetőség van a szövegek görgetésére.
 
Érkezik a Wikireader
 
A Wikireader két AAA-elemmel működik és az üzemideje - normál alkalmazás esetén - maximum 1 év. Az elemek mellett lehetőség van újratölthető akkumulátorok használatára is. A megjeleníthető tartalmak egy MicroSD memóriakártyáról tölthetők be. Az adathordozón nem csak Wikipedia-anyagokat lehet tárolni. Fontos azonban, hogy a kártyát a használat előtt meg kell formázni. A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy maguk keressenek ki tartalmakat és ezeket töltsék fel a memóriakártyára, illetve arra is, hogy negyedévente az Openmokotól rendeljenek egy újabb adattárolót. Utóbbi szolgáltatás ára 29 dollár.
 
 
A Wikireader szoftvere teljes egészében nyílt forráskódú. A thewikireader.com oldalon és az Amazonnál megvásárolható termék bevezető ára 99 dollár.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: