Hírek - IKT hírek röviden

Nyelvtanulás ingyen online és gyorsan az eTwinning projektekkel A nyelvtanulás nem mindig egyszerű feladat, de könnyebbé tehetjük, ha élünk az Európában a környezetünkben rejlő nyelvi lehetőségekkel. A nyelvtanulást segíthetik az online, ingyenes eTwinning projektekben való részvétel!

A 2010–2012-es tanév során az eTwinning kezdeményezésen belül több intézkedésre is került sor a nyelvi sokszínűség serkentésére: közülük említhetőek a tanárokkal készített beszélgetések, projektek, valamint a 2011-es európai eTwinning díj keretében átadott különdíjak.

Az eTwinning az iskolák rendelkezésére álló online közösség Európában. Annak a nyelvnek a világába vezetheti be a diákokat, amellyel a legnagyobb eséllyel találkozhatnak a mindennapi életükben – tehát amelyet osztálytársaik vagy a határ túloldalán élők beszélnek. Az 24 nyelvet lefedő eTwinning kezdeményezés egyszerre többnemzetiségű és többnyelvű is.

Annak érdekében, hogy megtudjuk, mennyire soknyelvű is ez az online közösség, nemrégiben megkérdeztük az eTwinning kezdeményezés résztvevőit, milyen nyelveket használnak és tanulnak. A felmérés néhány héten át folyt az eTwinning Desktopon keresztül, és több mint 1 600 tanár válaszolta azt meg – A felmérés eredményei: „Milyen nyelveket tanul az eTwinning keretében?”

Miért érdemes csatlakozni az eTwinning kezdeményezéshez?

Az eTwinning közösség tagjai ingyenesen hozzáférhetnek mindazokhoz az eszközökhöz és szolgáltatásokhoz, amelyeket e felület kínál, például:

sikeres projektek, például a Tandem,

oktatóprogramok és források nyelvi projektekhez:

különleges projektminták:  

a virtuális tanári szobákban zajló beszélgetések:

  • “Deutsch lernen” (német nyelven),
  • “Les langues romaines” (francia nyelven),
  • “En nordisk blandning” (skandináv nyelveken);

előadások a nyelvtanulásról a világhálón:

A nyelvtanulással kapcsolatos egyéb kezdeményezések / kapcsolattartó szervezetek

A 2011-es év során tanulmány készült Európa szomszédos országainak sikeres nyelvtanulási kezdeményezéseiről , amely 40 követendő példát emelt ki. Közülük tizenkettő bemutatása: esettanulmányok 12 projektről .

A következő négy projekt bemutatását tekintheti meg videón:

A térképen böngészve országonkénti bontásban talál példákat a nyelvtanulási projektekre és a kapcsolattartó szervezetekre.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> Szomszédunk nyelvének elsajátítása  eceuropaeu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: