Hírek - IKT hírek röviden

Microsoft Office 365 a Távmunka-házban A Microsoft Office 365 használatával, áprilistól mintegy 30, eddig jobbára segélyből élő állampolgár kezdheti meg a munkát a Nagykőrösi Távmunka-házban, amelynek létrejöttében a Microsoft Magyarország Korlátlan Lehetőségek Programja keretében aktív szerepet vállalt. A Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ és a Microsoft közös munkájával
létrejövő távmunka-ház megnyitásával olyan munkaképes embereket sikerül visszahozni a munkaerőpiacra, akiknek egyébként alig, vagy nagyon kevés lehetőségük lenne dolgozni. A távmunka azonban nem csak az ott dolgozónak jelent jó lehetőséget, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt az atipikus foglalkoztatási módot választó cégeknél mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából 20-30 százalékos javulás érhető el.

Áprilistól első körben 30 főt foglalkoztató távmunka-ház indul Nagykőrösön a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ és a Microsoft Magyarország együttműködésének köszönhetően. A Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programjának egyik, kiemelt célja a civil szervezetek IT-műveltségének fejlesztése, további munkalehetőségek biztosítása, valamint a megszerzett – elsősorban informatikai – tudás átadása a civil szervezetek célcsoportjainak, a hátrányos helyzetű közösségeknek.

A Nagykőrösi Távmunka-ház leendő dolgozóinak többsége gyermekgondozási-segélyen volt, szülés előtti munkahelyükre nem vették vissza őket. A kisgyermek miatt ugyanakkor nem is tudnak még Budapestre bejárást vállalni.  Az áprilistól munkába állók másik részét olyanok teszik ki, akik naponta több órás utazást vállaltak azért, hogy munkahelyükre eljussanak, ám a távmunka-házzal lehetőségük van lakóhelyükhöz közel dolgozni.

Microsoft Office 365és társai - Munka a felhőben

A Microsoft a projektből megvásárolt számítógépekhez biztosította a szoftvereket – úgy, mint Windows 7-t, Office2010-et, Windows Server-t, Internet Explorer 9-et, valamint a felhő alapú Skydrive-ot és az Office365 csomagot -, valamint részt vett a dolgozói IT képzésen is. A távmunka-házban kialakított tantermet a Microsofttól kapott bútorokkal rendeztük be. További terveink között egy olyan gyermekeknek szóló játszó és fejlesztő terem létrehozása áll, ahol az anyák a munkájuk idejére szakképzett dajkákra bízhatják gyermekeiket"– hangsúlyozta Tóth István, a Bács Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ igazgatója.

A Távmunka-házat működtető civil szervezet idén áprilisától indítja a Kismama Karrier Központ programját, amely legalább 160 kismama és kisgyermeket nevelő apuka munkaerőpiaci re-integrációját tűzte ki célul. A Microsoft ennek a központnak a munkáját ingyenes – a Microsoft felhőszolgáltatásán alapuló - Office 365 csomagokkal segíti. A felhőalapú szolgáltatásokhoz hasonló transzformációs technológiák ugyanis felgyorsítják a fejlődést azáltal, hogy jobb hozzáférést biztosítanak a legfontosabb ICT szolgáltatásokhoz, és a korábbiakhoz képest sokkal több embert képesek elérni anélkül, hogy a beruházások csökkentésére vagy az infrastruktúra fejlesztésének visszafogására lenne szükség. A IDC globális IT piackutató és tanácsadó cég kutatása szerint a felhő alapú szolgáltatások 2011 és 2015 között nettó értékben 87,3 milliárd forinttal járulnak hozzá a gazdaság szereplőinek bevételéhez, és csak Magyarországon 2000 új munkahely létrejöttében segítenek majd, amiből 1900 várhatóan nem az informatikai szektorban keletkezik.

„Az Office 365-öt eddig működésük hatékonyabbá tételéhez vállalkozások vásárolták meg, a Bács-Kiskun Megyei Szolgáltató Központtal közösen most az is kiderül, hogyan tudjuk a Microsoft „felhőt" egy kialakuló közösség felépítésére használni. A Microsoft Magyarország és a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ is fontos feladatának tekinti a fogyatékkal élő emberek és az őket tömörítő civil szervezetek megsegítését, így a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programja keretében az együttműködés több évre nyúlik vissza. A Microsoft segíti az e-civil tananyagok elkészítését és oktatását, az ország minden megyéjében, több száz civil szervezet számára. A Civil Központ közvetítésével ez idáig 47 szervezet kapott bútor, 11 szervezet számítógép támogatást. Több mint ezer szervezet használ ma ingyenes, legális szoftvereket és vettek részt a Microsoft Digitális Írástudás és Biztonságosabb Internet képzésein" – emelte ki Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország Korlátlan Lehetőségek programmenedzsere.

A távmunka-házról

A távmunka-ház egy olyan, a nyilvánosság elől elzárt irodai infrastruktúra, amelyben a munkavállaló ugyan a munkaadó vállalat földrajzi helyétől és szervezeti felépítésétől függetlenül végzi munkáját, de a kapcsolat – infokommunikációs eszközön keresztül – folytonos a vezetéssel. Ez a konstrukció mind a munkavállalók, mind a munkaadók szempontjából előnyös: a dolgozó leginkább időt, a munkaadó pénzt spórol. Kutatások és a gyakorlati tapasztalatok a távmunkát alkalmazó cégeknél mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából 20-30 százalékos javulásról számolnak be.

A munkahelyek nyilvánosságtól való zártsága, valamint a munkaadó elvárásaihoz illeszkedő specifikus kialakítása megfelel a munkahelyi előírásoknak (például adatbiztonsági szempontok). A mai kommunikációs technológiák használatával gyakorlatilag olyan, mintha egy nagyobb irodaház másik emeletén dolgoznának a „kihelyezett" munkatársak. Tökéletesen alkalmas olyan betanítható feladatkörök ellátására, amelyek nem igényelnek napi személyes kapcsolatot a más tevékenységet végző munkatársakkal - mint például call-center,  adatrögzítés, kutatás, adatfeldolgozás -, de nemzetközileg elterjedt alkalmazási terület a magasan képzett munkaerő lakóhelye köré való telepítés is, hiszen így jelentősen csökken az az idő, amíg a munkatársak elérnek a munkahelyükre.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: