Hírek - IKT hírek röviden

Jön a Microsoft Linux disztribúció? - a Microsoft is benne van a Linux-kernel fejlesztésében A Microsoft neve először bukkant fel azon a listán, amely a Linux legnagyobb fejlesztőit sorolja fel. Mindez néhány évvel ezelőtt még alighanem elképzelhetetlen lett volna.
A Linux Foundation által kiadott Linux Development Report nevű dokumentumban feltüntetik azokat a cégeket és szervezeteket, amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá a Linux-kernel továbbfejlesztéséhez. A Top10-ben olvasható többek között a Red Hat, az Intel, a Novell, az IBM, a Texas Instruments, a Broadcom, a Nokia, a Samsung, az Oracle és a Google neve. Emellett megtalálható még az AMD, a Fujitsu, az Atheros Communications, a Freescale és a Microsoft neve is.

Az alapítvány az összeállításban azt tüntette fel, hogy a Linux-kernel 2.6.36-os verziója óta - egészen a 3.2-es kiadásig - hány módosításra került sor és ezek kiknek a nevéhez fűződnek. Kiderült, hogy a Microsoft munkatársai a Linux forráskódjában eddig 688 változtatást hajtottak végre. Ugyan ez csupán az összes módosítás 1 százalékának felel meg, de így is figyelemre méltó eredmény. Emellett a kernelcsoport tagjai 2174 olyan változtatást vizsgálnak, amit a Microsoft fejlesztői kezdeményeztek. Ez a szám az összes módosítási javaslat 1,1 százalékát teszi ki. Összehasonlításul: a Red Hat nevéhez a Linux-kernel módosításainak 10,7 százaléka köthető. Ez az arány az Intelnél 7,2 százalék.

A legtöbb változtatás a forráskódnak azokat a területeit érinti, amelyeket a konszern különösen támogathat. Ide tartoznak például azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik a Linux használatát a Microsoft virtualizációs rendszerei mellett. A jelentésben ismertté vált az is, hogy tavaly több, mint ezer fejlesztő vett részt a Linux-kernel módosításában. A szakemberek 75 százaléka már nem egyetemi vagy főiskolai hallgató, illetve hacker, hanem olyan szoftverfejlesztő, akik különböző vállalatok alkalmazottai. "A Linux-közösség a világ legjobb szoftverfejlesztő tehetségeinek globális, professzionális hálózata" - áll a dokumentumban.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - A Microsoft is részt vesz a Linux-kernel fejlesztésében

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: