IKT műhely - Internetről általában

Veszélyben a szabad internet? A Google sötét víziója Sergey Brin, a Google társalapítója szerint a szabad internet legnagyobb ellenségének jelenleg nem csak Kína és Irán számít, hanem olyan informatikai vállalatok is, mint az Apple és a Facebook...

A Google társalapítója aggasztónak nevezte a világhálón zajló szabad adatforgalom korlátozását, függetlenül attól, hogy ez a kormányoknak vagy a cégeknek köszönhetően valósulna-e meg. Úgy véli, hogy a nyitottság elve és az adatokhoz való univerzális hozzáférés biztosítása még sosem volt akkora veszélyben, mint most.

Az üzletember megnevezte azokat az államokat, illetve a vállalatokat is, amelyek elsősorban veszélyeztetik a szabad webet. Ezek Kína, Szaúd-Arábia, Irán, továbbá a Facebook, az Apple és az Egyesült Államokban kidolgozott és tiltakozásokat kiváltó Stop Internet Piracy Act (SOPA) törvény. A menedzser szerint az olyan cégek, mint az Apple és a Facebook ismét virtuális falakat építenek és a tartalmakat, illetve az adatokat csak a saját ügyfeleik számára teszik elérhetővé. A Facebooknál lévő emberek nagyon sok Gmail-címet importáltak, ugyanakkor Mark Zuckerberg platformja rendkívüli módon megnehezíti a a felhasználók átköltözését más oldalakra, például a Google Plus rendszerébe.

Ezután Brin a szórakoztatóipart is kiosztotta, mondván a zene- és filmipari szervezetek által támogatott SOPA és PIPA miatt az Egyesült Államok lassan azon országok táborába kerül, mint Kína és Irán, amelyek cenzúrát alkalmaznak. "A szórakoztatóipar csődöt mondott, mert egész egyszerűen nem látja be, hogy az emberek egészen addig fognak letölteni kalóztartalmakat, amíg nem lesz egyszerűbb a legális tartalmak beszerzése" - jelentette ki. Brin ezt követően arra tért ki, hogy ha a Facebook már korábban is ennyire meghatározta volna a webet, akkor ő és Larry Page nem készíthették volna el a Google keresőt. "Azért tudtuk megalkotni a programot, mert a világháló rendkívül nyitott volt. Amikor egyre több szabály lép hatályba, akkor az innovációt elnyomják" - nyilatkozta a 38 éves milliárdos.

Az interneten vegyes fogadtatásban részesültek Brin szavai. Chris Matyszczyk, a Cnet szerkesztője például azt írta: "A nyílt web Google-verziója nagyon egyszerűnek tűnik: hagyjátok, hogy mindenhez hozzáférhessünk, függetlenül attól, hogy könyvekről, utcákról, házakról, Facebook-profilokról, iPhoto-gyűjteményekről vagy a bolognai spagettink maradványairól van szó."

Azon nem lehet csodálkozni, hogy a Google ennyire szívén viseli a nyitott web sorsát, hiszen ez képezi üzleti modelljének az alapját. Minél több tartalom van az interneten, annál jobban jár a Google, ráadásul minden honlap egyben potenciális hirdetési felületet jelent az AdSense számára. Az üzleti szempontok azonban csak az egyik részét jelentik a dolgoknak, elég például csak Eric Schmidt tavaly májusi nyilatkozatára gondolni, amelyben egyértelműen kiállt az internet szabadsága mellett.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Google A Facebook és az Apple veszélyezteti az internet szabadságát

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: