Tananyag - Digitális tananyagokról általában

v-learning tananyagok a Kandó hallgatóinak Felzárkózik a legmodernebb európai főiskolákhoz a Kandó. Húzóágazatokhoz kapcsolódó tananyagfejlesztés uniós pénzből!

A felsőoktatási intézményeket országosan sújtó negatív tendenciák kapcsán komoly fejlesztésbe kezdett az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara. A TÁMOP forrásaira támaszkodva a kar – figyelembe véve a tanulók egyre változó

információfogyasztási szokásait - a legmodernebb oktatástechnikai eszközök kifejlesztésére vállalkozik. A beruházástól az oktatási intézmény a végzett hallgatók szakmai tudásszintjének, valamint munkaerő piaci elhelyezkedési esélyeinek jelentős növekedését várja.

Az elmúlt másfél évtized társadalmi-gazdasági folyamatai számos változást eredményeztek a hazai felsőoktatásban. A hallgatói létszám mintegy háromszorosára nőtt, mellyel párhuzamosan a korábbinál jóval sokszínűbb képzési kínálat jelent meg az oktatási piacon. Bővült a kutatási profil, új tudományterületek, tudományágak művelése kezdődött meg, ám a költségvetési támogatás egy hallgatóra eső reálértéke csökkent, s az állami támogatás elosztása érzékeny lett a hallgatói létszámra. Komoly kihívás elé állítja az oktatási intézményeket az Európai Felsőoktatási Térség elvárásainak történő megfelelés is, mely új szervezeti kereteket, hatékonyabb működést, a környezeti folyamatokra történő gyorsabb reagálást igényel.

E kihívásokra igyekszik hatékony választ adni az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara és online kiadó partnere, a Panem Kft. A TÁMOP 4.1.2.A/1-11 pályázaton nyertes projektjük keretében ugyanis 15 magyar nyelvű videó learning tananyagcsomagot, 3 idegen nyelvű v-learning tananyagcsomagot és 3 idegen nyelvű elektronikus jegyzetet fejlesztenek ki. Valamennyi tananyag olyan húzóágazatokhoz kapcsolódik, mint a megújuló energia, a járműipar, a legújabb infokommunikációs technológiák, az IKT-szektor és az ahhoz kapcsolódó kreatív iparágak.

A konzorcium harmadik tagja, az LSI Oktatóközpont Alapítvány a Kandó közel 70 főállású oktatóját készíti fel az e-learning és v-learning tananyagfejlesztésre, a korszerű prezentációs és kommunikációs technikákra. A kari szintű fejlesztés eredményeként a projekt lezárása után az oktatók önállóan fejleszthetik e-learning és videótananyagaikat, növekszik a húzóágazatok vonzereje a netgeneráció számára, javul az oktatói mobilitás lehetősége.

A fejlesztés eredményeként a főiskola 3000 hallgatója a legmodernebb körülmények között folytathatja majd tanulmányait, s az új módszertannak és tananyagnak köszönhetően diplomájuk a nemzetközi munkaerőpiacon is értékesebb lesz – mondta el Dr. Temesvári Zsolt docens, a projekt menedzsere.

Az utóbbi 5 évben az Óbudai Egyetem pályakövetési rendszere igazolja, hogy a végzett villamosmérnökök egy éven belül 100%-ban találnak számukra megfelelő állást. Diákjaink egyre nagyobb számban külföldön vállalnak munkát, amely azt jelzi, hogy diplomájuk és ez által tudásuk külföldön is helytálló. Fontos feladatnak tekintem, hogy e tendencia fenntartása érdekében intézményünk elvégezze a szükséges fejlesztéseket, melyre az európai uniós forrásoknak köszönhetően most lehetőségünk is nyílt – tette hozzá a szakember.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: