IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

SkyDrive - Hogyan spórolhattam volna negyedmillió forintot Szomorú aktualitást adott számomra a Microsoft felmérése, miszerint az emberek döntő többsége semmit sem tesz a számítógépén tárolt fájlok védelme, biztonsági mentése érdekében.

Én is így jártam és ez közel 300.000 forintunkba került! Mert miközben itt, az IOT.hu oldalán magunk is sokat foglalkoztunk a felhőszolgáltatásokkal, magam is lusta voltam az ingyenes SkyDrive tárhelyemre menteni pótolhatatlan családi fotóinkat, videóinkat, fontos dokumentumainkat... A világbajnok Kürt adatmentők így is két hétig dolgoztak azon, hogy bitenként visszaállítsák digitális értékeinket.

Pedig az új SkyDrive...


A SkyDrive a Microsoft Windows Live szolgáltatáscsoportjának része, amelynek segítségével egyszerűen, bármely eszközről elérhetők a (Windows Live ID-val rendelkező) felhasználók adatai, legyenek azok fényképek, szöveges dokumentumok vagy névjegykártyák.
  • A felhasználók a Microsoft Word, Excel és PowerPoint ingyenes társprogramjainak használatával megtekinthetik, módosíthatják, megoszthatják és bárkivel közösen szerkeszthetik a SkyDrive webhelyen tárolt dokumentumokat. A SkyDrive támogatja a PDF (Portable Document Format), az ODF (Open Document Format) kiterjesztésű fájlokat, az XML-alapú fájlformátumokat és számos szövegszerkesztő alkalmazásokat, a Microsoft Office-on túl az OpenOffice-t és a Corel WorldPerfect-et.
  • A SkyDrive bőséges tárhellyel áll rendelkezésre a fájlok vagy fotók személyi számítógépek, Macintosh gépek és okostelefonok közötti megosztásához. A regisztrált felhasználók számára 7 gigabájt tárhely ingyenes – ez nagyjából 20 ezer dokumentumnak, vagy 7000 fényképnek felel meg. Éves díjért pedig a Microsoft extra 20, 50 és 100 gigabájtos csomagokat biztosít.
  • Elérhető Windows és Macintosh felhasználók számára is a SkyDrive alkalmazás, amely jelentősen megkönnyíti a fájlok elérését és szinkronizálását a felhőben. A SkyDrive így közvetlenül elérhető a Windows Explorerből mind a Windows 8, a Windows 7, a Windows Vista operációs rendszerekből a világ mintegy 106 nyelvén, így magyarul is. A Windows-ra írt változat innen érhető el.
  • A SkyDrive kliens immár Mac OS X Lion felhasználók számára is elérhetővé vált, annak érdekében, hogy a fiókokat a Finder-en keresztül egyszerűen és gyorsan elérjék. A SkyDrive-ot Mac-re innen töltheti le.
  • Az új alkalmazások mellett a már meglévő kliensek is frissültek: a Windows Phone és az iOS operációs rendszeren futó applikációkkal jobban lehet a felhőben tárolt dokumentumokat kezelni és megosztani.

... és akkor íme, a szomorú valóság a Microsoft felmérése alapján

A magyarok többsége nem fizetne váltságdíjat elveszett internetes fotógyűjteményéért

 
A magyar internetezők 62 százaléka semmit sem fizetne azért, hogy visszaszerezze esetlegesen elvesztett internetes fotógyűjteményét – egyebek mellett ez derül ki a Microsoftnak és az MSN-nek a felhő-szolgáltatásokat használók körében végzett felmérésből[1]. A válaszadók mindössze 4 százaléka vélekedett úgy, hogy számára a fényképei több millió forintot is megérnek. A hazai válaszadók többsége, 64 százaléka azért használ online tárhely-szolgáltatásokat, mert így több eszközről is elérheti a fényképeit, dokumentumait, kontaktjait.

A Microsoft áprilisban végzett felmérése szerint az internetezők több mint fele – 56 százaléka – minden nap több olyan eszközt is használ (például asztali PC-t, laptopot, táblagépet vagy okostelefont), amellyel a világhálóra tud csatlakozni. Valószínűleg ez az oka annak, hogy ezek a felhasználók élnek leginkább a felhő adta lehetőségekkel: a nemzetközi felmérés szerint a legtöbben (38 százalék) a mobilitást és a több eszközről történő könnyű hozzáférhetőséget emelték ki az online tárhely-szolgáltatások előnyeként. A kutatás hazai részéből kiderül, hogy a magyar felhasználók döntő többségének ez még fontosabb: a válaszadók 64 százaléka azért használ felhőszolgáltatást, mert így az ott tárolt dokumentumokat és fényképeket minden eszközről el tudja érni. A magyarok számára fontos az is, hogy az online tárolt fotók és fájlok nem vesznek el, ha a számítógép vagy telefon elromlik, eltűnik.

A tárolt fájlok tekintetében a magyar felhasználók többségében fényképeket, dokumentumokat tartanak a „felhőben”, míg Európa többi országában a zenék és videók is népszerűek. Érdekesség, hogy hazánkban döntenek legtöbben (69 százalék) a szolgáltatás minősége alapján: míg a nemzetközi felmérésben a felhasználók csupán 34 százaléka válaszolt úgy, hogy döntésében a szolgáltatás minősége játszik szerepet. Többen (39 százalék) gondolja úgy, hogy nincs érdemi különbség a szolgáltatók tárhelyei között.

„Manapság az emberek több eszközt használnak mind a munkában, mind a magánéletükben, annak érdekében, hogy a számukra fontos dokumentumokat akár útközben is elérhessék. A Microsoft SkyDrive megkönnyíti ezt számukra” – fűzte hozzá Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője. „Ma már teljesen mindegy, hogy Windows Phone-t, iPad-et, a barátunk számítógépét, PC-t, vagy Mac-et használunk, a SkyDrive folyamatosan lehetővé teszi a számunkra fontos fájlok elérését. A SkyDrive legújabb alkalmazásaival már Windows 7-es és Mac OS X Lion operációs rendszereket futtató eszközökről is elérhetők a fontos fényképek, dokumentumok, fájlok.”

A kutatásból kiderül, hogy sokak számára fontos, hogy fényképeiket, dokumentumaikat könnyen meg tudják osztani családtagjaikkal és barátaikkal, valamint fennakadás nélkül tudjanak egyeztetni a kollégákkal, akár PC-t használnak, akár táblagépet. Azonban a felhő egyesek szerint veszélyeket is rejt. Az online tárhely-szolgáltatást használók 31 százalékának a személyes adatokkal kapcsolatban vannak aggályai. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka tart attól, hogy az adott szolgáltató jogtalanul tárolja, használja a személyes adatait.

Ugyan a tendencia az, hogy egyre többen használják tárolásra a „felhőt”, egy korábbi kutatásból kiderül, hogy továbbra is jóval nagyobb mennyiségű információt, adatot tárolunk a saját eszközünk memóriáján. A válaszadók mindössze egy százaléka állította, hogy kizárólag online tárolja a fényképeit.

A Microsoft MSN hírportálokon keresztül végzett felmérésben 15 ország 10544 válaszadójának visszajelzését dolgozták fel. A felmérésben 286 magyar felhasználó is részt vett.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: