Számítógépek - Laptop és PC

Windows 8 tablet teszt A Windows 8 Consumer Preview keretében a Microsoft Magyarország több szerkesztőségnek is biztosított egy Windows 8-as Samsung táblagépet kipróbálás céljából.

Így került hozzánk is egy ilyen tablet, amit olyan szemmel is néztünk, vajon hogyan állná meg a helyét ez az egér nélküli, Metros táblagép az osztályteremben...

Samsung 700T táblagépNem tagadom, már kézbe venni is öröm volt a Samsung 700T 19:9-es táblagépet! A 11.6 colos érintőképernyő számomra éppen az az ideális méret, amelyen már kompromisszumok nélkül lehet dolgozni és/vagy játszani, tanulni is.

Persze, a Windows 8 más táblagépeken is fut, de ha már ez a Samsung került a kezeinkbe, akkor erről még egy pár szót érdemes ejteni. A tabletben egy Intel Core i5 1.6GHz kétmagos processzor van, egy 4GB-os DDR3 RAM-mal és egy 64GB SSD tárhellyel, ami bőven elegendő a "hétköznapi" használathoz.

Természetesen van benne WiFi és 3G kártyahely is a mobil használathoz. A tablethez jár egy extra vékony, és magyar nyelvű Bluetooth billentyűzet, egy toll, amivel írni lehet a képernyőre, és egy dokkoló egység, amivel "hagyományos asztali géppé" változtathatjuk a táblagépet. Ezen a dokkolón van egy további USB port, egy HDMI és egy Ethernet csatlakozó.

Fontos még a tablet súlya: ez alig egy kiló, ami persze lehetne (és gondolom lesz) még kevesebb is, és a karcsúságából is lehet majd tovább faragni, azonban a maga 13 milliméteres vastagságával így sem kell azonnal fogyókúrába kezdenie.

Windows 8 - Bootolás másodpercek alatt

Az igazi élmény persze a gép bekapcsolása után következik, és mindjárt itt az első a sorban: a szupergyors bootolás! A bekapcsolási sebesség szempontjából a Win7 is nagyot lépett előre, azonban a Windows 8 a maga 5-8 másodperces bekapcsolási idejével, még a legtürelmetlenebb embereket is elkényezteti!

Windows 8 Metro kezelőfelületVezérlőpult csempékből (avagy mini ablakokból?) - Ez a METRO kezelői felület

Már most elmondom: nekem rettenetesen bejön a forradalmian új kezelői felület, a METRO! A hagyományos, statikus ikonokat a Windows nyolcban felváltja a dinamikus, tartalmában a legfrissebb információt mutató "csemperendszer", ami valójában egy, a felhasználó tetszése szerint összeállítható vezérlő felület. Mondhatnánk ezeket kis ablakoknak is, amelyeken keresztül egy-egy alkalmazás legfrissebb hírét, eseményét, információt látjuk.

Ha így fogjuk fel a dolgot, akkor a Microsoft védjegyét adó, és az új platform nevében is továbbélő windows (ablakok) név továbbra is jogosan élheti "megszokott" életét és nem kerül konfliktusba a Tiles (csempék) elnevezéssel. (Csak megjegyzem, hogy a hagyományos asztal és az ablakok sincsenek száműzve a Windows 8-ból, aki akarja ezt is tovább használhatja.)

A Windows Phone 7 okostelefonon debütált csempe megoldás, szerintem a tableteken a maga teljességében tud kivirágozni, mivel a nagyobb méretű és testre szabható elrendezésű, "élő" csempék tartalma kiválóan áttekinthető, és tényleg, mint egy autó műszerfala, egy pillantás alatt összképet tud nyújtani a felhasználónak digitális birodalma állásáról, állapotáról.

Így például látható lehet az email postaládánkban legfrissebben landolt levelek, mindig szem előtt lehetnek kedvenc képeink és videóink, láthatjuk kedvenc hírcsatornáink aktuális híreit, de lehet itt TV műsor, Facebook státus, Twitter folyam vagy bármi más, ami életünkhöz manapság szervesen hozzátartozik.

Windows 8 tablet - Kihaltak az egerekKihaltak az egerek, marad a tapogatás

A tabletek használatával végképp kihalásra ítéltettek a jó öreg egerek, helyüket az érintés és tapogatás vette át! Nem tudom ki hogy van vele, de számomra nem kérdés, hogy melyik a jobb! :)

A Samsung 700T érintőképernyőjével tényleg élvezet volt a navigálás! A gyors és pontos érzékelés és a Windows 8 ergonómiailag jó elrendezett vezérlő menüsorai - amelyek a futó programtól függően oldalt vagy alul/felül bukkannak fel - gyorsan megtanulhatóvá tették a tablet használatát.

Igaz ez még az első ránézésre roppant fura elrendezésű képernyő billentyűzetre is, amivel jobb és bal kezünk hüvelykujjaival tudunk szöveget írni. Nem mondom, ezt szokni kell, de már egy óra gyakorlás után is határozottan könnyen ment a dolog.

Lelki szemeim előtt a diákokat látom most, akik ezen a billentyűzeten, mint szélvész fognak írni, sőt azt is el tudom képzelni, hogy majd tabletes gyorsíró versenyeket rendeznek a suliban!

Windows 8 képernyő billentyűzetOssz meg bármit, bármikor egy tapintással

Ha már a diákságról beszélünk, rögtön elmondom azt is, hogy miért lesz kedvencük a Win 8 tablet! ... Mert azon túlmenően, hogy a Windows 8 koncepciója, megjelenése, és az okotelefonokon megszokott érintés-vezérelt felület amúgy is menő, biztosan imádni fogják azt a lehetőséget, hogy bármit ami a tableten megjelenik, azt egy érintéssel megoszthatják kedvenc közösségi hálózatukban, (jelenleg) a Facebookon. Lehet ez egy weboldal, egy videó, egy dokumentum, kép... bármi ami a képernyőre kerül. Huuh! Kell ennél több egy mai gyereknek?!

Digitális palatábla Samsung 700T

Digitális palatábla vagy digitális iskolatáska - Na, ez tényleg az!

Sokan emlékezhetnek még a hamvába hullt magyar digitális palatábla kezdeményezésre, aminek lényege épp ez lett volna: egy tablet-szerű kis számítógép, amin a tanulók minden szükséges tananyagot, tankönyvet, olvasni- és néznivalót magukkal hoznak az iskolába és elfelejtik a nehéz, papírkönyvekkel és füzetekkel telepakolt hagyományos iskolatáskát.

Ha a hazai fejlesztésű és gyártású digitális palatáblákból nem is lett semmi, az alapötlet természetesen jó volt: nem volt nehéz megjósolni, hogy egy ilyen eszközé a jövő. És bár a tabletek már évek óta jelen vannak a piacon, mégis kellett a Windows 8 platform nagy lökése afelé, hogy a tabletek - először az iskolafalakon kívül, majd az iskolákban is teret nyerjenek!

Különösen fontos különbség a tabletek és a - mostanában a hazai iskolákban rohamosan terjedő - iskolai laptopok között, hogy a tabletekre lehet írni, rajzolni is... ez itt alaptulajdonság, szemben a laptopokkal (nem is beszélve a PC-ről). És, ha valami, akkor ez meghatározó lesz az iskolai elterjedésben... mert, hogy ez jön, az nem lehet kérdéses!

NTK Puskatár a Windows 8 tabletenKötelező olvasmányok és NTK Puskatár - Hasznos appok a Windows Piactéren

Az oktatásban persze bármilyen kütyü csak úgy állhatja meg a helyét hosszú távon, ha olyan alkalmazások is születnek rá, amelyek hasznosak a tanulók/tanárok számára. Erre mutat példát az a két alkalmazás, amely ingyenesen tölthető le a Windows piactérről. Az egyik az Alexandra Kiadó 100 ingyenes e-könyve, amely HTML 5 platformon készült és remekül olvashatóan adja az olvasó kezébe a könyveket.

A másik a Nemzeti Tankönyvkiadó okostelefonon már sikert aratott alkalmazása, a Puskatár, amely puskázásnak álcázva okítja a gyerekeket. Biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan alkalmazások tömkelege fogja elárasztani a magyar piacot is...

Kötelező olvasmányok a Win nyolcasonVannak azért kompromisszumok

Az asztali gépeken, de még a laptopokon is megszokott volt, hogy elképesztő mennyiségű alkalmazást nyitottunk meg egyszerre, ami egy darabig nem is volt zavaró, de amikor a gép a teljesítménye határához érkezett, bizony keményen belassult, és ilyenkor legjobb volt a gépet újraindítani. Ráadásul, az esetek többségében,  nem is használtuk a nyitva lévő programokat, így teljesen feleslegesen futtattuk azokat.

A tabletek esetében azonban már vérre megy az "energia játék": ha azt akarjuk, hogy órákon át az akkumulátorról működjön a kütyünk, akkor bizony ezt már nem lehet megengedni. Ezért van az, hogy a Windows 8 alatt egyszerre max. két alkalmazás jelenhet meg a képernyőn. Ezzel a megkötéssel azonban, a Samsung 700T például több mint 4 órai üzemre képes újratöltés nélkül, ami már nem rossz teljesítmény!

A tesztelésre kapott tablethez nem voltak olyan kiegészítők, mint pl. tok, vagy védőborítás, de ezek nyilván hamarosan beszerezhetőek lesznek.

... ja, és van még egy kis bibi:
a készülék iszonyat ára (jelenleg), de az vigasztalhat bennünket, hogy mire a honi képzés odáig jut, hogy ilyen gépek bevezetésén kezd gondolkodni, addigra  a tabletek ára a mélybe zuhan, és (talán) már úgy fogják őket utánunk hajigálni.

Mindenesetre ez a tény semmit nem von le a Windows 8 platform kódolt sikeréből és abból, hogy azért mostantól mégiscsak azon legyek, hogy egy ilyen kütyüt, Win 8-al mihamarabb végleg beszerezzek!
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: