Közösség - Események

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe Egerben - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésInnovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe Egerben

Az újító szellemű tanárok másfél napos egri seregszemléje az innovatív pedagógusok ünnepévé tette a  hazánkban első alkalommal megrendezett Innovatív Tanárok Fórumát. Az önmagában is újdonságot jelentő tanári ötletbörze-kiállításon 30 pedagógus mutatta be, hogyan alkalmazza intuitív módon az informatikával támogatott oktatást a mindennapokban.

A Fórum a Microsoft "Társ a Tanulásban" programjának részeként, a közel 120 országban már működő Innovative Teachers Network magyarországi megvalósításaként került első alkalommal megrendezésre, 2009 október 29-30 között Egerben.

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe EgerbenCélunk az, hogy egy évente megrendezésre kerülő, kötetlen, interaktív szakmai fórumot teremtsünk a korszerű és hatékony oktatási módszerek megosztására, jó gyakorlatok felvonultatására, tapasztalatok és vélemények cseréjére. - mondta Merényi Ádám (Microsoft Magyarország) oktatási programvezető.

 Bár a Fórum középpontjában az ötletbörze-kiállítás és tapasztalatcsere állt, az összesen mintegy 150 résztvevő tanár gondolatébresztő és hasznos előadásokat is hallhatott az IKT eszközökkel támogatott digitális pedagógia jelenéről és lehetőségeiről.

Innovatív elektronikus tanulási környezet

- A munkaerőpiacot komolyan kell venni - hangsúlyozta Dr. Kis-Tóth Lajos az Eszterházy Károly Főiskola rektor helyettese előadásában, és rámutatott a felsőfokú oktatás felelősségére abban, hogy olyan képzett szakembereket bocsájtsanak ki, akiket a munkaerőpiac keres.  Szerinte ma a nyelvtudás és a digitális (számítógépes) írástudás kompetenciák azok, amik nélkül kicsi a végzősök esélye a munkaerőpiacon.

A főiskolán nem csak beszélnek, de sokat is tesznek azért, hogy ez így legyen.  Az oktatóknak már évek óta saját laptopjuk van, és mintegy 2000 hallgató noteszgépet kapott a főiskolára való belépéskor, az idei tanévet pedig már az EKF Gyakorló Általános Iskola 120 digitális bennszülöttje is diáklaptopokkal indította.

Digitális tábla és tanulói laptop pályázatok

Horváth Ádám, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tanácsadója előadásában elmondta, hogy a digitális felzárkózást segítő programok, a TIOP 1.1.1. és TÁMOP 3.1.4. pályázatok megvalósulása a közeli hetekben újabb lendületet vesz.

Díjmentes tanulástámogató szoftverek arzenálja

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe Egerben Az IKT-val támogatott oktatás nem csupán pénz kérdése - bizonyította be Merényi Ádám, amikor bemutatta azokat a szoftvereket, amelyeket a Microsoft díjmentesen biztosít pedagógusoknak és diákoknak.

Gyakorlatias tippeket adott az IKT eszközök tanórai használatához: a babcsiráztatás felgyorsított videótrükkjétől a rendkívül látványos képkollázs készítésen át, a pofonegyszerű dalkovácsolásig mindenhez kaphatnak az iskolai felhasználók ingyenes hozzáférést.

Ötletbörze - Jó példák és gyakorlatok első kézből

A pedagógusok projektjeikkel jelentkezhettek a fórum ötletbörze-kiállítására, ahol a rendelkezésükre bocsátott standon bemutathatták, hogyan teszik élvezhetővé és látványossá a tananyagot innovatív módszerekkel, ötletekkel, hogyan alkalmazzák hatékonyan és eredményesen az IKT-eszközöket a tanítás-tanulás folyamatában, és hogyan aktivizálják diákjaikat a közös munkára.

A kiállító pedagógusok az óvodában és iskolákban használható innovatív megoldások széles tárházával álltak elő; kollégáikat filléres dolgokból összeállítható, számítógéppel támogatott, fizikai kísérleti eszközökkel, saját készítésű interaktív táblával, - rajta háromdimenziós tanulói játékkal - vagy programozható robotokkal ejtették ámulatba.

Az érdeklődők betekinthettek olyan komplex, IKT eszközökkel követett projektek rejtelmeibe is, melyek egész évben izgalomban tartják a diákokat, de tapasztalatokat szerezhettek egy Wiki alapokon összeköttetésben álló, országokat áthidaló és összekötő osztály közösségi munkájával kapcsolatban is.

A legjobbak Berlinben folytatják

A kiállított projektek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobb, leginnovatívabb pedagógusokat.

Barcsánszky Péter az Oktatási Hivatal információs osztályának vezetője, aki a zsűri egyik tagja volt, elmondta, hogy a legjobbak kiválasztásánál a valódi újszerűséget, és az adaptálhatóságot értékelte, mint legfőbb szakmai szempontot.

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe Egerben

Ezek alapján Wagner Éva (Deák Diák Általános Iskola, Budapest) tanárnő projektjei vitték a pálmát összetettségük, kooperatív jellegük és az IKT-s eszközök (többek között a diáklaptopok) innovatív és példaértékű használatáért.

 Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe EgerbenA másik, a zsűri által kiemelt Bereczki Enikő (II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest) lett, sajtófotó projektjével, aminek során diákjai - az IKT eszközök használatával, oknyomozó sajtófotóssá váltak.

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe Egerben A közönségdíjat a résztvevők Klacsákné Tóth Ágota (Nagy László Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) tanárnőnek ítélték meghökkentő, hátulról vetített és távvezérelt interaktív táblájáért és Bermuda háromszög elnevezésű, 3D projektjéért.

A három pedagógus képviselheti Magyarországot a berlini European Innovative Teachers Forum-on 2010 márciusában.

Innovatív Tanárok Fóruma - Az innovatív oktatók ünnepe EgerbenA Fórum társszervezőjének, a Modern Iskola oktatás-módszertani magazinnak a különdíját Dr. Piláth Károly (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest) kapta egyszerű, de rendkívül hatásos fizikai kísérleti eszközeiért. Ő egy kétszemélyes wellness hétvége alatt gondolhat ki újabb ötleteket a fizika népszerűsítéséhez.

Kiváló, hasznos és inspiráló - Folytatás a www.itn.hu-n

A Fórum valójában az innovatív oktatóknak, az innovatív oktatásnak az ünnepe volt - mondta Merényi Ádám a rendezvény után. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami igazolja az egyébként más országokban már tapasztaltakat; a pedagógusok nyitottak az innovációra, az új ötletekre, és készek elsajátítani a mások által alkalmazott, bevált technikákat.

Videó az első ITF-ről


Itt megnézheti az eddigi Innovatív Tanárok Fórumán készült IOT videókat!

Kattintson erre a logóra a videó alsó vezérlő sávjában, hogy a többi videót is lássa.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: