Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A vállalat a bostoni SID Display Week 2012 konferencián mutatta be az elektroforetikus alapú színes e-papírt.

Az e-papír 600*800-as felbontású képet tud megjeleníteni az öthüvelykes kijelzőn, képpontsűrűsége 200 dpi (vagyis kétharmada a nyomdai felhasználásra szánt anyagok minőségének), a színeket négy árnyalatból tudja kikeverni, kontrasztaránya pedig 10:1-es. Ha az e-papírt filter nélkül használjuk, még élesebb, jobban definiált képet kapunk.

Elektroforetikus alapokra épül a Fuji Xerox által bemutatott elektromos papír, amely színes képet tud megjeleníteni – színes kijelző nélkül. Az elektrofortézis technológiájának alapja, hogy elektromos töltéssel rendelkező részecskék elektromos erőtérben a különböző vonzó és taszító kölcsönhatások által eltérő mértékben elmozdulnak; az e-papír ennek segítségével tudja megjeleníteni a képet, illetve kikeverni a szükséges színárnyalatokat.

Fotó: Tech On!

A Fuji Xerox e-papírja minden színhez külön részecskéket társít. Az elektroforézis által létrehozott elektromos mező küszöbértéke minden szín esetén különbözik. A prototípus vörös és ciánszínű részecskéket tudott fel-le mozgatni; a folyamatot két félvezető eszköz, úgynevezett szubsztrát vezérli. A prototípus tehát csak két alapszín megjelenítésére képes, de a vállalat már dolgozik a teljes színpalettát kijelző e-papíron, ami három alapszínt használna. A fejlesztők célja, hogy egy képpontcellában keverni tudják a cián, a magenta és a sárga alapszíneket.

Az e-papír evolúciója igencsak döcögősnek mondható. A tavaly megrendezett SID konferencián a közönség többnyire csak azzal szembesülhetett, hogy a technológiának mennyire jelentős korlátai vannak. Az akkor bemutatott prototípusok többnyire korlátozott színpalettát használtak, a kép pedig rosszul definiált, elmosódott volt. Ugyanakkor már voltak olyan cégek, akik tavaly is innovatív megoldásokat mutattak be. A Ricoh például kiállította a saját fejlesztését, amely négyszer több színt tudott megjeleníteni, mint a korabeli rendszerek, és a papíron látható képek és szövegek is tisztán kivehetők voltak. Valószínű, hogy a Fuji Xerox és a Ricoh fejlesztései más cégeket is inspirálni fognak arra, hogy tovább tökéletesítsék az e-papír technológiáját.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: