Hírek - IKT hírek röviden

Digitális Oktatási Alapcsomag: Felhőtlen öröm a felhőben - 52 milliárd ajándékba a Microsofttól

A most vakációra menő teljes magyar diákság felhő-alapú, 21. századi IKT környezetbe térhet vissza ősszel a ma bejelentett Microsoft felajánlásnak köszönhetően. A Digitális Oktatási Alapcsomag piaci értéke mintegy 52 milliárd forint, a lehetőségei és jelentősége azonban ennél sokkal nagyobb, pénzben talán ki sem fejezhető.

Az alábbi videó Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezetőjének a Parlamanetben tartott hivatalos sajtótájékoztatóján készült. 

A 21. század legkorszerűbb tanulási és tanítási környezetét kínálja hazánk minden köz- és felsőoktatási intézményének a kormány és a Microsoft Magyarország együttműködése révén elinduló Digitális Oktatási Alapcsomag.

A megoldáscsomag része – a többi között – az intézményi és diáklevelezés, a csoportmunka, az intranet, vagy éppen az előadás-sugárzási és videokonferencia-lehetőség is. Ezek online igénybevételéhez az intézményeknek nincs szükségük saját szerverparkra, így az üzemeltetési és energiaköltségeket is megtakarítják.

A beszerzési költségek ráadásul az államot sem terhelik: a szoftvercég magyar vállalata ugyanis a hazai gazdaság versenyképességébe való befektetésnek tekinti az 52 milliárdos felajánlást.

Office 365 oktatási verzió

Az Office 365 felhő-alapú szolgáltatás csomagok kis és középvállalatok részére már egy jó éve elérhetőek. A csomagokat havidíjas konstrukcióban lehet használni, a kisvállalati csomag például havonta nettó  5,25 EUR, illetve a középvállalati 7,25 EUR felhasználónként.

Ezek a csomagok többek között tartalmazzák a levelezőrendszert, a Word-, Excel-, PowerPoint- és OneNote-fájlok webalapú megtekintésének és szerkesztésének a lehetőségét, a (megosztott) naptárak használatát, külső webhely, az instant csevegés, számítógépek közötti hívások és videokonferenciák lehetőségét... a magasabb csomagban még benne van pl. az Active Directory-szinkronizálás, és a SharePoint-intranet, amely akár 300 alwebhelyet is támogat...

Nézzük, hogy jön ki a 52 milliárd: 2,000,000 diák * 12 hónap * 7,25 EUR * 300 Ft (vegyük ezt a FT/EUR árfolyamot) = 52,200,000,000 Ft

Szóval, ha jó lehetett érteni az elhangzottakat, akkor most ennek az emelt csomagnak az "oktatási változata" lesz elérhető Digitális Oktatási Alapcsomag néven, a teljes magyar köz- és felsőoktatásban tanulók számára... INGYEN.

Mi lesz veled Tisztaszoftver?

A bejelentéskor nem derült ki a Tisztaszoftver programban érintett Microsoft szoftverek további sorsa. A jelenlegi állapot szerint 2013 tavaszáig a licenszek biztosítva vannak, a Digitális Oktatási Alapcsomag ettől független kezdeményezés.

Magyarország kormánya és a Microsoft hazai képviseletének együttműködése révén a magyar képzés teljes rendszere, összesen mintegy 2 millió általános és középiskolai diák, illetve egyetemi hallgató a kedvezményezettje az infokommunikációs cég globális programja keretén belül kidolgozott, és a magyar kormánynak felajánlott kezdeményezésnek, a Digitális Oktatási Alapcsomagnak.

Az Országgyűlés épületében csütörtökön megrendezett eseményen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Vályi-Nagy Vilmos, a NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára vette át jelképesen a Digitális Oktatási Alapcsomag névre keresztelt online, edukációs megoldáscsomagot Papp Istvántól, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójától.

Lázár János beszédében elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar tanulók tudása, ez utóbbi pedig nem képzelhető el a megfelelő szintű digitális írástudás megszerzése nélkül. Ennek támogatásában a kormányzatnak, az oktatási intézményeknek és az infokommunikációs iparágnak közös felelőssége és közös érdekei vannak. A mai esemény egy ilyen, új típusú együttműködés egyik első és fontos lépése lehet.

Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar oktatási rendszer részére ma ingyenesen rendelkezésre bocsátott szolgáltatások alapcsomagot jelentenek a szó mindkét értelmében. Részint olyan alapvető funkciókat tartalmaznak, amelyek nélkül a magyar tanulók ma már versenyhátrányba kerülnének külföldi társaikkal szemben; részint pedig számtalan fontos szolgáltatás építhető még a Digitális Oktatási Alapcsomagra: újabb és újabb képességekkel bővíthető annak érdekében, hogy a magyar képzés éppolyan esélyeket kínáljon a diákoknak, mint a világ legfejlettebb országainak iskolái, egyetemei.

A bejelentett szolgáltatás magában foglalja az un. Office 365 csomag második szintjének minden elemét. A szolgáltatáscsomag tényleges működési környezetet biztosít, elemei – a teljesség igénye nélkül – a következők:

  • Exchange Online (nagyvállalati szintű hatékonyságot nyújtó levelezőrendszer),
  • Sharepoint Online (tartalomtárolás és -menedzsment, például oktatási anyagok vagy egyéb dokumentumok megosztása, csoportmunka, kilépés a webre).

A Digitális Oktatási Alapcsomag által kínált korszerű tanulási környezetet a tanulók és hallgatók az iskolán kívülről, otthonról is elérhetik. Ennek köszönhetően a jövő nemzedéke már a tanulmányai során közvetlen tapasztalatot szerezhet arról, mit jelent a távoli munkavégzés, a coworking és a mobilitás egy olyan korban, ahol az ún. felhő-alapú szolgáltatások alapvetően változtatják meg az emberek viszonyát a munkaidő, vagy a fizikai értelemben vett munkahely fogalmaihoz.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Microsoft ezt az évi 52 milliárd forint értékű felajánlást befektetésnek tekinti a magyar képzés, azon keresztül pedig a magyar gazdaság versenyképességébe, hiszen a magyar közép- és kisvállalkozói szférában, nem utolsó sorban az ún. start-up cégek között óriási perspektívája van a szoftver- és applikáció-fejlesztésnek, amely a magyarországi gazdasági növekedés egyik dinamikusan fejlődő területe lehet a következő évtizedben.

A Digitális Oktatási Alapcsomag bevezetésével kapcsolatban elhangzott, hogy annak igénybevételére nem az érdeklődő intézményeknek kell jelentkezniük, a lehetőségről a Microsoft Magyarország szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig bezárólag.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: