Számítógépek - Laptop és PC

Tábla-netbook - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésTábla-netbook

Az Eee PC új arca. Aki azt hitte a tajvani gyártó már minden lehetséges puskaporát ellőtte az Eee széria kapcsán annak, most nagyot kell csalódnia.

Asus Eee PC T91
Tábla-netbook
Aki azt hitte a tajvani gyártó már minden lehetséges puskaporát ellőtte az Eee széria kapcsán annak, most nagyot kell csalódnia. Jelen tesztalanyunk ugyanis gyakorlatilag egy teljesen új szegmensbe repíti az egykor az OLPC programból kinőtt olcsó laptopot.
Volt már extra kicsi, extra olcsó és extravagáns küllemű Eee PC nálunk – sőt, még viszonylag extra drága is, hiszen a cég egy Swarowski kristályos luxusváltozatot is készített ebből a típusból, hogy valóban minden bőrt lehúzzon a témáról.
Szerencsére ezúttal azonban nem egy újabb bőrről van szó, a T91-es modell egy minden eddigitől eltérő koncepciót követ: a tábla-PC kategóriát hozza össze a netbookkal!

Másképp

Méghozzá valami egészen kiváló módon. Nem a szokásos, a táblagépet kizárólag mérnökök, agysebészek és a New yorki helyszínelők kezében megjelenítő képet mutat, hanem egy sokkal általánosabb felhasználási módot igyekszik sugározni. Ami persze jogos is, hiszen bár az új modell nem kerül fillérekbe, azért meg sem közelíti a pár éve még kuriózumszámba menő tablet gépek horribilis árkategóriáját. És persze az elérhetőbb ár nyilván egy sokkal szélesebb elterjedési lehetőséget is kínál a T91 – és eleve az egész koncepció – számára.

Hardver

Tábla-netbook De lássuk akkor most már a lényeget is a sok mellébeszéd helyet! Processzor tekintetében nem számíthatunk komoly teljesítményre, hiszen ezúttal is az Intel Atom meghajtójára támaszkodik a rendszer, méghozzá ezen belül is az 1,33GHz-es, alacsony feszültségű Z520-as változatra. Ehhez most is 1GB DDR2-es memória jár, viszont ventilátor nem – merthogy a kicsike passzív hűtést kapott! Szóval semmi komolyabb hanghatás – és még sem forr fel a készülékház. Még erősebb igénybevétel esetén is legfeljebb langyos lesz kicsit, úgyhogy le a kalappal. A halkságot köszönheti persze részben annak is a T91-es, hogy semmiféle HDD nem került bele, háttértérként egy 16 GB-os SSD egység, illetve egy extra SD slot kapott benne helyet – mely utóbbiban egy újabb 16 gigányi memóriát kapunk, vagyis összesen 32GB a kapacitás. Ami azt illeti ez nem túl sok manapság már, de azért az nyilvánvaló, hogy ez a gép nem elsősorban komoly filmgyűjtemények tárolására született.

Tábla-netbook A processzor mellett az Intel GMA500-as integrált grafikus vezérlője is elég egyértelművé teszi, hogy nem egy erőmű a készülék, de nyilván a célcsoport igényeit maximálisan képes kielégíteni egy ekkora teljesítmény is. A 8,9 hüvelykes, 1024×600 képpont felbontású kijelzőn úgy sem túl valószínű, hogy valaki nekiállna 3D-s grafikus tervezési feladatokat számoltatni. Az alapvető jegyzeteléshez, viszont kiváló a spéci kialakítás, és az ehhez tartozó kézírás-alapú szövegbeviteli lehetőség. (Egyedül talán örök vesszőparipánkat az integrált 3G modemet hiányoltuk, de szinte egészen bizonyos, hogy a sikerterméknek induló újdonságból idővel lesz majd ilyen opcióval ellátott változat is.)

Szoftver

Tábla-netbookA különleges hardverkialakítás mellett szinte már mindegy is lenne milyen egy ilyen gép belseje, eleve szenzáció számba menne így is. Könnyen lehet, hogy sok gyártó be is érné ennyivel, de az Asus – szerencsére – egyáltalán nem így tett.
Hogy egész őszinte legyek nekiálltam először leírni, hogy mégis mennyi mindent és milyen látványosan képes nyújtani ez a készülékre előre feltelepített Unique TouchSuite program, ám már az elején láttam, hogy egyszerűen tutira kifutok a szövegkeretből és még akkor sem fogom tudni igazán valósághűen kifejezni az egészet. Úgyhogy arra gondoltam levideózom, de végül sikerült ráakadnom egy gyári videóra a jó öreg YouTube-on, amely azt hiszem minden szónál ékesebben beszél – tessék ámulni és bámulni:

 
Tábla-netbook
 Summa

Mindent egybevéve nincs tehát mit mellé beszélni: az Asus még mindig tud komoly meglepetést okozni az Eee szériával. Olyannyira, hogy a T91 egyértelműen az eddigi egyik legjobb Eee. A kézenfekvő, mégis mindeddig parlagon heverő alapötlet számos extra hardverelem és egy olyan szoftveres környezet mellett került megvalósításra, ami körülbelül az iPhone felhasználói élményéhez hasonlítható. Ahhoz a különlegességhez, amelyet a mobilvilág állóvízét teljesen felkavarva hozott az Apple (ajaj, szeretett Főszerkünk tutira megcsap ezért az iPhone hype-ért..! :). Valami egészen hasonlót hoz ez a készülék az egyre elszürkülő netbookok végeláthatatlan áradatában.No igen, ehhez nem is nagyon van mit hozzátenni. Ha bekerül egy következő példányba az említett mobilmodem is, akkor a jelenlegi piacon én személy szerint nemigen tudnék jobb vételt mutatni kevesebb mint 140 darab ezresért a mai netbook piacon.

Sándor Barnabás

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható mobiltit.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: