IKT műhely - Netbiztonság

Minden ötödik brit diák kiberzaklatás áldozata - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésMinden ötödik brit diák kiberzaklatás áldozata

A jelenlegi 4,4 millió brit 11 és 16 év közötti tanulóból már 340 000 volt legalább egyszer kiberzaklatás áldozata.

Ez derült ki a Beatbullying nevű szigetországi szervezet legfrissebb virtuális erőszakról szóló jelentéséből. A Beatbullying elsősorban a kiberzaklatási ügyek áldozatainak lelki gondozását és a fiatalok felvilágosítását vállalta. A szervezet idén márciusban megnyitott virtuális tanácsadóirodájában dolgozó kibermentoroktól eddig 214 000 tinédzser kért segítséget.
 
Minden ötödik brit diák kiberzaklatás áldozata A Beatbullying munkatársai tavaly november és idén február között összesen 2100 diákot kérdeztek meg. A tapasztalatok összesítéséből kiderült, hogy a kiberzaklatásra leginkább az MSN program használata közben kerül sor. De szintén veszélyesnek számítanak ilyen szempontból a Bebo, a Facebook és a MySpace közösségi portál is. A megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy már legalább egy alkalommal tanúi voltak kiberzaklatásnak. Ugyanennyien ismernek hamis profilokat, gyűlöletkeltő oldalakat vagy úgynevezett Happy Slapping anyagokat. Utóbbiak olyan felvételek, amelyeken megalázott és megvert fiatalok láthatók. Ezek a filmek mobiltelefonokon terjednek.

A virtuális zaklatások általában a blogokban és a fórumokban, illetve a chateken és a közösségi honlapokon zajlanak. Ezeknél általában egy személyt vagy egy kisebb csoportot tudatosan és célzottan támadnak mások, becsmérelik, sértegetik őket és gúnyos vagy éppen sértő karikatúrákat, illetve fotókat hoznak róluk nyilvánosságra. A leggyakoribb forma azonban az SMS-ben, az e-mailben vagy a szóban elhangzó fenyegetés, cikizés. A támadások célpontjai a legtöbb esetben a lányok és egyre gyakrabban terjednek el a szexuális témájú anyagok, amiket a fiatal elkövetők általában maguk készítenek el.

Nagy-Britanniában különösen azokat a diákokat támadják, akik szegények, például ingyen kapnak iskolai ebédet vagy akik bevándorlók gyermekei. Szintén népszerű célpontoknak számítanak a mentálisan sérült, nehéz helyzetben lévő vagy éppen mozgássérült gyerekek. A szakemberek a jelenség egyik legnagyobb veszélyének azt látják, hogy a technika miatt ma már gyakorlatilag bárkiről bármi perceken belül feltehető a világhálóra vagy eljuttatható a mobilhálózatba. A folyamatokat ezután már szinte lehetetlen kontrollálni. A következmények általában a szociális elszigeteltség, a stressz és a pszichikai problémák. A legsúlyosabb esetekben az áldozatok öngyilkosságot követnek el, vagy később fegyvert szerezve lemészárolják az egész osztályt.

Az áldozatok 32 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megszakítja, blokkolja kapcsolatát az elkövetőkkel, 31 százalékuk egyszerűen levegőnek nézi az illetőt és csak 28 százalékuk kérte egy felnőtt segítségét. A támadók fele-fele arányban fiúk és lányok. Utóbbiak inkább a sértő szövegeket részesítik előnyben, a fiúk a fenyegető hívásokat és üzeneteket kedvelik. A megkérdezettek 16 százaléka ismerte el, hogy már követett el kiberzaklatást, de lett ő is ilyen eset áldozata. Az elkövetők 40 százaléka jópofa tréfaként fogta fel az esetet.

"A szülőknek és az iskoláknak tisztában kell lenniük azzal, hogy azáltal, hogy a fiatalok is hozzáférhetnek az internetezésre alkalmas számítógépekhez és a mobiltelefonokhoz, azt kockáztatják, hogy kiberzaklatás áldozatává válnak" - jelentette ki Christopher Cloke, az Anti-Bullying Alliance (ABA) nevű szervezet elnöke. A szakember hozzátette, hogy ugyan tudták, hogy rossz a helyzet a felsősöknél, de arra nem számítottak,hogy a kisebbeknél is ennyire súlyos a probléma.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: