IKT műhely - IKT az osztályomban

Van ennél egyszerűbb mód óriási fájlok küldésére? Ez a Pastelink
Egy ingyenes kiadványszerkesztő programot ajánlott figyelmünkbe Junger László, az oroszlányi Ságvári Endre Általános Iskola tanára.
 
Ők a 2011-2012-es tanév évkönyvét készítették el vele. Alábbi cikkében praktikus tanácsokat ad azoknak, akik szeretnék használni ezt a testre szabható kiadványszerkesztőt.
 

Íme az iskola kiadványa... lapozzon bele 
A Megazine3 szerkesztő tulajdonképpen flash alapú EBook illetve web kiadványok létrehozására alkalmas program. Képes pdf és kép állományokból swf állányokat létrehozni, amelyeket később egy projektor állománnyal futtathatóvá lehet tenni, vagy az interneten közzé lehet tenni.
 

Iskolai kiadványok szerkesztése a Megazine3 ingyenes programmalOktatóvideók a kiadványszerkesztőhöz


A munka megkezdése előtt a http://www.megazine3.de/demo_packages.html oldalról érdemes letölteni a demó állományokat, amelyekhez videó is tartozik. A videó néhányszori megtekintése után hozzá is lehet kezdeni a munkához a demó csomag letöltésével.
 
Szerencsére úgy vannak elkészítve a csomagok, hogy az online illetve az offline beállításokkal nem kell már foglalkoznunk. Ezt a szerző már megtette helyettünk. Ez nem azt jelenti, hogy a későbbiek során a szerkesztő csomagot, amelyet a szerző a rendelkezésünkre bocsájt, ne tudnánk bármikor offline illetve online szerkesztésre átállítani.
 

Iskoláknak ingyenes

 
Az ingyenes alapcsomaghoz az oktatási intézmények két regisztráció elvégzése után juthatnak hozzá. Az első a honlapra történő belépést teszi lehetővé: http://www.megazine3.de/login.html. A második pedig az EDU liszensz megszerzése a Licenses menüpont alatt a belépés után: http://www.megazine3.de/schools.html. Itt meg kell adni minden szükséges adatot, különös tekintettel a csillagozott mezőkre.
 
A sikeres regisztráció után a program készítője el fogja küldeni a regisztrációs kulcsot néhány napon belül. Fontos az intézmény weboldal címének pontos megadása, mert le fogja ellenőrizni, hogy tényleg nem folytat-e az iskola üzleti tevékenységet. A későbbiek során ezt a License # (Public Key)-t kell beilleszteni SET licensekey= sorba a _config_mag_1_en_cd_p.bat állományba. Természetesen ennek az állománynak a neve változhat attól függően, hogy milyen kiadványt készítünk. (Pl. ez nálam az évkönyvünk negyedik változatánál:_config_book_4_hu.bat volt.)
 

Kezdjük a demókkal

 
Az ismerkedést érdemes a demó változatokkal kezdeni. Ez a 2.1.0.x verzió. Valamennyivel könnyebb, gyorsabb, illetve átláthatóbb így a folyamat. Az új verzió ( beta version v2.1.2.58) szerintem első látásra bonyolultabb illetve lassabb is, de több beállítási lehetőséget biztosít a szerkesztési folyamat alatt. Mivel a program beállítástól függően képes jpg/png képekből is swf állományokat és így kiadványt készíteni, így a munkát ezzel is lehet kezdeni.
 
Véleményem szerint a png állományokból létrehozott pdf-ből talán jobb minőségű kiadványt lehet létrehozni, de lehet, hogy ez az én rögeszmém csak. Érdemes megnézni a szerkesztő wiki oldalát: (http://www.megazine3.de/doc/MegaZine3).
 
Itt a MZ3 Examples linkre kattintva is egy hasznos oldalhoz jutunk: http://www.megazine3.de/doc/MZ3_Examples. Ez a bejegyzés a MegaZine3 Demo Book megazine.mz3 állománya, ami tulajdonképpen a lelke kiadványunknak. Itt vannak eltárolva kiadványunk különböző paraméterei, illetve a későbbiek során itt lehet majd megadni a könyvjelző vagy a galéria adatait.
 
Egy jó tanács még a szerkesztéshez: több oldalas kiadvány elkészítésénél fölösleges több tíz vagy száz oldalt mindig újra generálni. Mivel a szerkesztő bat állományát paraméterezni lehet, ezért érdemes pl. a második vagy harmadik verzió után az első változatot _config_book_1_hu.bat szerkesztő indító állománya _custom_files-ben a könyvtárat (_custom_files\c_evkonyv\1) az éppen aktuálisan módosítandó lapok szerkesztésére használni. Itt csak néhány lap generálását kell megadni a _config_book_1_hu.bat állomány SET pg_count= sorában, majd az elkészült lapokkal felül kell írni a javítandó oldal vagy oldalakat, természetesen az új lapokat át kell nevezni a cserélendők nevére.
 
Mindig két állomány jön létre egy adott oldalhoz page_h1.swf és page_l1.swf néven. A galériánk kialakítása eleinte gondot okozott. Csak a képek jelentek meg, így nekem egy kicsit egyszerűnek tűnt ez a rész. Mivel nem volt jobb ötletem, így a képeket úgy szerkesztettem át, hogy mindegyik kapott egy 20 pixelnyi keretet. Ez például az XnView program konvertálás menüjében a vászon méretezése lehetőségével oldottam meg. Ha minden igaz, a 105% megfelelő volt. (Nem szabad elfelejteni a háttérszínt átváltani fehérre! ☺)
 

Iskolai (digitális) emlékkönyv ajándékba

 
A végeredmény itt látható: http://sagvari-galeria.weboldala.net/evkonyv/index.swf. Ezt a kiadványt minden 8. osztályos diákunk ballagási ajándékként megkapja a búcsúztató osztálytól. Érdemes megnézni a http://www.megazine3.de/overview.html oldalt. Nagyon sok szép kiadvány látható és sok ötlet meríthető innen. Ha valaki problémába ütközik, bátran kérdezhet a szerzőtől is, mert nagyon készségesen segített nekem is, ha elakadtam.
 
Írta: Junger László tanár, Ságvári Endre Általános Iskola, Oroszlány
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: