IKT műhely - Facebook

Túl a napi egymilliárdon - Íme a Facebook adatforgalma Egy átlagos nap: 300 millió kép, 2,7 milliárd lájk, 2,5 milliárd megosztás és 500 terabájt tárhely. Mivel a Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal, sejteni lehetett, hogy a mindennapi adatforgalma is csak csillagászati számok írható le.

A tényleges adatmennyiségre vonatkozóan mostanáig csak becslések voltak, de a Facebook közzétette a hivatalos statisztikai adatokat is.

A kimutatásból megtudhattuk, hogy az egymilliárd felhasználó naponta 2,5 milliárd hivatkozást oszt meg, és 2,7 milliárdot lájkol. Fotókból és képekből naponta 300 milliót töltenek föl, ez pedig naponta 500 terabájtnál is több tárhelyet igényel. Az adattároláshoz szükséges HDFS rendszerek mindegyike több mint 100 petabájt adatot képes tárolni. Az adatok reálisnak tűnnek; ezek szerint egy felhasználó naponta három lájkot oszt ki, és háromnaponta tölt fel egy fotót.

A könnyebb hozzáférhetőség érdekében a Facebook az adatokat nem szortírozza különböző kritériumok szerint, hanem egy helyen tart mindent. Ennek köszönhetően egy fejlesztő, aki a statisztikákra vagy az egyes funkciók működésére kíváncsi, könnyen hozzáférhet az adatokhoz, gyorsan dolgozhat a kóddal, ami hatékony munkát eredményez. Bár az egy helyen tárolt adatok alapján sokak szerint sebezhetővé teszi az oldalt, Jay Parikh, a Facebook infrastruktúrájának üzemeltetője szerint az összes, belépés után folytatott tevékenységet szigorúan ellenőrzik.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu - Elképesztő a Facebook adatforgalma

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: