Hírek - IKT hírek röviden

Az e-Twinning portál új ruhában

Az e-Twinning portál 2012 szeptember elejétől teljesen megújul: új arculat, könnyebb navigálás és barátságosabb felhasználói felület várható a változástól. Santi Scimecát, az e-Twinning Központi Szolgáltatópont projektmenedzserét kérdeztük a részletekről.

Miért volt szükség az e-Twinning portál megújítására?

SS: A portál jelenlegi verziója már jónéhány éves, azóta drámai mértékű növekedésre került sor. A különböző területekhez az eredeti elképzeléseinket messze meghaladó mennyiségű tartalom adódott hozzá. Ugyanakkor felismertük, hogy a jelenlegi felhasználói felület (elsősorban a honlap) elavulttá vált, és már nem volt képes kihasználni a legújabb - különösen a grafikai megjelenést és a felhasználói élményt érintő - fejlesztések által nyújtott lehetőségeket. Úgy éreztük, elérkezett egy teljesen új kezdet ideje.

Mit tudna mesélni a portál megújításának a folyamatáról?

Az elmúlt években több száz észrevételt kaptunk végfelhasználóinktól, a Nemzeti Szolgáltatópontoktól és általában az e-Twinning programmal kapcsolatban álló minden érintett féltől. 2012 elején számos használhatósági tanulmányt végeztünk mi magunk és külső, független cégek is. Ezeket az elemeket összevetettük, majd megszabtuk a prioritásokat. Ezután egy használhatóságra szakosodott céggel együttműködve és az e-Twinning valamennyi közreműködőjét bevonva összeállítottuk az új előterjesztést tartalmazó tervezetet. Eleinte nem akartunk sok változtatást, de később rájöttünk, hogy sok munka vár ránk.

Mik a változás fő elemei?

Mint már említettem, a leglátványosabb változás két területen tapasztalható, ezek: az arculat és a felhasználói felület, melyek frissebbek lesznek és jobban kidomborítják majd az e-Twinning legfontosabb koncepcióit és az információs struktúrát. Ezek a módosítások lehetővé tették számunkra azt is, hogy eltávolítsuk és újrarendezzük az elavult tartalmakat, aminek köszönhetően a meglévő tartalmak könnyebben elérhetőek lesznek. Mindezek mellett a portál használatát segítő útmutatók minőségén is javítottunk.

Mindazonáltal a legfontosabb változás a célközönségünket érinti: megfigyeltük, hogy a legtöbb e-Twinning felhasználó rögtön a személyes munkafelületre lép be, ezért elhatároztuk, hogy mostantól különös figyelmet fordítunk az új látogatók és a kiterjedtebb tájékoztatást igénylő felhasználók megszólítására. Az új arculat melegebb, barátságosabb a korábbinál, és sokkal inkább tükrözi az e-Twinning program szellemiségét, mely szerint az e-Twinning az európai iskolák közössége.

Mit vár a változástól?

Reméljük, hogy a jelenlegi e-Twinning felhasználók sokkal könnyebben megtalálják a keresett tartalmakat, és az e-Twinning program leendő résztvevői már néhány kattintás után megértik a program lényegét és azt, hogy mi mindenre használhatják fel ezt a felületet. Célunk az információs zaj és az információk felesleges túltengésének csökkentése, valamint az e-Twinning program könnyebb érthetősége. A tartalmak hozzáférhetőségének megkönnyítése mellett tehát szeretnénk, hogy az e-Twinning alapjait a lehető legrövidebb idő alatt meg lehessen érteni.
Fontos kiemelni, hogy a személyes e-Twinning munkafelület nem változik, a módosítások a portál nyilvánosan elérhető részeit érintik.

Mi következik ezután?

A portál átalakítása mellett sokat dolgoztunk a TestvérTéren is. Megújítottuk arculatát, leegyszerűsítettük felépítését, és elhárítottuk a működési hibákat. Az új TestvérTér elindítását az e-Twinning Hetek kezdetével egy időben, azaz szeptember vége felé tervezzük.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> etwinning.net

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: