IKT műhely - Pillantás a jövőbe

Agyunk a neten - Nanotelefonok és forradalmi 3D-nyomtatók jönnek? Ray Kurzweil szerint a jövőben nanoméretű okostelefonok és forradalmi 3D-nyomtatók jelennek majd meg, utóbbiak gyökeresen megváltoztatják a gyártási folyamatokat, míg az agyunknak közvetlen internet hozzáférése lesz.

A mesterséges intelligencia kutató a Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) tartott előadást és meglehetősen érdekes jövőképpel állt elő.

"Ezek az előrejelzések ugyan teljesen hihetetlennek tűnnek, de az emberek ugyanezt mondták akkor is, amikor az 1980-as években megjósoltam, hogy létezni fog egy globális információs hálózat. Most azon vagyunk, hogy az élet szoftvereit újraprogramozzuk. A biológia, a gyógyítás és az egészséggel kapcsolatos dolgok lassan az IT részévé válnak" - jelentette ki Ray Kurzweil.

A 64 éves kutató saját bevallása szerint jelenleg egy elavult szoftverrel a testében él. Az immunrendszerünk ugyan nagyszerű, de például nem tudja felismerni a rákos sejteket. Egy nap azonban képesek leszünk ez utóbbin szoftverek segítségével változtatni, miként arra is, hogy bizonyos részeket be-, illetve kikapcsoljunk. Az okostelefonok intelligenciája akkor egy vérsejt méretű helyen is el fog férni és az agyunkat is összeköthetjük a világhálóval. A 3D-nyomtatóké lesz a jövő, mivel a segítségükkel az emberek műanyagokból és fémből szinte bármilyen 3D objektumot elkészíthetnek majd és mindez forradalmasítani fogja a fizikai dolgok gyártását.


A szakember előrejelzéseit elsősorban a számítási teljesítmény és a várható átlagos élettartam folyamatos növekedésére építi. Ezeket a folyamatokat szerinte sem a háborúk, sem a gazdasági válságok nem állíthatják meg. Az emberiség már most is azon az úton halad, amelynek lényege a biológiai és a nem biológiai intelligencia ötvözése. Jól látható, hogy a felhasználók már akkor zavartan viselkednek, ha egy napra le kell mondaniuk a világhálóról, s nem szabad elfeledkeznünk a gépekről sem, amelyek lassan megértik a természetes nyelvet és felismerik a gesztusainkat.

Kurzweil 2008-ban azt mondta, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget. 2010-ben pedig azt nyilatkozta, hogy jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Nanoméretű okostelefonok olcsó 3D-nyomtatók jöhetnek

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: