Közösség - Események

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésSulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben

Hosszú évek után ismét megrendezte az Educatio Nonprofit Kft. a Sulinetwork konferenciát, ezúttal Egerben, melyet lassan joggal nevezhetünk az IKT-val támogatott oktatási projektek hazai fővárosának...

Eszterházy püspök álma valóra vált

Méltó helyen, az Eszterházy Károly Főiskola évszázados falai között gyűltek össze a digitális kompetencia fejlesztésére, az IKT innovációra nyitott pedagógusok.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Dr Kiss-Tóth Lajos rektorhelyettes, üdvözlő beszédében büszkén beszélt arról, hogy a korszerű IKT eszközök széleskörű alkalmazásával a főiskolán sikerült egy olyan elektronikus tanulási környezett kialakítani, amely a tanárképzés területén valódi, 21.századi oktatási-tanulási tanulási feltételeket teremt.

Ezzel méltó örököséivé lettünk az iskolaalapító Eszterházy püspöknek, akinek a tudásról szóló üzenete - "Vegyétek birtokba ami nektet teremtetett" - most is ott látható a könyvtárterem mennyezetén - idézte a jövőbelátó útmutatót a rektorhelyettes.

Együttműködésre építő tanulás

A Sulinetwork konferenciát több éves kihagyás után azért rendeztük meg ismét, hogy helyet adjunk az egyre jobban felgyülemlő, hétköznapi, jó tapasztalatok átadásának, a sokrétű tapasztalatcserének.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben

A konferencia programjában a gyakorlatoké volt a főszerep - mondta Könczöl Tamás, a szervező eLearning Igazgatóság igazgatója. aki egyúttal a Közoktatási Igazgatóság megbízott igazgatója is. A gyakorlatcentrikus konferenciműhelyekben lehetőséget teremtettünk a pedagógusoknak a korszerű módszertani eszközök, és az együttműködésre építő tanulás megismerésére.

Játék és tanulás három napon és két éjszakán át

A konferencia már azért is rendhagyó volt, mert egy egész hosszú hétvégén át tartott: az első nap délutánján plenáris előadásokat, míg a második, teljes napon, és az utolsó napon délig a szakmai műhelyekben folyt a munka. A teljesség igénye nélkül, egy kis ízelítő a gazdag programból.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Együttműködés a weben

Az internet már rég megszűnt pusztán passzív információ közvetítő lenni, ma már az aktív, közösség építő és csoportok együttműködését segítő, ösztönző médium.

Az Együttműködés a weben műhelyben az internetes - jellemzően díjmentes - szolgáltatások és alkalmazások oktatásban való felhasználási lehetőségeiből kaphattunk ízelítőt. Online dokumentumok, bemutatók, térképek létrehozása, megosztása és közös kezelése, e-mailen keresztül frissíthető blogolás... hogy csak egy pár témát emeljünk ki az érintett témakörökből.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Web 2.0 a nyelvoktatásban

Szintén az internet-alapú, a nyelvoktatást támogató, tipikusan online szolgáltatások bemutatása volt a vezérfonala a Web 2.0 műhelyben folyó munkának. A résztvevők - miután létrehozták saját digitális osztályukat - maguk is kipróbálhatták az összes hasznos ötletet: szókártyák, rajzfilmek, tiniknek való szappanoperák készítése... mind-mind olyan lehetőségek, melyek szórakoztatva tanítanak, ugyanakkor a pedagógusnak minimális előkészítési időt jelentenek.

Készítsünk kisfilmet!

Ez a workshop a kisfilm készítés kezdő lépéseibe avatta be az érdeklődőket: a videokamerás  anyaggyűjtés terepen folyt, majd ebből készültek a Movie Maker segítségével az alkotások. Ilyen klipeket akár a diákok is el tudnak készíteni. Már maga az elkészítés folyamata is sok készséget fejleszt, a "művek" pedig jól felhasználhatók az oktatás során.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben

 Lesz nekünk egy robotunk

Aránylag új keletű a hazai informatika oktatásban a programozható játékrobotok használata, de egy biztos: az a pedagógus, aki egyszer látja ezeket a rendkívül könnyen és szemléletesen programozható LEGO játékokat, az azonnal beleszeret..., és akkor a diákokról ne is beszéljünk! Ebben a műhelyben bárki belekóstolhatott a játékos informatika tanulásba.

Interaktív táblák és szavazórendszerek

Bár ezek a digitális taneszközök már hosszú évek óta jelen vannak a mindennapi oktatásban, hiba lenne azt hinni, hogy mindenki A-tól Z-ig ismeri őket. A három közismert rendszert (CleverBoard, SMART, Promethean) bemutató műhelyek ugyanúgy telt házzal mentek, mint a többi, újszerű témakörrel foglalkozó műhelyek.

Főző Attila László - a rendezvény "házigazdája" - fontosnak tartotta kiemelni, hogy minden eszköz és megoldás felé nyitott az Educatio, és az együttműködésre nyitott cégek partnert találnak bennük. Az említett cégeknek külön köszönetet mondott a bemutatási lehetőségért.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Térkép e táj

A diákokká vált pedagógusok a műhelymunka kapcsán egy kis GPS készülékkel és digitális kamerával a kezükben, nyakukba vették Eger szép városát. A fényképfelvételek helyének koordinátáit feljegyezték, majd a terembe visszatérve a Google Earth alkalmazásban, a megfelelő helyre a képeket feltették. Ezzel a módszerrel emlékezetes osztálykirándulásokat, városlátogatásokat tehetünk saját magunk, és mások számára is élményszerűvé.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben eTwinning - iskolai együttműködés határok nélkül

A műhelyvezetők részletesen bemutatták az eTwinning EU-s programot, melynek keretében hazai iskolák indíthatnak olyan projekteket, amelyekhez külföldi iskolák csatlakoznak, illetve csatlakozhatnak külföldi iskolák által indított projektekhez is. Bár az eTwinninghez már ötszáznál is több magyarországi iskola csatlakozott, a szervezők szeretnék, ha a program még nagyobb figyelmet kapna országszerte.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben

GeoGebra - a dinamikus matematikai szoftver

Az ingyenes szoftver segítségével különböző műveleteket és absztrakt fogalmakat szemléltethetünk a diákok számára, oly módon, ahogy hagyományos eszközökkel csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehetséges.

Nem véletlenül volt nagy az érdeklődés a műhely iránt, sőt - mint ahogy azt az Educatio munkatársai elárulták, - az SDT fejlesztése során több mindent be fognak építeni a GeoGebra adta lehetőségekből.

Romantiks szerelmi történet a fehér abroszon

Azért kevés olyan konferenciát rendeznek, ahol a résztvevőknek filmet kell készíteniük, miközben vacsoráznak, vagy saját maguknak kell megfőzniük a vacsorát! Itt ez történt! :) A rendezők kreativitását dícsérik az esti rendezvények, amelyek a játékos  együttműködést ösztönözték nem csak a neten, de a valóságban is.

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben A SulinetWork résztvevői 10x10-es, színkódos csapatokba rendeződtek és az első este megszállták Eger 10 legjobb éttermét, ahol a finom falatok és még jobb borok kortyolgatása közben minden csapat elkészítette saját kis animációs versenyművét. Így születtek szívet facsaró, romantikus szerlmi történetek, esti mesék, kórusénekkel kísért vidám kis IKT-s történetek, melyeket aztán szavazóeszközök segítségével - mivel mással? :) értékelhetett ki együttesen a nagyérdemű konferencia hallgatósága.

Éjszakai várostrom gulyáságyúval és settenkedő Mikulással

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Ezen is túltett azonban a második este, amikor is a Várban a csapatok maguk kellett elkészítsék vacsorájukat bográcsban, lobogó tábortűzön, vagy egyszerű gulyáságyúkban.

A díszőrséges fogadtatás, a korhű zenével kísért főzőcskézés és persze a tüzes egri (forralt)borok az első pillanattól derűt varázsoltak az egész napos IKT tudományokat abszorbáló tanárok arcára. Az ételeket különzsűri értékelte és a legjobbakat hasznos ajándékokkal jutalmazta (termoszos piknikkosár).

És miközben a várban önfeledten járt a tánc... addig, - az éjszaka leple alatt - a szállodai szobákban járt a SulinetWork Mikulás!

Sulinetwork 2009 - Játékos IKT műhelykonferencia Egerben Most valami újra elkezdődött - mozgalmas folytatást ígér az Educatio

Könczöl Tamás izgalmas és mozgalmas folytatást ígért a konferenciát záró szavaiban.  Miután megköszönte a résztvevőknek és munkatársainak az aktív részvételt, elmondta, hogy jövőre, az Educatio kiállítás után, valamikor tavasszal lesz egy Kalandtúra, majd Nyári Tábor, és valamikor ilyen tájban ismét SulinetWork konferencia.

A mostani konferencia anyagai hamarosan elérhetők lesznek a sulinet oldalain.

Várjuk a folytatást....

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: