IKT műhely - Facebook

Mentődzseki Facebook kapcsolattal A kutató- és mentőegységek számára az egyik legfontosabb dolog, hogy bármikor és bármilyen helyzetben tudjanak kommunikálni.

Mindehhez eddig szükség volt adóvevő készülékekre és okostelefonokra, azonban egy új dzseki segítségével a mentésben részt vevők a jövőben már úgy kommunikálhatnak a külvilággal és egymással, hogy nem kell használniuk a mobiljaikat.

 "A mentőcsapatoknak a jelenleginél sokkal egyszerűbb kezelőfelülettel rendelkező eszközökre van szükségük. Ez áll a dzseki kifejlesztésének a hátterében" - jelentette ki Babak Farshchian, a SINTEF szervezet munkatársa.


A kutatók úgy vélik, hogy a mobiltelefonok rendkívül praktikus kommunikációs eszközök, azonban a mentőegységeket inkább hátráltatják, mint segítik. Az egyik probléma, hogy a kijelzőjük túlzottan nagy méretű, de még ennél is nagyobb gond, hogy a készülékek használatához általában egy, de gyakran mind a kettő kézre szükség van. Emellett például a tűzoltóknak gyorsan bevetésre kész állapotban kell lenniük, így magától értetődőnek tűnt az ötlet, hogy egy dzsekit kell átalakítani kommunikációs eszközzé.

A különleges ruha kialakításában a Norvég Műszaki és Természettudományi Egyetem hallgatói is segítettek. A prototípus egyik karjába beépítettek egy kijelzőt, ami a beérkező üzeneteket jeleníti meg, míg a gallérba egy vibrációs jelzőt szereltek be. Az utóbbi akkor lép működésbe, ha új üzenet érkezik, így a tűzoltónak vagy speciális mentőnek csak ilyenkor kell a képernyőre néznie. A dzsekibe integráltak még egy mikrofont is, hogy az illető bármikor kommunikálhasson a társaival, illetve a külvilággal.


"A közösségi médiatechnológiák alkalmazásával lehetővé tehetjük a kommunikációt a mentésben részt vevő különböző csoportok számára" - nyilatkozta Farshchian. A SINTEF munkatársa szerint azonban a megoldásban komoly lehetőségek rejlenek, hiszen a vakoknak is hasznos lehet egy olyan dzseki, amely felolvassa a beérkező üzeneteket, s lehetővé teszi az ezekre való válaszolást.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Facebook-dzseki mentőegységeknek

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: