Számítógépek - Okostelefonok

Itt a HTC Windows Phone 8X-et és 8S A Nokia után a HTC volt a következő, aki lerántotta a leplet a készülő mobiljairól. A finnekhez hasonlóan a HTC is két mobilt mutatott be; a 8X az abszolút csúcs, míg a 8S a középkategória királya lehet.
Érdekes módon a HTC nagyobb hepajt csapott a Windows Phone 8-as mobiljaik körül, mint eddig bármelyik androidos modell leleplezésekor. A tajvani vállalat szerint ennek az az oka, hogy „felfrissítik" a Microsoft-os kapcsolatukat, és olyan szorosra próbálják húzni az együttműködésüket, mint ahogy az a régi szép időkben volt. Ez alatt nyilván a Windows Mobile virágzására gondoltak a fejesek - ezt viszont elég lenne kivitelezni, mivel akkoriban nem volt nagyon rendszer, amivel ilyen szinten foglalkozhatott volna a HTC. Azóta viszont jött az iOS és az Android - ennek ellenére várjuk sok szeretettel a tajvani gyártó próbálkozásait, melyek közül az első kettőt le is leplezték.

HTC Windows Phone 8X


A HTC csúcsmobilja, a 8X, ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, a One X Windows Phone-os változata. Ez így persze nem teljesen igaz, hisz némileg átdolgozták a készüléket, de a jellemzőik nagyrészt megegyeznek.

A bemutató 80 százaléka a dizájnról szólt - a termék külsejének megalkotására fektette ugyanis a legnagyobb hangsúlyt a vállalat. Ez nem meglepő, mivel a Windows Phone rendszerébe nem lehet úgy belenyúlni, mint az androidéba, így szoftveresen nem tud kitűnni a tömegből egyik gyártó sem.

A termék megtervezésekor úgy gondoltak a készülékre, mintha az is egy „csempe" lenne a Windows Phone 8 felületén. Ezt sikerült ügyesen megoldaniuk, hiszen a több színben érkező 8X tényleg úgy néz ki, mint a nagy csempe a kis csempék mögött. A készülékház polikarbonátból készült, mely egyrészt a One X, másrészt a Lumia mobiloknál is fel lett használva.

Hardveres tekintetben a 8X szinte ugyan az, mint a One X USA-ba szánt variánsa. A telefon lelke a kétmagos Qualcomm Snapdragon S4, mely 1,5 GHz-es frekvencián kergeti a biteket. RAM-ból 1GB, belső tárhelyből 16 GB fért a burkolat alá - microSD bővítésre van lehetőség. A kijelző mérete kisebb, mint a One X-é - „csak" 4,3", de a technológiája (SLCD2), valamint a felbontása (720x1280) ugyan az. Az NFC támogatás sem maradt ki a készülékből, ami remélhetőleg idén már komolyabb szerepet is kap.

Bár a szoftver minden Windows Phone-t futtató telefon esetében megegyezik, valamilyen szinten mindenki megpróbál egyedit alkotni, amivel többet tud nyújtani a konkurens termékeknél. A HTC a már bejáratott Beats márkanévhez nyúlt, és a WP8-ba is integrálta a szoftveres hangszínszabályzót, mely főleg az erőteljes basszusokat kedvelők számára lehet örömteli. Érdekesség, hogy ez esetben hardveres erősítésről is van szó, ami újdonság a Beats-es telefonoknál.

A One X-ben is szereplő 8-megapixeles kamerát vezérlő szoftver is ki lett egészítve néhány extra funkcióval, mely a fényképezési módok részletesebb testreszabását teszi lehetővé. Az előlapon egy 2,1-megapixeles szenzor található, amit az integrált Skype klienssel is tudunk használni.

HTC Windows Phone 8S

A 8S a One S párja, ha az androidos termékvonallal szeretnénk párhuzamokat vonni. A középkategóriába, vagy máshogy nevezve a „megfizethetőbb" kategóriába szánt 8S 4"-os, 480x800-as kijelzővel érkezik, de dizájn tekintetében csak néhány apróságban tér el a nagyobbik testvérétől. Ilyen például az alsó rész színezése, mely a készülék burkolatának megfelelően van befestve.

A hardveres specifikációk itt sem rosszak, hisz ugyan az a Snapdragon S4 van benne, mint a 8X-be, annyi különbséggel, hogy ez 1 GHz-re van belőve. RAM-ból 512 MB, belső tárhelyből 4GB jutott a telefonba, de ez bővíthető microSD által.

A hátlapi kamera 5-megapixeles (720p videófelvétellel), az előlapon viszont nincs szenzor, így Skype videóhívásokat nem tudunk lebonyolítani. A Beats kiegészítés ezen a telefonon is megtalálható, de ez esetben csak szoftveres modifikációról van szó - hardveres kiegészítések nincsenek a telefonban.

Mind a két készülék novemberben érkezik, ám a pontos árazás egyelőre ismeretlen. Ismerve viszont a HTC, valamint ezen kategóriák hagyományait, nem valószínű, hogy a Lumia 920/820-nál olcsóbb lenne.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu - Bemutatták a HTC Windows Phone 8X-et és 8S-t

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: