Hírek - IKT hírek röviden

Global Junior Challenge döntős magyar e-Twinning projektek

Négy magyar e-Twinning projekt is bekerült a nemzetközi verseny, a Global Junior Challenge legjobbjai közé, így a szegedi Orczy István Általános Iskola és a budapesti Ady Endre Gimnázium munkáit is díjazhatják majd a verseny római döntőjén.

A kétévente megrendezett Global Junior Challenge-ben a legjobb és legötletesebb, a 21. századi képzés és a társadalmi érzékenység témakörökhöz kapcsolódó projektek indulnak szerte Európából. Az alapvető cél, hogy bátorítsák a fiatalokat és tanáraikat a digitális eszközök minél szélesebb körű használatára, illetve hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megismerjék, és saját környezetükben alkalmazzák a sikeres kezdeményezéseket.

A nemzetközi megmérettetés döntőjébe idén három projekttel is bekerült Kiss Mónika, a szegedi Orcy István Általános Iskola tanára, egy projekttel pedig Sallai Zoltán képviseli a budapesti Ady Endre Gimnáziumot. A diákjaikkal közösen megálmodott projektek külön életkori kategóriákban indulnak, így akár kettős győzelemnek is örülhetünk majd az október 17-19. között megrendezett római döntőn.


A DÖNTŐS MAGYAR PROJEKTEK

„BE TWIN! - Twinning up the everyday lesson”

(Kiss Mónika, Orczy István Általános Iskola)

A projekt célja, hogy megmutassa, hogyan lehet beépíteni az eTwinninget a mindennapi tanórákba. A projektben két általános iskola (magyar és olasz) tanulói, tanárai „ikertestvérekként” dolgoztak együtt, egy-egy tantárgyon (olasz nyelv, történelem, földrajz, művészetek) belül a gyerekek közösen dolgoztak fel témákat. Idegen nyelvi ismereteik bővítése és az európai kulturális sokszínűség megtapasztalása mellett – az e-Twinning program céljainak megfelelően – együtt fejlesztették digitális kompetenciájukat. A projekt 2012-ben elnyerte az e-Twinning Díjat is.

Ha többet szeretne megtudni a projektről, látogasson el a TestvérTerükre.

„Bridges of Water”

(Kiss Mónika, Orczy István Általános Iskola)
A projekt célja a nemzeti tudat erősítése a diákokban: a partneriskolák diákjai közösen kutatják fel azoknak az embereknek a történetét és tevékenységét, akik valamilyen téren hozzájárultak a nemzeti egység kialakításához az országukban. A munka során a résztvevők beláthatják, hogy országtól és kultúrától függetlenül a nemzeti egység eszmékből épül fel és nem erőszak vagy háború szüli.

Ha többet szeretne megtudni a projektről, látogasson el a TestvérTerükre.

„Bianco Rosso e Verde - people making a Nation”

(Kiss Mónika, Orczy István Általános Iskola)

A projekt témája a környezetvédelem valamint egymás megismerése, a földrajzi, társadalmi és kulturális különbségek elfogadása a VÍZ, mint központi elem köré építve. A munka során a tanulók egy úgynevezett „útmutató kézikönyvet” (guide book) szerkesztenek, amelyben minden régiót kétféleképpen mutatnak be, az ott lakók és a külföldiek szemszögéből is megismerhetjük őket. Mivel minden iskolának szembe kell néznie a bevándorlás, valamint a társadalmi és szociális különbségekből eredő szituációkkal: a projektben résztvevő diákoknak meg kell érteniük, hogy az életük során bármikor lehetnek „vendégek” és „vendéglátók” is, ezért kellő empátiával kell kezelniük a felmerülő helyzeteket.

Ha többet szeretne megtudni a projektről, látogasson el a TestvérTerükre.

„Friendly People for Friendly Energy”

(Sallai Zoltán, Ady Endre Gimnázium)

A hat ország részvételével létrejött projekt célja a tanulók „öko-érzékenységének” fejlesztése, hogy belássák, felelősek vagyunk környezetünkért. A munka során a tanulók megismerkednek a megújuló energiaforrásokkal, ezek felhasználási módjaival és megtanulják, hogyan óvhatják környezetüket helyi, országos és Európai szinten egyaránt. Megismerik és felkutatják saját ökológiai lábnyomukat, és feltérképezik, hogyan lehet csökkenteni a környezetet ért káros hatásokat. A projektmunka velejárójaként fejlődik a tanulók szociális érzékenysége, megismerik a többi ország kultúráját és nem utolsó sorban nyelvtudásukat is fejlesztik.

Ha többet szeretne megtudni a projektről, látogasson el a TestvérTerükre.

A döntősöknek sok sikert kívánunk!

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> sulinet.hu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: