Interaktív eszközök - Interaktív táblák

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésMi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla

Vajon tényleg hátrány, ha nem támaszthatjuk a kezünket írás közben a táblára? A kemény vagy a puha tábla bír ki több megpróbáltatást? Tulajdonképpen az érintési, vagy a vetítési képfelbontástól függ a tábla érzékelésének pontossága?

E kérdésekre keresi a választ a Smart "Mi az igazság" című tanulmánya.

Az érintésen alapuló technológia hódítása

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív táblaAz érintéssel működtethető rendszerek lassan mindennapjaink megszokott részévé válnak: ezt használjuk, amikor megnézzük leveleinket a PDA-n, vagy amikor pénzt veszünk fel egy bankjegy automatából. Minden érintésen alapuló rendszer működésének lényege, hogy a felhasználó a képernyő megérintésével kerül kapcsolatba a számítógéppel.

Az interaktív táblák esetében két érzékelési technológiát különböztethetünk meg: az egyik, amikor tollal és ujjal is működtethető a rendszer, a másik pedig az, amikor az ujjra érzéketlen, csak a tollat ismeri fel. Mindkét technológiának megvannak a maga előnyei, nyilván saját igényeinknek megfelelően érdemes választanunk közülük.

Ugyanakkor rengeteg olyan tévhit kering, amelyek eltéríthetnek bennünket a helyes döntéstől. Ezért került sor ennek a dokumentációnak a megírására.

A krétás tábla használata közben is ritkán támasztjuk meg kezünket

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla Gyakran hivatkoznak arra, hogy amikor kézzel írunk a táblára, szükséges a kéz táblán való megtámasztása, s ekkor a tollra és kézre is érzékeny táblák elkerülhetetlenül valamilyen művelettel kapcsolják majd össze ezt az érintkezést. Azonban egy függőleges helyzetű, nagy kiterjedésű felület esetében valójában nincs szükség a kéz megtámasztására, sőt az csak nehézkesebbé tenné az írást és rajzolást ezen a felületen.

Amennyiben valamilyen oknál fogva mégis biztosak vagyunk benne, hogy esetünkben nélkülözhetetlen a kéz táblán való megtámasztásának lehetősége, ezt a funkciót csak a kizárólag tollal működtethető táblák képesek biztosítani.

A higiénia nem attól függ, hogy a tollat, vagy ujjunkat használjuk-e

Azt sem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy a kizárólag tollal működő rendszerek sokkal higiénikusabbak lennének, mint azok, melyeket minden felhasználó saját ujjával érint, hiszen a tollat is éppúgy mindenki megfogja, akár egy ajtó kilincsét. Szükség esetén lehetőségünk van megfelelő tisztítószerek beszerzésére és alkalmazására.

A kizárólag tollal működtethető táblák nem feltétlenül tartósabbak

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív táblaA tábla tartóssága nem függ össze azzal, hogy ujjunkkal is, vagy kizárólag tollal használható. Mindkét esetben léteznek ellenálláson alapuló és elektromágneses elven működő táblák.

Az ellenállásos elven működő táblák előlapja poliészter alapú műanyagból készül, és ha az ujjunkkal megnyomjuk a tábla felületét, azonnal hozzáérintjük az előlapot a hátlaphoz, ezáltal megszüntetve a rétegek közötti pici légrést. Néhány elektromágneses elven működő tábla előlapja ellenben melamin alapú műanyagból készül, ami keményebb ugyan, de nem feltétlenül tartósabb.

A legtöbb szakvélemény szerint kijelenthető, hogy az ellenállásos elven működő, kézzel is vezérelhető táblák kemény bevonatú poliészter felülete valójában sokkal ellenállóbb, mert a karcolások, benyomódások, ütések és környezeti terhelések után könnyen visszanyeri eredeti alakját.

Nem jelent nagyobb pontosságot a nagyobb érintési képfelbontás

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla Fontos megkülönböztetnünk az érintési és a vetítési képfelbontást, ugyanis ekkor nem esünk abba a hibába, hogy azt hisszük: az érintési képfelbontás nagyobb pontosságot jelent. Az érintési képfelbontás azt jelenti, hogy a képernyő hány érintkezési pontot képes érzékelni és egymástól megkülönböztetni, amikor megérintjük a táblát. Ezt pedig nagy mértékben befolyásolja és korlátozza maga a vetítési képfelbontás.

A digitális projektorok vetítési képfelbontását pixelben mérik, tehát bármit teszünk is a táblán, az nem lehet pontosabb egy pixelnél. Probléma akkor adódik, ha kevesebb érintési pont van a tábla felületébe integrálva, mint pixel.

A manapság piacon lévő interaktív táblák esetében az érzékelési pontok száma már jócskán meghaladja a mai projektorok különböző felbontási értékeihez tartozó pixelszámot, sőt még a jövőbeli vetítők várható pixelszámát is. Valójában könnyen belátható, hogy az interaktív tábla igazi precizitását tulajdonképpen a használt vetítési projektor képfelbontása korlátozza.

Amit tehát biztosan megállapíthatunk

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla Sokan vannak, akiknek kényelmesebb, ha az ujjukat is használhatják az interaktív tábla működtetéséhez, akik a különböző egérfunkciókat, vagy a digitális tintával történő írást is könnyebben tudják ujjukkal végrehajtani, mint egy speciális toll segítségével.

Az óvodások és speciális nevelési igényű gyermekek között sokak számára kifejezetten kihívást jelent megfelelően használni a tollat saját kezük helyett.

A kizárólag tollal működtethető rendszerek általában csak az alapvető sajátosságokat és funkciókészletet biztosítják. Nincs mindenkinek szüksége arra, hogy választhasson a toll és az ujj használata között, van, akinek kényelmesebb a toll, vagy fontosnak érzi, hogy megtámaszthassa a kezét írás közben.

A döntést saját igényeink alapján kell meghoznunk

Az interaktív táblák viszonylag új és egyre megújuló IKT eszközök, hiszen a gyártók folyamatosan dobják piacra újszerű technológiáikat és új sajátosságokkal rendelkező termékeiket. A felhasználóknak végső soron maguknak kell mérlegre tenniük a különböző rendszerek előnyeit és hátrányait, illetve saját igényeiket.

Azonban érdemi döntéshez elengedhetetlen, hogy lássuk a különbséget a tévhitek és a tények között, hogy a tollal és ujjal is, valamint a kizárólag tollal működtetető rendszerek közötti lényeges különbségeket elsősorban az alapfokú vagy prémium funkciókészlet és a személyes igények határozzák meg – nem pedig a kéz megtámaszthatósága, a higiénia, a tartósság vagy a felbontás.

Mi az igazság? - Tollal vagy tollal és ujjal is vezérelhető interaktív tábla

LSK Hungária - www.lsk.hu
A tanulmány teljes terjedelmében itt olvasható >>> smart.lsk.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: