Interaktív eszközök - Interaktív oktatóeszközök

Tech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész) - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésTech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész)

Az oktatórendszer moduláris felépítésének és a hozzá tartozó sokrétű szoftvernek köszönhetően csupán a tanár kreativitásán múlik, milyen tanmenet szerint halad és óráin milyen szervezési formákat alkalmaz.

A második részében bemutatjuk a Tech-Prep mellett alkalmazható oktatási módszereket és a szoftver felépítését.

Az oktatórendszer által tartalmazott modulok az egyes témakörhöz kialakított és a gyakorlást ténylegesen megvalósító  berendezésből (hardver), és a számítógépes szimulációt is biztosító oktató programból (szoftver) állnak.

Intelligens oktatórendszer, változatos munkaforma

A számítógépen futó szoftver irányítja a gyakorlati munkát. Megismerteti a tanulókat a tárgyalt témában alkalmazott technológiával – visszacsatolva a más tárgyakban elsajátított ismeretekre is –, annak környezeti vonatkozásaival és gyakorlati alkalmazásaival. Mindez az éppen felmerülő igényektől függően bemutatóra, egyéni tanulásra, vagy csoportmunkára is alkalmazható.

Tech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész)

A munkaállomások hálózatba kapcsolásával egy hatékony „Számítógéppel felügyelt laboratórium” alakítható ki (opcionális), amely lehetővé teszi a tanulók munkájának ellenőrzését, teljesítményük követését a kísérletek és gyakorlatok során.

Elméletet csakis a gyakorlaton keresztül

A Tech-Prep oktatórendszer használata közben a különféle tananyagok megértéséhez és a gyakorlati munka megfelelő, hatékony elvégzéséhez szükséges tudományos fogalmak és fizikai törvényszerűségek mindenki számára érthető, könnyen áttekinthető, rendszerezett formában kerülnek elő.

Az elmélet és a gyakorlat közti összefüggések láttatása mellett a tanulók megismerkednek az ipari szimulációk fontosságával, melyet egyből ki is próbálhatnak a gyakorlatban. A diákok saját programok megírásával maguk is készíthetnek szimulációkat. Nem kell azonban komoly programozói tudást feltételezni ehhez, ugyanis a szoftver készítői felhasználóbarát, ikonalapú utasításrendszer segítségével kiküszöbölték a programozói tudás szükségességét.

A szimulációk és a virtuális műszerek varázslatos világa

Tech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész) Amennyiben a jól működő program átesett a sikeres tesztelésen, lehetőség van azt valós üzemmódban is futtatni az egyes kapcsolódó berendezéseken.

Sokszor előfordul, hogy szükség lenne különféle elektromos jellemzők mérésére alkalmas műszerekre, oszcilloszkópra, DMM-re a szimulációk során. A program ezt is tudja, virtuális műszerekkel leolvastathatók a megfelelő adatok, melyek aztán a képernyőn válnak láthatóvá.

Felhasználóbarát szoftver, ikonalapú programozás  

Tech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész) A magyar nyelven is elérhető szoftver az általánosan elterjedt ablakos kezelőfelülettel rendelkezik, ezzel  segítve a felhasználót a gyors eligazodásban. Indítás után a modul tartalomjegyzéke látható.

Egy fejezet kiválasztását követően a programra jellemző egységes képernyőfelülettel találkozunk, melyen beszédes ikonok segítenek a további műveletek kiválasztásában és végrehajtásában. Itt van lehetőség az ikonalapú programozásra, egyszerű vezérlő programok futtatására, szimulációk tesztelésére is.

A szoftverben található szószedet, mely a fontosabb kifejezéseket bővebb magyarázattal látja el, illetve sor kerül az egyes témakörökhöz kapcsolódó szakmák bemutatására is.

Modulrendszer - egyéni szervezési lehetőség

Az oktatórendszer készítői figyelmet fordítottak a modularitás lehetőségére, ezzel nagyban hozzájárulva a sokféle tantervi követelmény kielégítéséhez. A négy alapvető témakört 15 kisebb területre osztották:

 • Megújuló energiaforrások

       o Napenergia

       o Hidro-Napenergia,

       o Szélenergia

 • Technológiai rendszerek és ipari alkalmazásaik

       o Hidraulik

       o Pneumatika

       o Mechanika

       o Szállítószalag és érzékelők

       o Számítógépes raktározás

       o Robotika

       o Folyamatszabályozás

 • Anyagmegmunkálás

       o CNC Marógép

       o CNC Esztergagép

       o Műanyag vákuumformázás és hajlítás

 • Elektronika és távközléstechnika

       o Elektronikai alapok

       o Távközléstechnikai alapok

Bár minden tanár saját maga tudja leghatékonyabban beosztani az idejét, mégis tudjuk, minden kezdet nehéz. Az új eszközök használatának begyakorlásáig álljon itt egy lehetséges óraszám-felosztás, mely megfelelő kiindulási alapot nyújthat a továbbiakhoz.

Tech-Prep - Pályaorientációs oktatórendszer nem csak szakközépiskolásoknak (2. rész)

A modulok részletesebb bemutatására sorozatunk harmadik részében kerül sor.

Bemutatjuk: Innovatív Oktatási Technológiák Kft. - Húsz éve az innovatív oktatásért - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
További információ a Tech-Prep-ről itt olvasható >>> ite.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: