IKT műhely - Netbiztonság

A kiberbűnözők is alkalmazkodnak az új IT-trendekhez - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésA kiberbűnözők is alkalmazkodnak az új IT-trendekhez

A karácsony és a szilveszter közeledtével megszokott dolog, hogy a nagy biztonsági vállalatok évértékelést tartanak, valamint igyekeznek felhívni a felhasználók figyelmét a következő évek lehetséges biztonsági kockázataira.

Újabb számítógépes biztonsági cég, a Trend Micro adta ki jövő évi előrejelzését. A Trend Micro Future Threat Report 2010 című anyag szerint a virtualizációs technológiák, a számítási felhők és a folyamatosan változó internetes struktúrák megnyitják az utat a kiberbűnözők előtt, akiknek így lehetőségük nyílik új kártevők, valamint támadási módszerek kipróbálására.

A kiberbűnözők kifejezetten arra specializálták magukat, hogy figyelik az aktuális híreket, a technológiai trendeket és azokhoz igazítják a tevékenységüket. A legjobb példa erre a gazdasági válság, amelyre azonnal reagáltak a kéretlen reklám e-mailek. Ezt az elmúlt egy évben több hír is alátámasztotta.

A kiberbűnözők is alkalmazkodnak az új IT-trendekhez

A Trend Micro elemzői úgy vélték, hogy ugyan a Cloud Computing és a virtualizáció alkalmazása komoly előnyökkel, például költségmegtakarítással jár a cégek számára, de vannak olyan kockázatok is, amikről nem szabad megfeledkezni. A legnagyobb probléma, hogy a két technológia támadhatóbbá teszi a vállalatokat. Jó példa erre, hogy novemberben a Danger.com nevű szolgáltatónak komoly gondjai adódtak a Cloud Computing-alapú számítógép-központjában és elveszítette számos ügyfele személyes adatait.

Az IPv6 szintén felkeltette a bűnözők érdeklődését és ugyanez a helyzet a nemzetközi szintű doménnevekkel is. Utóbbiak bevezetése miatt új erőre kaphatnak az adathalász-támadások. Szintén nagy szerepet játszhatnak az online veszélyek terjesztésében a közösségi portálok és elsődleges célpontjaik lehetnek az adathalászoknak. 2010-ben ugyanakkor kevesebb globális online akcióra számítanak a szakemberek. Előtérbe kerülhetnek viszont a gondosan megtervezett és levezényelt regionális támadások. Az elemzők rámutattak arra is, hogy biztonsági kockázatot jelenthet a Windows 7, mivel alapkonfigurációjában még a Vistánál is sebezhetőbb.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a kártevők már most képesek akár órák alatt mutálódni és a számítógépek megfertőzéséhez elég, ha valaki csak egyetlen alkalommal is és csupán néhány másodpercre keres fel egy oldalt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: