Interaktív eszközök - Elölről vetített Interaktív táblák

Az elölről vetített interaktív táblák típusai - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla, interaktív panel, digitális rajztábla, táblamásolók, digitális mikroszkóp, oktatási projektor, ultraközeli vetítés, szuperközeli projektor, dokumentumkamerák, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, PC és laptop, e-papír, digitális toll, digitális olvasóköny, webkamera, nyelvi laborork, interaktív tanterem, táblaszoftver, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

Az interaktív táblákat számos megközelítésből lehet csoportosítani. Beszélhetünk róluk technológiai alapon és/vagy felhasználói szemszögből.

Minden technológiának vannak előnyei és hátrányai egy másik technológiához képest...

 
A különböző megoldások bemutatása segíthet abban, hogy mindenki a saját igényei alapján tudja eldönteni, hogy számára melyik tábla a legmegfelelőbb.

Az első, és legegyszerűbb megkülönböztetést a számítógép képét a táblára vetítő projektor elhelyezkedése alapján tehetjük.

A ma használatos interaktív táblák 90-95%-nál a vetítő szemből vetíti meg a táblát. Ezért nevezzük ezeket elölről vetített tábláknak (angolul: front-projection interactive whiteboards).

A megoldás egyszerűsége és olcsósága miatt vált közkedvelté. Mivel az előadó a projektor és a tábla között áll, ezért az előadó a táblát használat közben árnyékolhatja, illetve óhatatlanul a vetítő fényébe tekinthet, amikor a hallgatóság felé fordul. Ezen hátrányok kiküszöbölésére számos technikai megoldás született (szuperközeli vetítés).

A hátulról vetített táblák esetében a projektor, értelemszerűen, a tábla mögött van elhelyezve (angolul: rear-projection interactive whiteboards).

Rendkívüli előny, hogy a projektor fénye nem zavarja sem az előadót, sem a hallgatóságot, ugyanakkor az ilyen rendszerekért jóval borsosabb árat kell fizetni.

Ezek a megoldások inkább az üzleti szférában terjedtek el, de természetesen létjogosultságuk az oktatástechnikában is vitathatatlan.

Amilyen változatos elnevezéssel illetik az interaktív táblákat (aktívtábla, okostábla, digitális tábla, elektronikus tábla, virtuális tábla...), olyan sok, az érintési pont helyének pontos meghatározására szolgáló technológia létezik: ellenállás változás, elektromágneses, infravörös, ultrahang, infra és ultrahang együttesen, lézeres és optikai.

A különböző érzékelési megoldásokhoz különböző táblafelületeket tartoznak.

Így a táblák felülete szerint megkülönböztetünk „puha” és „kemény” interaktív táblákat.

További csoportosítási lehetőség adódik attól függően, hogy az interaktív tábla használatához kell-e speciális vezérlő toll, vagy sem (passzív illetve aktív táblák).

Ellenállás-változás elv

A "klasszikus" „puha táblák” az ellenállás-változás érzékelésének az elvén alapulnak.

Az un. vezetőrétegen alapuló technológiával készült tábláknál egy rugalmas műanyag előlap mögött kemény hátsó lemez helyezkedik el.
Mind a rugalmas előlap hátsó felületét, mind pedig a kemény hátsó tábla első felületét egy-egy vezető ellenállásréteg borítja.

Interaktív oktatástechnika Portál - Ellenállás változás mérési elv - www.iot.huA két vezetőréteget egy rendkívül vékony, - az emberi hajszálnál alig vastagabb (100-150 mikron) - légréteg választja el egymástól, amit mikróméretű távtartó gyöngyök hálózata biztosít.

A tábla felszínére gyakorolt nyomás hatására - a pontosan meghatározható X,Y koordinátájú ponton - egy elektromos jel keletkezik, amit a számítógép érzékel. A technológia egyaránt érzékeli az ujjunkkal, műanyag tollal vagy más eszközzel való érintést.

Ezt a technológiát ezért nevezzük „passzív”-nak is, mert nem kell hozzá speciális, aktív íróeszköz. A fólia anyaga ellenálló, kemény felületű poliészterből készül, azonban a táblára való, száraz filccel írást egyes márkáknál nem szokták javasolni.

A tábla felbontási képességét a távtartók fizikai elrendezése határozza meg, de a táblák felbontása tökéletesen kielégíti a mindennapi igényeket.

A technológia ugyanakkor, - éppen az aktív toll hiányában -, korlátozottabb vezérlési (egér) funkciókkal rendelkezik. Nem lehet ún. lebegő kurzorfunkciót szimulálni, ugyanakkor a jobb és bal gombos egérfunkciók szoftvermegoldásokkal áthidalhatók.

Ellenállás-változás technológiával működő táblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  Returnstar - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  AVM Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
 
  AVCentrum Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
AVM Konferenciatechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

 
ERLAS Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  ERLAST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 


ElektromágnesesWikipédia - Szaad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu táblák

A „kemény” tábla lehet „aktív” és „passzív” is.

A „kemény” táblát már érintéssel is könnyen meg lehet az különböztetni a „puha” táblától , hiszen ezek felülete előtt nincs „kifeszítve” a speciális érzékelő fólia, tehát ujjunkkal való érintéskor nem érzékeljük a felület rugalmasságát.

Az un. „kemény tábla” esetén többféle érzékelési technológiával találkozhatunk.

Az egyik megoldás, amikor két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Az érzékelő háló úgy működik, mint egy antenna: elektromos jelet ad a számítógépnek, ha a tábla felülete elektronikus tollal vagy különleges mágneses jellemzőkkel rendelkező tollal érintkezik.

Interaktív Oktatástechnika portál - elektromágneses technológia - www.iot.huHa az ujjunkkal vagy más eszközzel érünk a felülethez, a tábla nem reagál.

Az ilyen táblák felbontóképessége nagyságrenddel jobb az érintős táblákénál, akár 40 pontot képesek megkülönböztetni milliméterenként.

Ez, - első ránézésre abban mutatkozik meg, hogy a vezérlő toll hegye gyakorlatilag ugyanolyan vékony mint egy hagyományos, megszokott tollé, tehát a toll fogása, kezelése nagyon hasonlít a mindennapokban megszokott érzéshez.

A nagy érzékelési felbontás kézzelfogható gyakorlati előnyt igazán csak a kis, grafikus kézitábláknál jelent (ezekről később lesz szó).

Ezekben a tollakban sincs hagyományos egérkattintási funkció, jól kihasználható viszont az érzékelő rendszernek az a tulajdonsága, hogy a toll jelenlétét a tábla pár milliméterrel a tábla felett már képes érzékelni, tehát alkalmas a „lebegő” kurzorfunkció kiváltására.

A táblára a kezünkkel írás közben rátámaszkodhatunk, ez nem zavarja az érzékelést.

Gondoskodni kell azonban arról, hogy ilyen tollból mindig legyen egy-két tartalék, hiszen elvesztésük esetén nem lehet a táblát használni.

A most bemutatott megoldások még egy fontos, és megkülönböztető tulajdonsága, hogy ezeknél a megoldásoknál maga a tábla az érzékelő felület, tehát az interaktív érzékelő eszköz és a vetített felület elválaszthatatlanul összeépül.

Az alábbi technológiáknál viszont az interaktív felület és az érzékelő eszköz már két külön fogalom, mert nincs közöttük elválaszthatatlan fizikai kapcsolat.

Elektromágneses technológiával működő táblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  Clasus Interaktív Táblarendszer - Interaktív Oktatástechnika Portál  Promethean. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  Interwrite - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
Numonics Corporation - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
 iDoctum Balázs-Diák Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
  Commitment Zrt. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt - ESZKÖZ - TANANYAG - KÉPZÉS - KÖZÖSSÉG - MŰHELY - INTERAKTÍV NAPTÁR és KATALÓGUSOK - Minden, amit az interaktív oktatástechnikáról tudni kell. 
DNN Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
ERLAST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

 
Cleverboard - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
CONEN - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  Cleverproducts Kft.  Stiefel Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 

UltrahangWikipédia - Szabad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu/ infravörösWikipédia - Szaad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu rel= érzékelők

Ebben az esetben nem maga a tábla érzékel, hanem a tábla mellett elhelyezett ultrahangot, és infravörös hullámokat vevő egység érzékeli, egy - a táblához tartozó - tollba épített adó jelét.

A toll csak akkor ad jelet, ha a csúcsát a táblához érintve, azt kis erővel benyomjuk. Az X-Y koordináták azonosítása az ún. háromszögelés elvén alapul:

Közismert, hogy az ultrahangot távolság mérésére azért használják, mert terjedési sebességének ismeretében, az idő mérésével könnyen meghatározható a hang megtett útja.

Interaktív Oktatástechnika Portál - Infra/Ultrahang mérési elv - www.iot.huAz is ismert, hogy a fény nagyságrendekkel gyorsabban terjed, mint a hang (ultrahang), így az érintéskor, az ultrahanggal egyszerre kibocsájtott infravörös fényt (piros vonal az ábrán) "azonnal" érzékelik a vevőegységbe épített érzékelők és elindítják az ultrahang mikrofonok "stopperóráit".

Az ultrahang mikrofonok a vezérlő toll távolságától függő időeltolódással fogják az ultrahangot érzékelni. Ebből az időből az érintés helyének távolsága pontosan meghatározható.

Mivel a két ultahang érzékelő egymáshoz viszonyított távolsága ismert, így - az ugynevezett háromszögelési módszerrel - az érintés exakt X,Y koordinátái meghatározhatók.

Ilyen interaktív eszköz páros (adó-vevő egység) önmagában is beszerezhető, és segítségével bármilyen sík felület interaktívvá tehető. Ezeket nevezik mobil interaktív eszközöknek.

Az ezzel a technológiával felszerelt táblák anyaga gyakorlatilag bármilyen lehet, ami alkalmas a vetítésre. A gyártók ezeket a táblákat kimondottan kétfunkciósként említik, hiszen „üzemen kívül”, közönséges fehértáblaként használhatók.

Ugyanúgy kell vigyázni az aktív tollra, mint a elektromágneses tábláknál. Ezek a tollak vastagabbak, mint az előbb említettek, hiszen bennük minden esetben elem is kell legyen, hogy jeleket tudjanak adni. Ezért ezeket „aktív” tollnak is szokták nevezni.

Az aktív tollak többfunkciósak, tudják a jobb, illetve bal egérgomb kattintási lehetőséget.

Ultrahang/Infravörös technológiával működő táblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

 
B&L Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  3M - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  Galax Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
Optikai érzékelők

Az előzőekben felsorolt technológiák többsége egyszerre csak egy személy, egy érintését tudja feldolgozni. Egyidejűleg tehát rendszerint csak egy ember használhatja közvetlenül a táblát.

Infrared sugárzókból és egy vagy több digitális kamerából álló kombinált technológia alkalmazásával megjelentek az első olyan táblák, amelyeket egyszerre két ujjal is lehet vezérelni (multi-touch technológia).Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla optikai mérési elv - www.iot.hu

A táblát körülvevő keretbe elhelyezett infravörös fényforrások a keret belső éleire ragasztott fényvisszaverő prizmafóliákról visszaverődve, a tábla síkja felett egy láthatatlan fényréteget, fényfüggönyt hoznak létre.
Az ebbe a síkba behatoló bármilyen tárgy jelenlétét optikai kamerák figyelik és határozzák meg a pontos (érintési) koordinátákat.

Ezek a táblák kézzel is és/vagy aktív tollal is vezérelhetők. Az aktív tollba 3 egérgomb funkciót építettek.

Mivel az érzékelő a keretben, a táblától függetlenül van elhelyezve, így – meghibásodás esetén – könnyen cserélhető. A tábla anyaga általában egy jó minőségű, száraz filccel írható fehértáblának felel meg.

Optikai technológiával működő táblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  QOMO - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
B&L Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
ERLAS Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  AV Centrum Kft. 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  ERLAST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 

Egyérintős – többérintős, egyszemélyes - többszemélyes használat

Az interaktív táblák felhasználói szempontból tehát aszerint is csoportosíthatók, hogy egy időben hány érintést tud a tábla megkülönböztetni, illetve, hogy egyszerre hány személy használhatja, dolgozhat rajta.

A jelenleg forgalmazott táblák döntő többsége egyérintős, egyszemélyes tábla, vannak azonban szoftvermegoldások arra, hogy egy táblát többen is használjanak. Ezek a táblaszoftverek lehetővé teszik a tábla két részre való felosztását, és „ideiglenesen” így két ember is dolgozhat egymástól függetlenül a táblán.

A távvezérlő kézitáblák használata szintén lehetővé teszi a tábla (távolról történő) több személy általi, egyidejű használatát.

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: