Projektorok - Oktatási projektorok

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac? - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésAz Epson és a Boxlight a napokban mutatták be új, interaktív projektoraikat, melyeknek segítségével bármilyen felület azonnal interaktívvá tehető.

Ez a megoldás magában hordozza azt a lehetőséget, hogy nem kell külön hagyományos interaktív táblát vásárolnunk, hiszen maga a projektor tartalmazza az interaktív eszközt is.

Claudine Wolas, az Epson termékmenedzsere szerint a BrightLink 450Wi egy olyan projektor, amely képes megváltoztatni az interaktív táblák jelenlegi piacát. Mint mondja, ez nem csupán egy új projektor, hanem valójában egy új interaktív tábla is.

Közel, és távol a legjobb - ultraközeli interaktív vetítés

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac? A pár napja, 2010 január 13-án bemutatott BrightLink projektor bárhova felszerelhető az osztályban, s mivel ultra-közeli vetítő is egyben, akár egészen közelről is megvilágíthatjuk vele a kívánt felületet (például abban az esetben, ha épp a tábla tetejéhez rögzítjük a készüléket). Használatához nincs szükség speciális felületre, vagy interaktív táblára, hiszen a hagyományos tábla is tökéletesen megfelel.

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac? Az ultra-közeli vetítési projektorok nagy előnye, hogy nem vetnek árnyékot a táblára és nem világítanak sem a tanár, sem pedig a diákok szemébe. A projektor hagyományos, és széles vetítésű üzemmódban is képes dolgozni, így 150-240 cm átmérőjű vetített, interaktív képet biztosít.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell már a vásárláskor a tábla méretét véglegesen meghatároznunk, hiszen igen széles határok között változtathatjuk a tábla nagyságát - igényeinknek megfelelően. Mindezt egyetlen projektor képes biztosítani nekünk.

A tavaszi megjelenésig még eldől a táblaszoftver kérdése is

A projektor az Epson 3LCD technológiájával készült, és 2500 lumen fényerejű. Az interaktív felületet egy infra tollal vezérelhetjük, a hozzá tartozó szoftver pedig táblafüggetlen, azaz bármilyen programot futtathatunk rajta.

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac?A cég tárgyalásokat folytat az RM Education táblaszoftver megvásárlásáról, amely az RM’s Easiteach névre hallgat, de arról még nem született döntés, hogy a táblaszoftver ingyenes velejárója lesz-e a projektornak.

Az Epson 2010 tavaszától forgalmazza majd termékét.Boxlight ProjectoWrite2/W - A tábla nélküli interaktivitás nem újdonság, azonban...

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac?

Alig egy nappal az Epson bejelentése előtt mutatta be a Boxlight is új, ProjectoWrite2/W elnevezésű szuperközeli LCD-s projektorát, amely XGA felbontást biztosít, és mintegy 200 cm-es átmérőjű interaktív felületet képes bárhová vetíteni. Ez a készülék a Boxlight egy 2007-es fejlesztésének a legújabb változata.

A tábla nélküli interaktív táblák valójában nem jelentenek újdonságot, hiszen a Mimio, vagy az ONfinity CM2-es rendszerek - másfajta technológiákkal - lényegében bármilyen felületet interaktívvá tudnak tenni. A különbség az, hogy ezekhez a rendszerekhez még továbbra is szükség van egy digitális projektorra. Az interaktív projektorok viszont tartalmazzák az interaktív eszközt és magát a projektort is.Az iskolák jól járhatnak az interaktív projektorokkal

"Az interaktív projektorok kedvező ára miatt az iskolák ugyanazért a pénzért gyakorlatilag kétszer annyi interaktív táblát helyezhetnek üzembe" - nyilatkozta annak a kaliforniai iskolának a beszerzésekért felelős informatikai vezetője, ahol november óta folyik a BrightLink 450Wi projektor gyakorlati tesztelése.

A szakember szerint a hagyományos interaktív táblák egyik tipikus problémája az újrakalibrálás szükségessége. Különösen igaz ez a hordozható interaktív eszközökre. A szokásos interaktív táblákat természetesen strapabírónak ismerte el, egyúttal elmondta, magasabb költségük miatt gyakran a projektorok minőségén spórolnak az iskolák, és ezért nem a legmegfelelőbb, például a legkorszerűbb rövid vetítési távolságú projektorokat választják.

Interaktív projektorok - Földrengés előtt az interaktív tábla piac?Az Epson új projektora azon túl, hogy tartalmazza az interaktív eszközt is, kimagasló képminőségével hívja fel magára a figyelmet.

Végül, de nem utolsó sorban, igaz az a régi mondás, hogy minél kevesebb alkatrészből áll valami, annál kisebb a meghibásodás valószínűsége. - tette hozzá az informatikai vezető.

Interaktív projektorok - pro és kontra

Az ONfinity termékek gyártója képviseletében Mike Rodems elismerte, hogy a projektorral összeépített interaktív rendszerek esetében valóban nincs szükség újrakalibrálásra. Szerinte azonban a különálló interaktív eszköz megadja az iskoláknak azt a lehetőséget, hogy maguk válasszanak projektort. Másrészről különálló projektor és interaktív eszköz esetén az interaktív rendszer függetlenné válik a projektor élettartamától, illetve annak az elhasználódásától is.

Nem félünk a farkastól - az interaktív táblák nem vonulnak ki a piacról

Linda Thomas, az interaktív tábla piacvezető SMART Technologies cég marketing igazgató helyettese elmondta, hogy nem félnek az új interaktív projektorok megjelenésétől, hiszen biztosak benne, hogy a tanárok továbbra is a SMART táblákat fogják előnyben részesíteni. Mint mondta, jelenleg is sok egyszerű és olcsó interaktív eszköz van a piacon, ezért nem zavarja őket egy újabb technológia, vagy megoldás feltűnése.

Hozzátette, a SMART valójában nem csak egyszerűen interaktív oktatástechnikai eszközök előállítója és forgalmazója. Sokkal többet nyújtanak, hiszen az oktatást, mint olyat, egészében igyekeznek szolgálni. A cégnél kiemelt szerepet kap a tartalomfejlesztés, és az olyan megoldások nyújtása, amelyek az osztálytermet magát segítenek a 21. századi oktatási környezetté alakítani.

Mint mondta, a tanárok azért választják a SMART-ot, mert a piacon egyedülálló komplett oktatási megoldásokat kínál.

LSK Hungária - www.lsk.hu

Bővebb információ itt olvasható lsk.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: