IKT műhely - Netbiztonság

Szimulátor az online veszélyek kivédésére - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésSzimulátor az online veszélyek kivédésére

Az IRBI (Internet Risk Behaviour Index) célja, hogy egy biztonságos környezetben szembesítse a felhasználókat az interneten rájuk leselkedő veszélyekkel és megtanítsa őket e szituációk kezelésére.

Szimulátor az online veszélyek kivédésére
Az IRBI platformot a Ludwig Maximilian Egyetem kutatói és a Microsoft munkatársai közösen fejlesztették ki. A rendszer többek között azt teszteli, hogy valaki képes-e önállóan megalkotni egy biztonságos jelszót, vagy hajlamos-e a személyes adatainak gyors kiadására, esetleg könnyen meggyőzhető-e különböző online előfizetések megkötésére. "A célunk az, hogy praktikus segítséget nyújtsunk a jelenlegi online veszélyek kivédésére és hogy egy gyakorlóplatformot biztosítsunk az embereknek" - mondta Tom Köhler, a Microsoft információbiztonság-stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Az IRBI képernyőképeket mutat a felhasználóknak, valamint emellett mindennapi helyzetekben teszteli a reakcióikat. Egy közösségi portálon például el kell döntenie az illetőnek, hogy kiadja-e a barátai és ismerősei e-mail címeit vagy sem. Amennyiben ezt a beleegyezésük nélkül megteszi, úgy a rendszer azonnal közbelép és felvilágosítja arról, hogy megsértette az adatvédelmi előírásokat.

Egy másik szituációban egy olyan oldalt kell felkeresni, amelyen számos tesztelésért cserébe ingyen megrendelhető termék és sok apró betűs információ található. Amennyiben valaki ez utóbbiakat nem olvassa el, hanem automatikusan rendel, úgy automatikusan beleegyezik valamilyen szerződés megkötésébe, ami 30 napon belül hatályba lép. A látogatók akár többször is tesztelhetik az egyes helyzeteket és a saját reakcióikat. A cél az, hogy az emberek felkészüljenek a virtuális világban rájuk leselkedő veszélyekre és megtanuljanak ezekre megfelelő módon reagálni. A legfontosabb természetesen az, hogy soha ne essenek pánikba, hanem igyekezzenek tiszta fejjel és logikusan, nem kapkodva gondolkodni.

Az IRBI kifejlesztésében részt vett Werner Degenhardt pszichológus, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Pszichológiai és Pedagógiai Karának munkatársa, akinek meggyőződése, hogy bármely jól felkészített felhasználó képes ezeket a feladatokat kitűnően megoldani. A platform a Critical Incident Technique-n alapul, amit már a második világháború idején sikeresen alkalmaztak a pilóták kiképzésében. A módszer időközben világszerte elterjedt. Jelenleg kereken 10 000 regisztrált IRBI-tag van és Köhler azt reméli, hogy előbb vagy utóbb a vállalatok is felfedezik ezt a nagyszerű lehetőséget a munkatársaik képzésére.

A mostani verzió összesen 30 feladatot tartalmaz és elérhető Silverlight-kompatibilis, valamint HTML-es változatban is. Az IRBI egyaránt használható Windows 2003 és 2000 SP4, Windows XP SP2 és SP3, Windows Server 2008 és 2008 R2, Vista és Windows, valamint Mac OS 10.4.8 operációs rendszerek alatt, illetve Internet Explorer 6, 7 és 8, Safari 3 és 4, valamint Firefox 3 böngészőkkel. Az IRBI nyilvánosságra hozott egy kompatibilitási táblázatot, így mindenki meggyőződhet arról, hogy az ő számítógépén és rendszerén futtatható-e a szoftver.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: