Közösség - Események

Múzeumok, internet, digitalizálás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésMúzeumok, internet, digitalizálás

A Magyar Nemzeti Múzeum a Régészeti és Művészettörténeti Társulat Digitális Műhelyének keretében 2010. január 14-15-én ismét megrendezi a "Múltunk jövője" című múzeumi informatikai konferenciát.

Múzeumok, internet, digitalizálás
 
Az emlékanyag digitalizálása a magyar múzeumok számára is óriási kihívást jelent. Egyrészt a szakma a mai napig nem alakította ki az erre vonatkozó szabványokat, másrészt a gyűjteményekben található tárgyak mennyisége és sokfajta volta alapos körültekintést igényel. A digitalizálás szempontjából lényeges, hogy a természet és az emberiség keletkezésének és fejlődésének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi és egyéb bizonyítékait, valamint a művészeti alkotásokat befogadó, a köz érdekére számot tartható gyűjteményekben mindenki számára biztosítani kell a hozzáférést.

A most megrendezésre kerülő tanácskozás során a szakemberek arra a kérdésre szeretnének válaszokat keresni, hogy milyen út áll a hazai múzeumi anyag digitalizálásai előtt, mit tanulhatnak az eddig elért eredményekből, és az intézmények milyen módszerekkel, megoldásokkal, szabványokkal és célkitűzésekkel jelenhetnek meg a virtuális térben, és válhatnak a kulturális örökség online tárházaivá.

A rendezvényen külföldi szakemberek ismertetik majd tapasztalataikat a hazai közönséggel, így a megnyitó után Jean Paul Bessieres-Orsoni, a francia Agence photo Réunion des Musées Nationaux vezetője történeti fotó- és tárgyanyaguk digitalizációjának tapasztalatairól tart majd előadást, amelyben az ottani, különösen értékes, és egyedülálló módon feldolgozott, és kutathatóvá, böngészhetővé illetve elérhetővé tett gyűjtemény virtualizációjáról beszél majd. Bessieres-Orsoni előadása azt is bemutatja majd, hogy a múzeumok miként jelenhetnek meg az érdeklődők mindennapi életében, és válhatnak kiemelten értékformáló erővé.

A magyar közönség ezután a bécsi Wien Museum munkatársától, Frauke Kreutlertől hallhat az ottani digitális gyűjtemények létrehozásáról, az ötlet megszületésétől egészen a kivitelezésig. Az előadó a saját kollekciójukban található hat, teljesen különálló adatbázis egyesítéséről, illetve az ebben nyilvántartott közel egymillió adat kezelésével járó tapasztalatokról beszél majd.

Az ezt követő hazai előadások során a résztvevők hallhatnak a hazai Múzeumi Digitalizálási Bizottság megalakításáról, amelynek célja a megfelelő szabványok és ajánlások kidolgozása mellett a vonatkozó szakmai munka koordinálása lett. A hallgatóság ezután a közel egy éve üzemelő Europeana portál vonatkozó projektje, az Athena digitális közzétételének kérdését is megismerhetik, lesz előadás a múzeumi kiállítások háromdimenziós bemutatásáról és a digitális katalógusokról, és az első napot egy hosszú, ám kötetlen szakmai beszélgetés zárja majd a múzeumi nyilvántartási rendszerek fejlesztési lehetőségeiről és problematikájáról.

A második nap a korábbi sikeres digitalizálások bemutatásával indul, és az interneten közétett filmhíradók után az MTI digitális anyagai is bemutatkoznak, ahogy arról is szó lesz, hogy az intézmények hogyan és és miként érvényesülhetnek a webkettes világban, és mitől lehet sikeres egy online tárlat. A napot az informatikai együttműködési programokat bemutató szekció zárja majd, ahol a Nemzeti Galéria digitalizálásai mellett az EISZ kapcsolatait, és egy különleges informatikai rendszert is bemutatnak majd a résztvevőknek.

A rendezvényen a közgyűjteményi dolgozók és a diákok ingyenesen, míg a többi érdeklődő 5000 Ft-ért vehet részt.

Jelentkezni az az alábbi jelentkezési lapot 2009. január 13-ig T. Bíró Katalinnak (tbk@ace.hu) elküldve  lehet.

Részletes program (pdf)

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható mult-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: