Interaktív eszközök - Mobil eszközök

Mobil interaktív eszközök - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

Hogyan működnek a mobil interaktív eszközök? Egy ilyen eszköz segítségével bármilyen sík felület interaktívvá, interaktív táblává tehető. A mobil interaktív eszközök legfőbb erénye a hordozhatóság, a gyors és könnyű üzembehelyezhetőség...

Az eszköz maga egy adó-vevő párosból áll. Technikailag két változata terjedt el: az ultrahangot/infrafényt illetve csak az infravörös fényt alkalmazó.

Az ultrahang/infra vevőegység működési elvéről Az interaktív táblák típusai című cikkünkben olvashat. A különbség annyi, hogy míg az ott bemutatott megoldás esetében az érzékelő a táblához fixen hozzá van építve, addig a mobil megoldásnál a hordozható, kis méretű, hosszúkás vagy háromszög jellegű vevőegységet az interaktívvá teendő felületre rögzítik tapadókorongok vagy mágnesek segítségével.

A vevőegység ebben az esetben is két érzékelőfejet tartalmaz, mert csak így lehet, - a háromszögeléses módszerrel – pontosan meghatározni az elektronikus tollból érkező jel exakt koordinátáit.

A kis készüléket vezetékkel (USB) vagy vezeték nélkül lehet a számítógéphez kapcsolni.

A mobil interaktív eszközök némelyikét akár vetítő, sőt számítógép nélkül is használhatjuk (lásd Kapcsolódó cikkek)

Hogyan írhatunk fénnyel a táblára?

A mobil interaktív eszközök másik technikai csoportját az infravörös fényérzékelés elvén működő adó-vevő párosok alkotják.

Mobil interaktív eszközök - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.huEbben az esetben a infravevőt a megvetített felülettel szemben, vagy kis szögben eltolva kell elhelyezni (kis, háromlábú állványon, vagy akár a plafonra szerelve), úgy hogy az a vetített képre „nézzen”.

Az adó egy toll, vagy egy teleszkópos mutatópálca hegyébe szerelt infravörös fényforrás.

A mutatópálca nyelébe épített nyomógombbal kapcsoljuk be a fényt, akkor amikor a vetített képen a vezérelni kívánt pontra mutatunk.

A speciális optikai szoftver pontosan meghatározza, és rögzíti az X-Y koordinátákat.

Így történik a több pontos kalibráció is.

A kalibrált felületen ezek után a mutatópálcával nem is kell már a vezérlendő ponthoz érnünk, elegendő, ha a csak mutatópálca csúcsának a táblára eső árnyékával mutatunk a megfelelő pontra, miközben megnyomjuk a kapcsológombot (mintha az egérrel kattintanánk - bal kattintás).

Ha az egérfunkcióról a rajzoló funkcióra váltunk, akkor pedig a felület fölött, a levegőben mozgatva a mutatópálcát (a kapcsológomb folyamatos nyomása mellett) írhatunk a láthatatlan fénnyel írott, digitális tintával a kivetített ábrára.

Az érintőtoll ugyanígy működik, azzal a különbséggel, hogy a fényt ebben az esetben a toll végébe épített, enyhe nyomásra aktivizálódó kapcsoló kapcsolja be, és tartja bekapcsolva mindaddig, amíg a tollal "írunk". hasonlóan működik, mint az ultrahangos vezérlő tollakban.

A mobil eszközök esetében nemcsak az aktív tollra, mutatópálcára, hanem az önálló érzékelőre is vigyázni kell.

Mobil, Interaktív projektorok

Különleges és kompakt megoldást jelentenek a hordozható, interaktív projektorok.

Interaktív projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
Mobil interaktív projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

Az egyik megoldás, amikor az infravörös érzékelőt (kamerát) integrálják a projektorba . A működés elvét tekintve a rendszer ugyanúgy működik, mint ahogy azt az előzőekben leírtuk.

Mivel az érzékelő a vetített felülettel éppen szemben helyezkedik el, ezért ügyelni kell arra, hogy az előadó ne álljon a fény útjába, emrt akkaor nem lehet vezérelni az eszközzel.

Egy másik projektorba az ultrahangos, mozgásérzékelő rendszert építették be

Ilyen eszközökkel kényelmesen és gyorsan lehet bárhol egy interaktív felületet kialakítani.

Mobil interaktív eszközök gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  Kindermann Interaktív projektor Kx2900 -  - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu     
  Returnstar - Mobil interaktív eszközök  - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu  B&L Kft. Onfinity - Mobil interaktív eszközök - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
Consult-Exim - NEC Ultraközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 
 

AVCentrum AMEGA Mobil interaktív kamera  - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

B&L Konferenciatechnika Kft.- Onfinity mobil interaktív eszköz Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 
Consult-Exim - Ultraközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 

 
EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  Luidia Ltd. Mobil interaktív eszköz eBeam - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
 
EUTRUST Kft. - Mimio mobil interaktív eszközök - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

Szinvanet Kft Mobil interaktív eszközök - eBeam - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: