Hírek - IKT hírek röviden

Racskó Péter, IKT-igazgató Nemzeti Tankönyvkiadó zRT. A Nemzeti Tankönyvkiadó számos terméke kapott Magyar Termék Nagydíjat az idén a Parlamentben. Ezek között volt a Feladatkészítő 2.0, digitális feladatgyűjtemény és az egyedülálló TeachAR 3D kiterjesztett valóság oktatói szoftver is.

A díjnyertes termékek kapcsán készített NTK interjúkból, most a Racskó Péter, IKT-igazgatóval, az IKT taneszközökről készült beszélgetést adjuk tovább...

Mit gondolsz, miért nyerte el ez a két termék a Magyar Termék Nagydíjat? Miért olyan különleges szoftverek ezek?

A Feladatkészítő szoftver egy könnyen kezelhető, mégis változatos feladatgyűjtemény tanítók, tanárok számára, amellyel munkájuk során megszerzett tudásukat, meglévő és új feladataikat, óravázlataikat, tanmeneteiket a szoftvernek két komponensével tudják lejátszani és szerkeszteni könyvtárszerkezet formájú elrendezésben, átmozgatási lehetőséggel más számítógépre, hálózatra, akár webre is. A feladatkészítő szoftverünk az eladási adatok alapján a legnépszerűbb alkalmazás volt az iskolák körében az elmúlt évben. Nagyon fontos számunkra, hogy mind eladásban, mind szakmai elismerésekben is kiemelt helyen van ez a szoftver.

A TeachAR – 3D World kiterjesztett valóság- (augmented reality) technológiát alkalmazó oktatási szoftver egyedülálló alkalmazás, amely háromdimenziós tartalmi elemekkel teszi színesebbé és érdekesebbé a tanórákat. A tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványosabb megjelenítéséhez, a diákoknak pedig az élményekkel teli tanuláshoz. Az új, AR oktatási szoftverrel szemléletesen, három dimenzióban jeleníthető meg a tananyag. A szoftver használata csak egy Windows-alapú asztali számítógépet és egy webkamerát igényel.

Miben mások ezek a termékek, mint a többi piacon lévő hasonló szoftver?

A feladatkészítővel valóban 2-3 perc alatt tudnak a pedagógusok új feladatokat készíteni és módosítani. Fontos kiemelni, hogy a feladatok lejátszása ingyenes, így a diákok, vagy azok a pedagógusok, akik a szerkesztő szoftvert nem tudják megvenni, az interneten publikált több száz feladatot le tudják játszani. A feladatok, feladatsorok száma folyamatosan nő, mert a http://feladatkeszito.ntk.hu/ felületre a szoftver segítségével bárki tölthet fel feladatot, és meg is oszthatja.

A TeachAR-ban kinyomtatható markerek (jelölők) vannak, amelyek a tanárok által elkészített tartalmakhoz külön nyomtathatóak és beragaszthatóak a tankönyvekbe, így a diákok az adott feladatokhoz közvetlen segítséget kapnak.

Mit gondolsz, segíteni fog ez a díj abban, hogy ezek a szoftverek még sikeresebb legyenek a piacon?

A pedagógusok számára az oktatási szoftverek választásakor nagyon fontos visszajelzés lehet, hogy viszonylag új piaci területen milyenek a szakmai visszajelzések. Egy ilyen díj mindenképpen bizalomerősítő hatású.

A Nemzeti Tankönyvkiadó mindig kiemelten kezelte az innovációt és a legújabb technológiák bevezetését az iskolákba. Jelenleg egyedüli magyarországi tankönyvkiadóként számtalan hazai és nemzetközi díjat nyertünk újszerű megoldásainkkal. Egy ilyen szakmai díj, amely nemcsak az oktatási, hanem egyéb szektorok termékeit is vizsgálja, jelzésértékű lehet, és megerősíti azt az igényt, hogy az oktatásnak nem szabad lemaradnia a legújabb IKT-technológiák alkalmazásában.

Mit jelentenek neked személy szerint ezek a díjak?

Természetesen ilyen szoftverek elkészítésekor – hiszen nem sok hasonló magyar termék van forgalomban – mindig kérdés, milyen fogadtatásra talál. Egy ilyen díj, a pedagógusok pozitív visszajelzései, illetve a piacon hasonló termékek felbukkanása mindig nagyon pozitív visszacsatolás, hogy jó úton járunk a pedagógusok munkájának segítésében.

Milyen érzés volt ott lenni a parlamenti díjátadón?

Nagyon megtisztelő a díjat az Ország Házában átvenni, és ezáltal a napi forgatagból picit kiszakadva valóban érezni, hogy a munka, amit végzünk egy szolgálat, amelyet elismernek az országban.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborTovábbi információ >>> 2012. évi Magyar Termék Nagydíj Pályázat – interjúk

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: