Közösség - Események

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésEDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész

Ultra-közeli projektorok, filcálló interaktív tábla, és laptoptárolók minden kivitelben,... na meg persze a simogatható egér!

Körsétánk befejezéseként ezekről és egyéb érdekességekről számolunk be....

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Projektorok ultra-közel... mégis messze - eltűnő árnyak?

A projektortechnika fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb biztonságban van a tanárok és a diákok szeme világa. A kifinomult haloptikák ma már lehetővé teszik, hogy akár 60 cm-ről bevetítsünk egy akár 200 cm átmérőjű interaktív tábla bevilágítását, ezzel elkerülve még az esélyét is annak, hogy oktatás közben a szembe világítson a vetítő.

Miközben a projektorok egyre közelebb kerülnek a táblához, kérdés, hogy milyen messze vagyunk attól, hogy a tantermek is ilyenekkel legyenek felszerelve!?

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Nyugodtan firkálhatod -  Tényleg foltmentesen letörölhető az alkoholos filc a Cleverboardról

Táblaválasztásnál szempont lehet a digitális tábla többcélú felhasználási lehetősége, például, hogy lehet-e rá hagyományos filctollal is írni úgy, hogy utána az írás maradéktalanul eltávolítható.

Míg a legtöbb táblatípusnál ez száraz filctoll esetén többé-kevésbé elmondható, most a Cleverboard Kft. standján személyesen is meggyőződtünk arról, hogy a Cleverboard interaktív tábla felületére írt alkoholos filctoll nyomai is tökéletesen eltüntethetők.

Egy kiállítási látogató külön is megdicsérte nekünk a Cleverboard Lynx táblaszoftverét és annak újdonságait.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Legószekrények diáklaptopoknak

A TIOP pályázat lehetőséget teremt osztálytermi laptopok beszerzésére. Bizonyára ez az oka annak, hogy az idei kiállításon több kiállító is bemutatta saját megoldását a diákPC-k használaton kívüli tárolására.

A Cleverbord Kft. standján láthattunk legó módjára, modulszerűen összerakható, színben is variálható, kiváló minőségű egyedi vagy csoportos, "passzív" vagy "aktív"  pc tárolókat. Ez utóbbiak nem csak biztonságosan őrzik, de tárolás közben töltik is a számítógépeket.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Tölt, tárol és szállít - digikocsi az XCLASS csapattól

Az XCLASS multimédiás oktatórendszeréről ismert Smart Consulting Group Kft. egyik újdonsága a gurítható laptopkocsi volt, amely tetszetős, egyedi formájával külön is felhívja magára a figyelmet.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.részDIGITESZT- digitális röpdolgozat percek alatt

Az XCLASS multimédiás oktatórendszert egészíti ki a cég hazai fejlesztésű, most először nyilvánosan bemutatott DIGITESZT, amely egy tantárgy független mérés-értékelési szoftver.  Segítségével percek alatt állíthat össze a pedagógus tetszőleges tesztfeladatok, amiket a diákok saját gépeiken oldanak meg, majd azok azonnal kiértékelésre is kerülnek.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész DiákPC zsúrkocsi az Albacomptól - ha kell, éjjel is dolgozik

A Classmate PC-k hazai vezérképviselete, az Albacomp zRT. is előállt saját laptoptárolójával. Az ő szekrényüket az különbözteti meg a többi megoldástól, hogy a szekrény egy saját szervert is kapott, amely ha kell ellenőrzi, karbantartja, adattranszfert végez a kocsiban pihenő gépeken.

A kiállítási standon persze a CMPC-k legújabb modelljeit láthattuk, amiből egyet egy szerencsés látogató a helyszínen meg is nyerhetett. 

Classmate 3.0 - klassz ez a kis gép

A diáklaptopok iránt világszerte megmutatkozó kereslet hatására az Intel meglepően hamar reagál a piaci igényekre és dobja piacra a CMPC újabb változatait. A legújabb modell - többek között  -nagyobb képernyővel, és billentyűkkel, több USB porttal és VGA kimenettel rendelkezik.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.részMicrosoft - Társ a tanulásban

A Microsoft Surface, - az első interaktív asztal a világon, - amelyet tavaly láthattunk először Magyarországon, ismét sok érdeklődőt vonzott. Ezen túlmenően a már ismert, a tanulást segítő, többnyire ingyenes eszközeit mutatták be a Microsoft standon. 

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész McLátni és McSzeretni - Apple eszközök reflektorfényben

Az Apple magyarországi disztribúciója, az Apcom Magyarország Kft. felsorakoztatta az Apple elegáns és közismerten strapabíró, megbízható gépeit, amelynek nagyobb szerepet szeretnének szánni a hazai oktatási piacon.

Sok látogató szívét megdobogtatták a színes, kecses, szinte leheletvékony, mégis LCD kijelzővel és webkamerával ellátott iPodjai (remekül használhatók az oktatásban!) amiből egyet itt is elnyerhetett egy szerencsés látogató.

A pálmát azonban az a gomb nélküli egér vitte, amely simogatásra... nem dorombol, hanem elvégzi az összes ismert egérfunkciót.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Dokumentumkamera, mint médiacenter - minden osztályban ott lenne a helye

A Stiefel Eurocart Kft. standja a nemrégiben köttetett Stiefel-Qomo frigy jegyében Qomo eszközökkel és a Stiefel digitális tananyagaival volt megpakolva.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész A QOMO interaktív tanterem koncepciójához kapcsolódó eszközök teljes tárházából a legújabb fejlesztésű dokumentumkamera azért figyelemre méltó, mert rajta keresztül összekapcsolhatóvá válik a számítógép, a projektor és az interaktív tábla - gyakorlatilag egy multimédiás elosztó központként is működik.

A ragyogó képhatás, a több százszoros - távolról is vezérelhető - nagyítási lehetőség és a változatos képszerkesztési módozatok miatt az ilyen kamerák jelentős szerephez jutnak a tengerentúli iskolákban... előbb-utóbb itthon is megtalálják helyüket a tanórákon.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.részIzgő-mozgó elektronok - a Műszaki Kiadó elektrokémiai, interaktív tananyaga

A Műszaki Kiadó több tucatnyi digitális tananyaggal van jelen a közoktatásban. Ezen a kiállításon legújabb, az elektrokémiai folyamatokat szemléletesen bemutató interaktív CD-jüket is bemutatták.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.részNTK - Testre szabott feladat készítés

A Nemzeti Tankönyvkiadó standján a digitális tananyagok széles választéka mellett, a testre szabható feladat készítő szoftvert emelték ki, mint fontos újdonságot. A program egy digitális tananyag készítő csomag részeként segíti a pedagógusokat igényes és látványos feladatok gyors elkészítésében.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.rész Educatio stand - a tudás labirintusa

Mint midig, most is az Educatio Nonprofit Kft-nek volt a legnagyobb alapterületű standja... azaz, inkább labirintusa, amelynek minden szegletében valami izgalmas, színes esemény, bemutató folyt.

Egész nap csak robotoltak - robotika az oktatásban

A kisebb-nagyobb robotok mindig tömegeket vonzanak - nem volt ez másként az idén sem. Örvendetes, hogy az apró legó robotok egyre több iskolában az informatika oktatás szerves részeivé váltak.

SNI - esélyt adó technológiák

Külön asztalokon mutatták be a különböző fogyatékkal élő emberek tanulását segítő eszközöket és szoftvereket, miközben az előadások is siketnéma tolmácsolásban zajlottak.

EDUCATIO 2010 - Körséta a budapesti, jubileumi edushown 2.részMit bír ki az e-papír?

A látogatók rohamait biztos. Az Educatio standon többször is előkerült az e-tinta alapú e-könyv olvasó, amit talán sokan most vehettek kezükbe életükben először. Az e-könyv olvasok közoktatásban való használhatóságáról nemrég indítottak egy átfogó projektet az e-Learning igazgatóság munkatársai.

A X. - a legjobb, a legnagyobb

Ezekkel a szavakkal jellemezte a jubileumi rendezvényt Könczöl Tamás, az Educatio Nonprofit Kft. e-Learning igazgatóságának igazgatója, megbízott Közoktatási igazgató. Elmondása szerint az idei kiállítás volt az eddigi legnagyobb, legtöbb programot nyújtó, és legszínesebb rendezvény.

Frissen hazatérve a londoni BETT Show-ról, úgy látja, hogy a fő különbség az itthoni és a londoni rendezvény kínálata között az, hogy a szigetországi kiállításon jelentős szerepet kaptak a tanulás-tanítást segítő, a szülői kapcsolatokat is magába foglaló általános e-platformok, míg idehaza ezekkel a dolgokkal érdemben még el sem kezdtünk foglalkozni.

Viszlát 2011-ben!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: