Projektorok - Oktatási projektorok

Oktatási projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
A projektor választás kérdőjelei

Az interaktív táblákhoz használható projektorok választéka rendkívül széles, gyakorlatilag bármelyik alkalmas az aktívtábla megvilágítására. A kimondottan oktatási céllal használt vetítőknek azonban vannak megkülönböztető jegyei,...

amit érdemes megismernie azoknak, akik ilyen eszközökkel fognak vásárolni és huzamosabb ideig ezekkel dolgozni.

A cikkben sorra vesszük a választást befolyásoló, a kényelmes használatot és a biztonságot leginkább érintő technikai tényezőket.

A projektor fényereje

A vetítők legjellemzőbb adata az ANSI Lumenben megadott fényerő.
Minél nagyobb egy projektor fényereje annál világosabb környezetben lehet vele vetíteni, ugyanakkor annál drágább is a készülék (azonos egyéb tulajdonságok mellett).

Azt, hogy milyen fényerejű vetítőt válasszunk, alapvetően az a környezet határozza meg, ahol, és amire a projektort használni fogjuk.

Iskolai környezetben, ha a projektort az osztálytermekben akarjuk használni, gondot okozhat az egyébként kívánatos nagy háttér-, vagy környezeti fény.

Különösen zavaró lehet, ha ezt a környezeti fényt a terem tájolása miatt még a közvetlenül besütő nap fénye tovább növeli. Ilyen esetekben sötétítő, árnyékoló rendszerek felszerelése elengedhetetlenül szükséges.

Angliában az interaktív táblák használatának hosszú, több éves tapasztalatai vannak.

A Brit Oktatástechnológiai és Kommunikációs Ügynökség a BECTA, aki a brit kormány oktatásügyi területén a kormány legfőbb szakmai tanácsadó szervezete - ajánlása szerint az iskolákban az 1500 ANSI Lumen fényerősség ajánlott és a legtöbb esetben elegendő is (ha van sötétítési lehetőség).

Előnyösek az olyan projektorok, amelyek, un. „halkított", vagy "eko" üzemmóddal rendelkeznek, azaz ahol a fényerőt egy erősebb (pl. 2000 ANSI Lumen) és egy gyengébb (1500 ANSI Lumen) érték között, - a környezeti viszonyoktól függően - tetszés szerint át lehet állítani.

Egy elsötétített helyiségben, ha a beállítható kisebb fényerőt használjuk, mert a túl erős fényű vetítő fárasztja, bántja a szemet.

Egyes oktatási vetítőknél az alacsonyabb fényerő van alapértelmezettként beállítva. Ez azért jó, mert a felhasználók általában nem szokták átállítani a gépet az "eko" üzemmódba.

A projektor fényerejének megfelelő megválasztását befolyásolja még a megvetítendő felület nagysága is.

A fentebb javasolt 1500-2000 ANSI Lumen fényerő tartomány megfelelő lehet egy normál iskolai tábla méretű felület megvetítésére, egy átlagos nagyságú osztályteremben, de lehet hogy már kevés egy iskolai sportcsarnokban tartott rendezvény esetén, ahol nagyobb felület bevetítésére van szükség, és a sötétítési lehetőségek is korlátozottak.

A projektor képfelbontása és a képarány

A pojektorok képfelbontásának alapos megtárgyalása nem fér e cikk keretei közé, ezért elég, ha most erről csak annyit tudunk, hogy a forgalomban lévő projektorok 90%-nak képfelbontási képessége biztosan megfelel az interaktív tábla támasztotta igényeknek.

Az un. XGA felbontású projektorok 1024x768 részre (pixelre) bontják fel a képet.
Ez ugyanazt a képminőséget biztosítja, mint a legtöbb ma használt számítógép monitor.

 

A 16:9, 16:10-es képarány

Az utóbbi időben – a 16:9, 16:10 arányú számítógép képernyők trendjét követendő – megjelentek az ilyen arányt képviselő interaktív táblaméretek is.

Ha széles képernyőre (16:9) készített képet, filmet vagy alkalmazást akarunk megjeleníteni egy 4:3 arányú kivetítővel, akkor két lehetőségünk van:

  • 16:9 felbontást produkáló projektorral vetítünk,
  • „normál” XGA felbontású projektort használunk, amely képkompressziót alkalmazva képes a 16:9 (16:10) arányú képek megjelenítésére.

Az utóbbi esetben a tv-ből jól ismert szélesvásznú kép effektust kapjuk, azaz a vetített képen alul és felül egy fekete csík lesz látható.

Kontraszt

A projektorok kontrasztját a vetített felületen mért fehér és fekete képpontok erősségének arányával jellemzik.

Valójában a projektorok fekete fényt nem vetítenek. Technológiától függően (LCD vagy DLP technológia) a vetítők kontrasztja eltérő lehet.

Az LCD projektorok 250-400:1 kontrasztaránya tipikusnak mondható, és tökéletesen megfelel az interaktív táblák használata során. A DLP technológia 2000:1-es kontrasztaránya filmek, videók esetében érvényesülhet.

A vetítők súlya

Az interaktív táblákhoz ajánlott vetítők súlya a 2-5 kg tartományba esik. Abban az esetben, ha a projektor hordozhatósága nagyon lényeges szempont, találhatunk akár 1kg súly alatti eszközöket is.

A projektorok zaja

A projektorok lámpái jelentős hőt termelnek működésük során, ezért van szükség beépített ventillátorokra, hogy ezt a hőt elvezessék.

A ventillátorok működése zajjal jár, ami – ha túl erős – zavarhatja az oktatást/előadást. A folyamatos, túl magas háttérzaj egy újabb stressznövelő tényező lehet, ami látens feszültséghez, ingerültséghez vezethet.

A zajt dB (decibel)-ben mérik és a projektorok tipikus zajtartománya 20-40 dB közé esik. Az un. „halkított” vagy „eco” üzemmódban – azaz amikor a lámpa kisebb teljesítményen üzemel – a zajhatás is jelentősen csökken.

A ventillátort nem szabad kikapcsolni mindaddig, amíg a lámpa megfelelően le nem hűl.
Az idő előtt kikapcsolt és ezért megfelelően le nem hűlt lámpa esetén az izzó élettartama jelentősen csökken, ezért erre fokozottan oda kell figyelni!
Ezért van az un. „Stand by” üzemmód a készülékeken: ilyenkor a lámpa lekapcsolódik, de a ventillátor tovább működik.

Léteznek olyan modellek is, amelyekben egy beépített akkumulátor gondoskodik arról, hogy ne történhessen baj. Ezeket a készülékeket bármikor ki lehet kapcsolni, mert az akkumulátors ventillátor gondoskodik a hűtésről.

A projektorok lámpáinak tipikus élettartama 2,000 óra normál üzemmódban. Ha a készülék rendelkezik „eko” üzemmóddal, akkor így az élettartam akár 3,000 órára is nőhet!

Tükröződés

A szemből és távolról való vetítéskor a vetítő lámpájának tükröződése a vetítési felületen (vakfolt, „hot spot”) rendkívül zavaró és szemkárosító lehet az előadás nézői számára, és akár teljesen élvezhetetlenné is tudja tenni az előadást.

Különösen veszélyes és káros lehet ez a tanárokra (az előadó mozog, változtatja helyét, kevesebbet néz a táblára...), de különösen a tanulókra nézve, akik egyre több időt fognak eltölteni az interaktív táblák használatával.

A tükröződés hatása elsősorban a megvetített felület kiképzésétől, minőségétől függ. Ezért nagyon fontos a tábla kiválasztásánál a felület minőségére odafigyelni.

A projektor elhelyezése

Interaktív táblákhoz használhatunk fixen szerelt, vagy mobil projektorokat.

A fixen szerelt projektort a legtöbb esetben a táblától megfelelő távolságra, a mennyezetre szerelik egy projektor tartó konzolra.

A szuperközeli projektorokat közvetlenül a tábla fölé szerelik. Ez a megoldás egyszerűbb szerelést és kábelezést tesz lehetővé.

Olyan megoldás is lehetséges, hogy a projektor vetítéskor egy fix projektortartó állványra kerül, használat után pedig egy zárható helyen tárolják.

A mobilitás legfőbb előnye nyilvánvalóan, hogy egy eszközt (interaktív tábla, projektor), vagy eszközrendszert (tábla, mobil interaktív eszköz, projektor, laptop) változó helyszíneken tudunk használni.

Oktatási projektorok gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  Kindermann Oktatási Projektorok - - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu  SANYO Ultraközeli projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
Hitachi Ultrarövid vetítésű projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  AVCentrum - Kindermann Oktatási Projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
AVM Konferenciatechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

  Consult-Exim - NEC Ultraközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
3M Szuperközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
Ultrarövíd vetítésű projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  DNN Prezentációtechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
GALAX Kft. Szuperközeli- Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 


A cikkben idézett tanulmányt angol és magyar nyelven az alábbi linkekre kattintva olvashatja el, és/vagy töltheti le

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: