Hírek - IKT hírek röviden

v-learning eszközök az Óbudai EgyetemenA legújabb képzési eszközöket fejleszti a Kandó 21. századi eszközök a versenyképesség megőrzéséért.

A diákok egyre változó információfogyasztási szokásaira válaszul új típusú képzési eszközök bevezetésére készül az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara. A beruházástól az oktatási intézmény a végzett hallgatók szakmai tudásszintjének, valamint munkaerő piaci elhelyezkedési esélyeinek jelentős növekedését várja.

A projekt eredményeképpen eddig összesen hét tantárgy adaptációja valósult meg. A rendszerváltás óta számos változásra kellett hatékony választ adnia a hazai felsőoktatási intézményeknek. A hallgatói létszám hatalmasra duzzadt, egyre több fiatal tervez továbbtanulást az érettségi után – ennek eredményeként a diákok száma mintegy háromszorosára nőtt. A szolgáltatók természetesen reagáltak az új típusú piaci kihívásra és jelentősen bővítették kutatási profiljukat, új tudományterületek, tudományágak művelése kezdődött meg.

A legtöbb intézményben azonban gondot okozott, hogy a költségvetési támogatás egy hallgatóra eső reálértéke jelentősen csökkent, s az állami támogatás elosztása érzékeny lett a hallgatói létszámra. Úgy döntöttünk, előremenekülünk és megvalósítjuk azokat a fejlesztési elképzeléseket, melyek a jövő egyeteme felé mutatnak.

Az uniós támogatások fontos esélyt kínáltak számunkra, amivel igyekeztünk élni. Intézményünk sikeresen pályázott a TÁMOP 4.1.2 forrásaira, ami a most folyó fejlesztési munkát is lehetővé teszi – mondta el Dr. Temesvári Zsolt docens, a projekt menedzsere, aki szerint az új képzési módszertan segítségével a tanári kar hatékonyabban készítheti fel az intézmény diákjait a nyílt munkaerőpiacon történő sikeres elhelyezkedésre.

A projekt keretében az előre meghatározott ütem szerint folyik a munka. Sikeresen befejeződött a tanári kar képzését célzó oktatási folyamat első üteme, aminek keretében az oktatók megismerkedtek a v-learning tananyagok előállítási folyamataival, a Vidra rendszer működésével, kezelésével. A munka első szakaszában hét tantárgy PP anyagai és az ezeken alapuló v-learning anyagok készülnek el, melyek már jövő év januárjától elérhetőek lesznek az egyetem diákjai és oktatói számára.

A most készülő tananyagok között az infokommunikációs és informatikai tantárgyak mellett az egyetem hangsúlyt fektetett a digitális jelfeldolgozás, szélessávú optikai hálózatok tervezése, valamint a mikrohullámú kommunikáció területeire is. A fejlesztés két éve alatt összesen 15 magyar nyelvű és három idegen nyelvű v-learning tananyagcsomagot, valamint három idegen nyelvű elektronikus jegyzetet fejlesztenek ki. Valamennyi tananyag olyan húzóágazatokhoz kapcsolódik, mint a megújuló energia, a járműipar, a legújabb infokommunikációs technológiák, az IKT-szektor és az ahhoz kapcsolódó kreatív iparágak.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: