Hírek - IKT hírek röviden

Elindult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) új, gyerekeknek szóló interaktív kezdeményezése, az „Okoskosár” honlap.

A hatóság a mai kornak megfelelő csatorna, az internet segítségével a www.nfhokoskosar.hu weboldalon szeretne szerepet vállalni a gyermekek tudatos fogyasztóvá válásában.

A kezdeményezés elsődlegesen az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és játékos megközelítéssel kívánja felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra.

Mindemellett a gyermekek – életkori sajátosságok miatt – egy kiszolgáltatott korcsoport, így rajtuk keresztül a szülőket is szeretnénk elérni az "együtt tanulás" szórakoztató formájában. Mindezt, a korosztály tanulási képességeit figyelembe véve, látens és játékos módon oldjuk meg, úgy, hogy a program szerves részét képezze az egészségre és a környezettudatos viselkedésre való nevelés egyaránt.

Az NFH Okoskosár honlap indításával a fogyasztóvédelmi hatóság a legfiatalabb rétegek oktatását, játékos módon való tanítását célozta meg, különös tekintettel a 3 és 10 év közötti gyermekek célcsoportjára. A legfiatalabb réteg fogyasztóvédelmi

ismereteinek bővítésében nagy kihívás, hogy a 3 és 6 év közötti gyermekek olvasni nem tudnak még, így számukra csak játékos megközelítéssel van mód felhívni a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra.

Ezért ennek a célcsoportnak a honlap olyan tartalmi anyagrészeket tartalmaz, mint lapozható, hangos mesekönyv, online kifesthető színező, Okosbolt – melynek jó és rossz figurái elmondják magukról, hogy miért érdemes velük foglalkozni, vagy miért lehetnek veszélyesek a kisgyermekek számára. A gyermekekhez Pici Lili és FogyaszTóni – az Okoskosár főszereplői szólnak, hogy minél közelebb kerüljenek a látogatók világához.

A már olvasni tudó kisiskolások hasznos tanácsokkal, érdekes tényekkel találkozhatnak, változatos játékok keretében ismerkedhetnek meg közelebbről az Okoskosár figuráival, valamint gyermektotó keretében tesztelhetik fogyasztóvédelmi tudásukat, fejleszthetik képességeiket.

Mindkét korosztály számára tervez a hatóság pályázatokat, mellyel a kisgyermekek kifejezhetik a fogyasztóvédelem területén saját bölcsességeiket, akár rajzpályázat, akár a későbbiekben meseíró pályázat keretében.

A kisgyermekek jellemzően szülői segítséggel és felügyelettel használják az internetet, ezért a felnőttekre is gondolva a honlap olyan anyagokat is tartalmaz, melyeket kisgyermekes szülőként nagy hatékonysággal tudnak hasznosítani a mindennapi életben.

... Tovább a teljes cikkhez >>> NFH

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: