Projektorok - Oktatási projektorok

Szuperközeli projektorok, Ultraközeli projektorok Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
Szuper- és ultraközeli vetítés

Amíg csak alkalmilag használjuk a projektorokat az oktatásban, a vetítő elhelyezésének kérdése fel sem merül. Megszoktuk az előadás közben a szemünkbe világító, a táblán árnyékot vető prezentációkat. A mindennapos használat során ezek azonban rendkívül fontos kérdéssé válnak...

A vetítési távolság

A projektorok lelke, és egyben legdrágább alkotórésze az optikai rendszer (lencsék, tükrök, elektronika). A lencse típusa, látószöge és az alkalmazott egyéb optikai és képfeldolgozási megoldások határozzák meg, hogy milyen távolságból, mekkora képet lehet egy adott készülékkel vetíteni.

A vetítőket négy kategóriába sorolhatjuk annak alapján, hogy ugyanakkora képátmérőjű kép vetítéséhez milyen távolságra kell a vetítőt elhelyezni. Az egyértelműség kedvéért definiáljuk, hogy távolság alatt a fény forrása (vetítőből való kilépés helye) és a vetített felület közötti távolságot értjük.

Interaktív tábla projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

A vetítési távolság és az ehhez tartozó képátló aránya (Y/X) a "Távolsági mutatószám" vagy "Távolsági arányszám" (angolul Throw Ratio TR). Ez az érték egyszerűen kiszámíthatóvá és összehasonlíthatóvá teszi a különböző készülékekkt.

A példa kedvéért: TR=0,8 azt jelenti, hogy a vetítő egy 1 méteres képátlót 80 cm-ről tud vetíteni, míg egy másik készülék TR=0,65-ös értékkel 65 cm-ről.

"Normál" vetítési távolság

Egy normál lencsés, 2,000 ANSI Lumenes projektorral a tipikus méretű aktívtáblákat (X= 120, 160, 200 cm táblaátmérő) 1,5 – 2,5 méter (Y) távolságról lehet megvetíteni. (Y>X, TR>1).

A normál objektívvel való szemből és távolról vetítés hátránya, hogy a prezentáció nem csupán kevésbé élvezhető az előadó által a képre veített árnyék miatt, de az oktató szemét is károsíthatja, ha hosszabb ideig a vetítő fényébe néz.

Természetesen ezek a vetítők kiválóan használhatók alkalmi vetítésekhez, vagy akkor, ha az előadó nem közvetlenül a vetített kép előtt áll (például interaktív panelt vagy távvezérlő kézitáblát használ az előadás során),

A vetítés ergonómiai vonatkozásairól és a távvezérlés lehetőségeiről lásd Kapcsolódó cikkek.

"Közeli" vetítők

Azok a nagylátószögű objektívvel rendelkező projektorokat, amelyek hozzávetőlegesen ugyanakkora távolságból vetítenek, mint amekkora a vetített kép átmérője (Y~X, TR~1), a "közeli" projektor kategóriába soroljuk.

Ezek általában kis méretű, mobil eszközök és rendkívül jó érték/ár arányt képviselnek. Jól használhatók kis termekben, ahol minden centiméternek jelentősége van.

Ábra

Szuperközeli vetítés

Az un. szuperközeli projektorok a legfejlettebb optikai technológiát alkalmazzák a torzítás mentes, rövid vetítési távolság elérése érdekében.

Ezek a vetítők a TR=0,45 - TR=0,65 tartományt képviselik, azaz egy 1 méter átmérőjű képet 45-65 cm-ről képesek megvetíteni.

A szuper lencsékkel nem lehet azonban a hagyományos óriási (torzítás mentes) képet kivetíteni. Gyártói ajánlás szerint, - típustól függően - 200-250 cm képátmérőig használhatók a szuperközeli projektorok.

Ultraközeli projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.huUltraközeli vetítők

A szuperközeli projektorok már megfelelnek annak a követelménynek, hogy az előadó normális. átlagos előadásmódot feltételezve ne kerüljön a vetítő fényébe, illetve ne árnyékolja zavaró módon a táblát.

A technika azonban nem ismer lehetetlent. Ami tovább javítható, fokozható, csökkenthető...stb., azt előbb-utóbb meg is teszi.

Így van ez a közeli vetítéssel is.

A végletekig kifinomult lencserendszert megtoldották az ugyancsak high-techet képviselő optikai tükrökkel, és ezzel a szuperközeli vetítők önmagában is bámulatos vetítési közelségét sikerült majdnem megfelezni!

Az ultrarövid vetítésű távolságú projektorok mind tükrös rendszerek.

Ábra

Ennek lényege, hogy az optikából érkező fény nem közvetlenül a vetített felületre, hanem a készüléken belül elhelyezett speciális tükrök sorozatán keresztül vetődik végül egy rendkívül nagy torzítás-korrekcióra képes optikai tükörre , és innen kerül a vetített felületre.

Ebben a kategóriában a vetítők tipikusan 28-30 cm-ről vetítenek meg egy 1 méter képátlójú képet (TR70,28-0,30).

A jellemző maximális képátló 200 cm, de van olyan modell is, amelyik tudja a "normál" projektor 7 m-es, 4:3 arányú képátlóját kivetíteni 2,5 méterről.

Némelyik készülék vízszintes és függőleges üzemmódra van tervezve, így kiválóan alkalmas arra, hogy ne csak a hagyományos módon használjuk őket.

Találkozhatunk olyan modellel is, amely egy mobil interaktív eszközt is tartalmaz. Ezekről bővebben a Kapcsolódó cikkekben olvashat.

A fenti kategóriákba tartozó projektorok gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  Kindermann Oktatási Projektorok - - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu  SANYO Ultraközeli projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu 
Hitachi Ultrarövid vetítésű projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  AVCentrum - Kindermann Oktatási Projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
AVM Konferenciatechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
B&L Konferenciatechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 

  Consult-Exim - NEC Ultraközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
3M Szuperközeli projektor - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
  SAHARA - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
Ultrarövíd vetítésű projektorok - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 
  DNN Prezentációtechnika Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
GALAX Kft. Szuperközeli- Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu
 LEGA Vizuáltechnikai Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 

LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu

 

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: