IKT műhely - Internetről általában

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Terdik György, a DE informatikai karának dékánja rámutatott: az internet az elmúlt években a mindennapi élet megkerülhetetlen részévé vált. A világon ma már több mint 2 milliárd felhasználója van, és 2020-ra ez a szám elérheti az 5 milliárdot, az internetre kapcsolt eszközök száma pedig az 50 milliárdot. Így elkerülhetetlen a jelenlegi internet újragondolása.

 
A kutatási projekt célja az internet kiteljesedésének előmozdítása, hozzájárulás a jelenlegi technológiai korlátok leküzdéséhez, az alkalmazási lehetőségek kiszélesítéséhez. A kutatás eredményei beépülnek az oktatásba, valamint lehetővé teszik fiatal kutatók és hallgatók részvételét nemcsak hazai, hanem nemzetközi kutatási programokban is - részletezte a rektor.


Terdik György, a DE informatikai karának dékánja rámutatott: az internet az elmúlt években a mindennapi élet megkerülhetetlen részévé vált. A világon ma már több mint 2 milliárd felhasználója van, és 2020-ra ez a szám elérheti az 5 milliárdot, az internetre kapcsolt eszközök száma pedig az 50 milliárdot. Így elkerülhetetlen a jelenlegi internet újragondolása.

A Jövő Internete a jelenlegihez képest jelentősen több végpontot, az intelligens tárgyak milliárdjainak bekapcsolását, a bárhol és bármikor hozzáférhető tartalmat, minőségi és biztonságos szolgáltatásokat, megbízható infrastruktúrát, fenntartható és energiatudatos működést, jobb menedzselhetőséget, a virtuális és a valós világ összekapcsolását hozza el - sorolta a dékán.

A Debrecenben megvalósuló projekt kutatási célkitűzése az internet kihívásaival való szembenézés, vizsgálatok folytatása úgy, hogy azok kiterjednek - többek között - az elméleti alapkérdésekre, a hálózatmodellezésre, a hálózati architektúra átgondolására, a tartalom kezelésére és egy intelligens alkalmazási platform kialakítására, emellett a képzési program fejlesztésére és egy kutatáskoordinációs központ létrehozására is a Debreceni Egyetem vezetésével - mondta el Terdik György.

A FIRST (Future Internet Research, Services and Technology) projekt nyolc egymásra épülő alprojektből áll, amelyek mindegyike a konzorciumi tagok kutatói együttműködésére és az ipari partnerek lehetséges bevonására épít itthon és külföldön egyaránt.

A projekt fő infrastrukturális hátterét, valamint a közreműködő kutatók jelentős részét a Debreceni Egyetem adja. A megvalósítás szervezete a konzorcium, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának partnere az Egyetemközi Távközlési és Információs Központ, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet és az MTA Atommagkutató Intézete.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>>PRIM.hu - A holnap világhálója - Jövő Internet projekt a Debreceni Egyetemen

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: