IKT műhely - Netbiztonság

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Az amerikai Pew Internet Center friss kutatása szerint a tinédzser gyerekeket nevelő szülők erősen aggódnak amiatt, gyerekeik online aktivitása hogyan hat majd a fiatalok jövőjére.

A Pew felmérése szerint az amerikai szülők többségét foglalkoztatja kérdés, hogyan jelennek meg az online szférában gyermekeik, mit látnak belőlük mások, esetleg hogyan figyelik meg tevékenységüket. A szülők aggódnak, hogy a fiatalok olyan digitális lábnyomot hagynak maguk után, amely hosszabb távon kihatással lehet az életükre.

Az adatok szerint tízből több mint nyolc szülőt aggaszt, a reklámozók milyen adatokat gyűjtenek tinédzser gyermekeikről a világhálón. Tízből több mint hét felnőttet nyugtalanít, vajon hogyan viselkedik gyereke az idegennel szemben a világhálón. Tízből közel hét szülő aggódik, hogy a fiatalok online aktivitása a jövőben visszahathat iskolai vagy munkahelyi előmenetelére, és ugyanilyen arányban foglalkoztatja őket a kérdés, vajon megfelelően kezelik-e online jelenlétüket gyerekeik.

Ezek a kérdések a fiatalabb, 12-13 éves gyermekeket nevelő szülők esetében a leghangsúlyosabbak. A tinédzser kor elején járó gyerekek szülei körében 63 százalékos azok aránya, akik kiemelten aggódnak azon, gyermekeik hogyan kerülnek kapcsolatba idegenekkel a világhálón.

A Pew felmérése ugyanakkor arra is rámutat, hiába a szülői aggodalom, ha sokszor nem tudják ellenőrizni gyermekeiket. Míg ugyanis a felmérés során megkérdezett tinik egy része jelezte, a szülői felügyelet megakadályozza őket, hogy butaságot csináljanak, mások tudják, hogyan kell rejtőzködni szüleik elől. A legnagyobb közösségi oldal, a Facebook felhasználói közül példádul sok fiatal úgy állítja be adatait, hogy szüleik csak meghatározott dolgokat láthassanak online aktivitásukból.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Aggódnak a szülők gyermekeik digitális lábnyoma miatt

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: